3.6.2020 17:29

«Την Παρασκευή 5 Ιουνίου γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος - ή μήπως όχι;»

Πρόσκληση της Χιακής Συμπολιτείας για συγκέντρωση την Παρασκευή με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Οι παγκόσμιες ημέρες δέχονται δικαίως κριτική ως προς τη χρησιμότητά τους. Ωστόσο, ειδικά φέτος, στην Ελλάδα έχουμε πολλούς λόγους να τη «γιορτάσουμε». Θα γιορτάσουμε λοιπόν:

  • Τον περιβαλλοντοκτόνο νόμο που ψηφίστηκε πριν μερικές βδομάδες από τη βουλή και καταστρατηγεί κάθε έννοια προστασίας, κόντρα ακόμα και στο Σύνταγμα. Το νόμο που πέρασε παρά τις έντονες αντιδράσεις δεκάδων οργανώσεων και χιλιάδων πολιτών, που χαρακτηρίστηκαν «εχθροί της ανάπτυξης και εξυπηρετούντες ίδια συμφέροντα».
  • Την ισοπέδωση ολόκληρων περιοχών για να αναπτυχθούν οι «ανανεώσιμες» πηγές ενέργειας, δηλαδή τερατώδεις ανεμογεννήτριες, που καταστρέφουν το φυσικό περιβάλλον και το ιδιαίτερο τοπίο (διάνοιξη δρόμων σε φυσικές, προστατευόμενες περιοχές), αναπαράγοντας ουσιαστικά το στρεβλό μοντέλο υπέρμετρης κατανάλωσης ενέργειας.
  • Την ανακοινωμένη με τυμπανοκρουσίες εξόρυξη πετρελαίων στις ελληνικές θάλασσες, σε σεισμογενείς περιοχές, σε περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, σε περιοχές όπου θα καταστραφεί η υφιστάμενη οικονομική δραστηριότητα (αλιεία, τουρισμός) για να βγάλουν το πετρέλαιο κάποιες ξένες πολυεθνικές.
  • Την παραχώρηση ακόμα μεγαλύτερων εκτάσεων παραλίας σε τραπεζοκαθίσματα και ομπρέλες, ελέω κορονοϊού, με ό,τι συνέπειες θα έχει αυτή, πέραν των κοινωνικών, στη βιοποικιλότητα.
  • Την ιδιωτικοποίηση του 80% των υδάτινων πόρων της χώρας που προωθεί η κυβέρνηση με ό, τι αυτό συνεπάγεται για τους πολίτες και το περιβάλλον.
  • Την έναρξη άλλης μιας αντιπυρικής περιόδου βασισμένης στην προσφορά των εθελοντών και την αυτοθυσία των πυροσβεστών, χωρίς συνολικό σχεδιασμό και ανανέωση του φθαρμένου και ανεπαρκούς εξοπλισμού.
  • Την καύση απορριμμάτων που προωθείται συστηματικά, ενώ έχει χαρακτηριστεί ως οικονομικά ασύμφορη και περιβαλλοντικά επιζήμια.
  • Την αδιαφορία για το περιβάλλον σε τοπικό επίπεδο από την πλευρά των τοπικών αρχών. Που όταν δεν τσιμεντώνουν τον Παρθένη, καταστρέφουν τα «Μονοπάτια της Πέτρας» στα Θυμιανά.
  • Και φυσικά, ως επιστέγασμα όλων, την κλιματική αλλαγή, μια παγκόσμια πρόκληση που εξακολουθούν να αγνοούν επιδεικτικά κυβερνήσεις και διεθνείς οργανισμοί, μια πρόκληση που θα ανατρέψει όλα όσα γνωρίζουμε σήμερα ως ανθρώπινο πολιτισμό.

Για όλους αυτούς τους λόγους, η Χιακή Συμπολιτεία θα είναι στην Απλωταριά, την Παρασκευή 5 Ιουνίου 2020 στις 19:00, ενώνοντας τη φωνή της με όλους και όλες εκείνους και εκείνες σε ολόκληρη την Ελλάδα που θα διαδηλώσουν εκείνη τη μέρα ενάντια στην υποβάθμιση και την καταστροφή της ζωής μας.

 

Χιακή Συμπολιτεία

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ