10.5.2024 13:52

Τα αιτήματα των Δημάρχων στον Κυριάκο Μητσοτάκη

Με ουσιαστική συζήτηση επί των τοπικών ζητημάτων, όπως αυτά τέθηκαν από τους Δημάρχους Χίου, Ψαρών και Οινουσσών σε σύσκεψη στο Δημαρχείο, ξεκίνησε η περιοδεία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο νησί.

Την αρχή έκανε ο Δήμαρχος Χίου Γιάννης Μαλαφής, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στα τοπικά πολεοδομικά σχέδια, λέγοντας ότι η Χίος επιζητά μία ήπια αλλά βιώσιμη ανάπτυξη μέσα στα επόμενα χρόνια.

Παράλληλα έθεσε το ζήτημα της αντικατάστασης του δικτύου των αμιαντοσωλήνων στην πόλη της Χίου ύψους 6 εκ. ευρώ, με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, να σημειώνει ότι αυτά τα κονδύλια θα μπορούσαν να διατεθούν μέσα από το Ταμείο Αλληλεγγύης του Υπουργείου Μετανάστευσης.

Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό, την ερχόμενη εβδομάδα θα βρεθεί στη Χίο ο Υπουργός Μετανάστευσης Δημήτρης Καιρίδης, με τον οποίο θα συζητηθεί εκτενώς το συγκεκριμένο ενδεχόμενη.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στο ταμείο απανθρακοποίησης, το οποίο διαθέτει αρκετά χρήματα προς αξιοποίηση και το οποίο αφορά στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, την Κοζάνη και την Μεγαλούπολης.

Ξεχωριστή υπήρξε η αναφορά στο Φράγμα Κόρης Γεφύρι, που αποτελεί και το μεγαλύτερο πρόβλημα από όλα τα έργα, αφού θα πρέπει να κατασκευαστεί υπερχειλιστής σύμφωνα με τις νέες προδιαγραφές της Ε.Ε..

Επιπλέον ετέθη και το ζήτημα της υγείας στα νησιά με τον Γιάννη Μαλαφή να ζητά τροποποίηση του νόμου ώστε να επιτρέπεται η σύναψη προγραμματικών συμβάσεων ώστε οι Δήμοι να μπορούν να συνεισφέρουν στο Ε.Σ.Υ.

Τέλος, αναφορά έγινε από τον Γιάννη Μαλαφή στη διάσπαση του ενιαίου Δήμου της Χίου σε τρεις, σενάριο όμως το οποίο προς το παρόν δεν εξετάζει η κυβέρνηση.

Από την πλευρά τους, οι μικροί Δήμοι Οινούσσες και Ψαρά, έθεσαν το θέμα της μείωσης του ΦΠΑ ώστε να συμβαδίσουν με το 17% της Χίου, ελαστικές πολιτικές για τους μικρούς νησιωτικούς δήμους στο κομμάτι των προσλήψεων στελεχιακού δυναμικού καθώς και καλύτερες συγκοινωνίες με τη Χίο και την ηπειρωτική Ελλάδα.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ