8.3.2018 17:02

«Στολίζει» την άλλη άποψη μέσω fb ο Δημ. Καράλης

Στο Δημοτικό Συμβούλιο δεν παρέστη για να ενημερώσει τους συναδέλφους του για 3 θέματα αρμοδιότητας του. Ούτε καν να ενημερώσει ότι η πίστωση την οποία ψήφισαν για συμμετοχή του Δήμου Χίου στην έκθεση τουρισμού της Άγκυρας πιθανότατα δεν θα αξιοποιηθεί.

Από τον προσφιλή του χώρο, το fb, ο εντεταλμένος σε θέματα τουρισμού δημοτικός σύμβουλος, Δημ. Καράλης, επέλεξε να δώσει την απάντηση του, λίγες ώρες μετά τη δημοσιοποίηση από τον «π» των διαπαραταξιακών ενδοιασμών για το συγκεκριμένο θέμα.

Το καινοφανές είναι ότι ο κ. Καράλης έμμεσα «στολίζει» ως ανόητα ιδεοληπτικούς ακόμα και δημοτικούς συμβούλους του συνδυασμού του, όπως ο Γ. Παπαδόπουλος και ο Ματθ. Φαφαλιός, οι οποίοι ψήφισαν λευκό για τη συμμετοχή της Χίου στην έκθεση της Άγκυρας, εγείροντας μείζον ζήτημα και για το συνδυασμό του.

Στην, μέσω fb, ανάρτηση του ο κ. Καράλης αναφέρει τα ακόλουθα:

«Μερικά στοιχεία σχετικά με την αγορά της Τουρκίας και το πως επηρεάζει την τουριστική αγορά της Χίου. Το σύνολο των Τούρκων που επισκέπτονται στην Ελλάδα ήταν 1,15 εκατομμύρια το 2015 (πηγή ΕΛΣΤΑΤ). Σήμερα οι εκτιμήσεις ανεβάζουν αυτό το νούμερο σε 2 εκατομμύρια σε ετήσια βάση. Οι Τούρκοι επισκέπτες που προτίμησαν τη Χίο το έτος 2017 ήταν 84.675 (πηγή Τελωνείο Χίου). Συγκρίνοντας το πρώτο δίμηνο του 2017 με το πρώτο δίμηνο του 2018 υπολογίζουμε αύξηση της τάξης του 18,59%. Να θυμίσω ότι την ίδια περίοδο υπήρχε και ελαφρά καθυστέρηση στη διαδικασία χορήγησης Visa.

Η δαπάνη ανά διανυκτέρευση των Τούρκων επισκεπτών στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου το έτος 2016 ήταν 58,6 Ευρώ, ενώ το 2017 το ποσό ανέβηκε στα 76,2 ευρώ (πηγή: Τράπεζα της Ελλάδος). Την ίδια περίοδο η συνολική δαπάνη ανά επίσκεψη Τούρκων επισκεπτών στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου το έτος 2016 ήταν 225,2 Ευρώ ενώ το 2017 το ποσό ανέβηκε στα 247,6 Ευρώ (πηγή: Τράπεζα της Ελλάδος).

Οι κύριες αγορές που “ψάχνουν” περισσότερο τη Χίο στο Tripadvisor είναι ή Τουρκία με 44,6%, οι ΗΠΑ 11,1%, η Ιταλία 6,3% ενώ η ποσοστιαία αύξηση των αναζητήσεων μεταξύ 2016 - 2017 ανά αγορά δείχνει ανάπτυξη της Τουρκίας +78%, της Ιταλίας +110%, της Πολωνίας +172%, της Ρουμανίας +162% και της Σλοβενίας +245%. Το συνολικό ενδιαφέρον για τη Χίο σε παγκόσμιο επίπεδο μεταξύ 2016 - 2017 αυξήθηκε κατά 43% (πηγή: Tripadvisor 2018).

Συμπέρασμα: Η προσπάθεια για την διεύρυνση της τουριστικής μας αγοράς δεν σημαίνει ότι πρέπει να χάσουμε τις αγορές που ήδη έχουμε. Ή για να το πω διαφορετικά το να χάσουμε τις αγορές που ήδη έχουμε δεν σημαίνει ότι θα τις αντικαταστήσουμε αυτόματα με άλλες αγορές.

Οι κινήσεις μας οφείλουν να εστιάζονται σε πολλά μέτωπα ταυτόχρονα. Οι επαγγελματίες του τουρισμού δεν υστερούν σε πατριωτισμό από αυτούς που προφανώς δεν αγωνιούν για να καλύψουν τα έξοδα στο τέλος του μήνα και προβαίνουν "ανέξοδα" σε λαϊκίστικες απλουστεύσεις του τύπου "τη μία αγορά ή την άλλη". Φτάνει πια με τους μύθους, τα κλισέ και τις ανόητες ιδεοληψίες

Ειδήσεις σήμερα

Γίνε Συνδρομητής στον Έντυπο «π». Αποστολή σε όλη την Ελλάδα με 25€/εξάμηνο

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ