21.7.2020 14:39

Τετράδα νέων μελετών με υπογραφή Κάρμαντζη

Μελέτες 1 εκ. ευρώ με στόχο την εκκίνηση σημαντικών έργων στο νησί

Το δικό της στίγμα ένα χρόνο μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, αρχίζει να βάζει σταδιακά η Δημοτική Αρχή Κάρμαντζη, θέτοντας στόχους και υλοποιώντας μία σειρά μελετών που αναμένεται να αλλάξουν σε πρώτη φάση τη φυσιογνωμία της πόλης και των περιοχών γύρω από αυτή.

Μέχρι σήμερα, η Δημοτική Αρχή επιχείρησε να κάνει ένα σημαντικό ξεκαθάρισμα σε σχέση με το τι παρέλαβε από το παρελθόν, δίνοντας τον δικό της αγώνα προκειμένου όχι μόνο να μην υποβαθμίσει το έργο της προηγούμενης δημοτικής αρχής αλλά να ολοκληρώσει τα έργα που βρίσκονταν είτε κοντά στη δημοπράτηση είτε σε εξέλιξη.

Παρά τις δυσκολίες που κλήθηκε να αντιμετωπίσει από την αρχή της θητείας μέχρι και σήμερα, παρασκηνιακά προχωρούσε στον σχεδιασμό νέων έργων τα οποία θα είχαν το δικό της στίγμα και αποτύπωμα πάνω στη Χίο.

Σε αυτό το πλαίσιο ήταν και η ανακοίνωση 4 νέων μελετών, έπειτα από έγκριση της ενδιάμεσης διαχειριστικής αρχής, που αγγίζουν συνολικά το 1 εκ. ευρώ και αφορούν 4 σημαντικά έργα για το νησί.

Το πολυπόθητο παραλιακό μέτωπο

Η πρώτη μεγάλη μελέτη αφορά το πολυπόθητο ενιαίο παραλιακό μέτωπο, δηλαδή την αναμόρφωση του παραλιακού μετώπου από τη Δασκαλόπετρα μέχρι και το Κοντάρι και σε δεύτερη φάση από εκεί μέχρι και τα Κεραμεία. Πρόκειται για μελέτη, συνολικού προϋπολογισμού 483.600 ευρώ, μέσα από την οποία θα προκύψουν οι αναγκαίες παρεμβάσεις ώστε στο προαναφερόμενο κομμάτι του οδικού δικτύου να παραχωρηθεί σημαντικός χώρος σε πεζούς και ποδηλάτες, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις ώστε η Χίος μέσα στα επόμενα χρόνια να μετατραπεί σε μία πόλη ιδανική για εναλλακτική μετακίνηση, περίπατο και αθλητισμό, με βασικό γνώμονα την ασφάλεια πεζών και ποδηλατών.

Μάλιστα μέσα στην επόμενη εβδομάδα αναμένεται να συγκληθεί και η επιτροπή διαβούλευσης, στην οποία θα παρουσιαστεί η φιλοσοφία του ενιαίου παραλιακού μετώπου καθώς και οι βασικοί άξονες πάνω στους οποίους θα επιχειρηθεί ένα τόσο σημαντικό έργο.

Νέο ειδικό σχολείο

Μία εξίσου σημαντική μελέτη που θα χρηματοδοτηθεί με 204.600 ευρώ αφορά στην ανέγερση του νέου ειδικού σχολείου Χίου. Πρόκειται για μία αναγκαία δομή, η οποία άρχισε να απασχολεί την τοπική επικαιρότητα από τις αρχές του 2000, χωρίς ωστόσο μέχρι στιγμής να έχει υλοποιηθεί.

Μέσα από τη συγκεκριμένη μελέτη αναμένεται να προκύψει η κτηριακή υποδομή που απαιτείται προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες ενός οργανωμένου σχολείου ειδικής αγωγής, που θα στεγάζει το ειδικό Νηπιαγωγείο και το ειδικό Δημοτικό Σχολείο Χίου.

Κέντρο νεότητας στο ακίνητο Μπελλέ

Η ιστορία του ακινήτου Μπελλέ στην οδό Μιχαήλ Λιβανού, ξεκινά για τον Δήμο Χίου το 2016, όταν χρηματοδοτήθηκε με το ποσό των 402.000 ευρώ μέσω του Πράσινου Ταμείου για την απόκτησή του. Πρόκειται διώροφο κτίριο συνολικής επιφάνειας 300 τ.μ. για το οποίο η προηγούμενη δημοτική αρχή βρίσκονταν σε συζητήσεις με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, με στόχο την ανταλλαγή του με άλλο ακίνητο του Πανεπιστημίου.

Με δεδομένο όμως ότι ο συγκεκριμένος σχεδιασμός ναυάγησε, η παρούσα δημοτική αρχή δρομολογεί την αξιοποίησή του ως κέντρο νεότητας Χίου, μέσα από μελέτη συνολικού προϋπολογισμού 111.600 ευρώ.

Η αναγκαία επέκταση του ΕΠΑ.Λ. Χίου

Η τελευταία μελέτη που έλαβε έγκριση χρηματοδότησης είναι αυτή του ΕΠΑ.Λ. Χίου μέσα από συνολικό προϋπολογισμό 148.800 ευρώ.

 «Ξεκινάμε από σήμερα μία δημιουργική πορεία στον Δήμο Χίου, έχοντας να απαντήσουμε σε σειρά σημαντικών προκλήσεων που φέρνει μπροστά μας η νέα προγραμματική περίοδος. Οι συγκεκριμένες 4 μελέτες, αφορούν σημαντικά έργα τα οποία χρόνια τώρα συζητάμε στο νησί, ωστόσο ποτέ δεν αποφασίζουμε να υλοποιήσουμε. Από το θέμα του παραλιακού μετώπου που θα αλλάξει ριζικά τη φυσιογνωμία της Χίου, μέχρι τη διαπιστωμένη ανάγκη για αναβάθμιση της ειδικής εκπαίδευσης στο νησί και την αξιοποίηση δημοτικών ακινήτων, δίνουμε το δικό μας στίγμα για τη Χίο που ονειρεύομαστε και θέλουμε.

Κάνουμε ένα δυναμικό ξεκίνημα προκειμένου στη συνέχεια να διεκδικήσουμε μέσω του νέου ΕΣΠΑ νέα έργα που θα πάνε τη Χίο πολλά βήματα παρακάτω, από τη σημείο που την παραλάβαμε», ανέφερε στον «π» ο Δήμαρχος Χίου Σταμάτης Κάρμαντζης, ευχαριστώντας όλους τους υπηρεσιακούς παράγοντες για τον καθημερινό αγώνα που καταβάλουν στηρίζοντας τις πολιτικές αποφάσεις της δημοτικής αρχής και υλοποιώντας με συνέπεια τον σχεδιασμό που έχει εκπονηθεί.

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ