17.6.2020 14:55

Σειρά προληπτικών μέτρων για τη φετινή αντιπυρική περίοδο

Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 15 Ιουνίου 2020 η έκτακτη τηλεδιάσκεψη του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (Σ.Τ.Ο.) Δήμου Χίου με χρήση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας epresence. Στο Σ.Τ.Ο. συμμετείχαν υπηρεσιακοί παράγοντες, εκπρόσωποι Τοπικών και Δημοτικών Κοινοτήτων, εκπρόσωποι φορέων και εθελοντές. Τη συζήτηση συντόνισε ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας ,Αγίου Μηνά& Καμποχώρων Παναγιώτης Μανδάλας.

Στη τηλεδιάσκεψη συμμετείχε και ο καθηγητής του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) Δρ. Μιλτιάδης Αθανασίου, ειδικός στις δασικές πυρκαγιές, M.Sc. στην Πρόληψη και Διαχείριση Φυσικών Καταστροφών και Περιβαλλοντολόγος, τον οποίο και ευχαρίστησε ιδιαιτέρως ο Δήμαρχος Χίου κ. Σταμάτιος Κάρμαντζης.

Για τα θέματα της ημερήσιας διάταξης πάρθηκαν οι κάτωθι αποφάσεις:

1. Έκτακτα μέτρα Πυρασφάλειας στο ΚΥΤ ΒΙΑΛ στο Χαλκειός
Όλοι οι φορείς συμφωνήσαν ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος μία ενδεχόμενη πυρκαγιά να λάβει εύκολα μεγάλες διαστάσεις, λόγω της συσσώρευσης μεγάλου όγκου απορριμμάτων και γενικότερα φορτίου καύσιμης ύλης στα παρακείμενα αγροτεμάχια. Επιπρόσθετα η συσσώρευση μεγάλου όγκου απορριμμάτων αποτελεί εστία μικροβίων δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα στην υγεία των πολιτών. Είναι αναγκαιότητα να καθαριστεί και να αποψιλωθεί η περιοχή πέριξ του Κ.Υ.Τ. ΒΙΑΛ.

2.Πυρασφάλεια στις περιοχές Αγίας Φωτεινής Νεοχωρίου και Αγίου Ιωάννη Καλλιμασιάς

Ως μέτρα προστασίας των λουόμενων, παραθεριστών και των κατοίκων των οικισμών Αγίας Φωτεινής – Αγίου Ιωάννη από μία πυρκαγιά που ενδεχομένως να απειλήσει τους οικισμούς αποφασίστηκε, να εξευρεθούν επιπλέον χώροι στάθμευσης καθώς είναι απαραίτητη η απαγόρευση της στάθμευσης οχημάτων δεξιά και αριστερά του δρόμου για λόγους ασφάλειας και για την ελεύθερη πρόσβαση των οχημάτων εκτάκτου ανάγκης. Επιπλέον είναι επιτακτική ανάγκη η ενημέρωση των επισκεπτών, των κατοίκων και των επαγγελματιών της περιοχής.

3.Έλεγχος και πορεία καθαρισμών βλάστησης: α) περιμετρικά των οικισμών, β) δικτύου ΔΕΔΔΗΕ

Ο καθαρισμός και η απομάκρυνση των υπολειμμάτων καθαρισμού της βλάστησης ενεργείται από τους ιδιοκτήτες τους, σε περιβάλλοντες χώρους κατοικιών και οικοπεδικές εκτάσεις (Πυρ. Διάταξη 4/2012, Ν.3852/2010, αρθ.94 παρ.1)

Κατ’ εφαρμογή του άρθρου 94 του Ν.3852/2010, οι Δήμοι έχουν την μέριμνα, σύμφωνα με τις ισχύουσες πυροσβεστικές διατάξεις, για την τήρηση των υποχρεώσεων καθαρισμού, από τους ιδιοκτήτες, των οικοπέδων και λοιπών ακάλυπτων χώρων, που βρίσκονται εντός πόλεων, κωμοπόλεων και οικισμών και σε απόσταση μέχρι 100 μέτρων από τα όριά τους, καθώς και την υποχρέωση αυτεπάγγελτου καθαρισμού από τους Δήμους, σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των υπόχρεων.

Στη συνεδρίαση τονίστηκε η υποχρέωση των Προέδρων να ενημερώνουν τους ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων για τον καθαρισμό τους. Η Π.Υ. τόνισε ότι έχουν καθυστερήσει οι καθαρισμοί και θα επιβληθούν πρόστιμα σε όσους δεν συμμορφωθούν. Η ΔΕΔΔΗΕ έχει ξεκινήσει τους καθαρισμούς πέριξ του δικτύου της παρόλα αυτά δεν έχει ολοκληρώσει ακόμη τις εργασίες καθαρισμού.

4. Έλεγχος και πορεία εργασιών συντήρησης δασικών δρόμων

Ο Δήμος Χίου έχει συντάξει μελέτη για την βελτίωση βατότητας των δασικών δρόμων και αναμένει την έγκριση από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου προκειμένου να ξεκινήσει τις εργασίες. Επειδή έχουν καθυστερήσει οι εγκρίσεις και διανύουμε ήδη την αντιπυρική περίοδο τονίστηκε η αναγκαιότητα εκτέλεσης των εργασιών και αν υπάρξει επιπλέον καθυστέρηση των εγκρίσεων ο Δήμος Χίου θα ξεκινήσει τις εργασίες προκειμένου να προστατευτούν οι δασικές περιοχές

5. Θέματα εθελοντών

Στη συνεδρίαση τονίστηκε ο σημαντικός ρόλος των εθελοντών στην προστασία του φυσικού πλούτου του νησιού. Ο Δήμος Χίου φέτος θα αυξήσει την τακτική επιχορήγηση των εθελοντικών ομάδων σαν επιβράβευση για τη συνδρομή και την πολύτιμη βοήθεια που έχουν προσφέρει στον καθαρισμό των περιαστικών δασών.

6. Αίτημα των κατοίκων Αμαδών, Βικίου και Καμπιών & Σπαρτούντας

Σχετικά με το αίτημα των κατοίκων των Οικισμών των Αμαδών, Βικίου, Καμπιών και Σπαρτούντας για μόνιμη παρουσία αυτοκινήτου της πυροσβεστικής στην περιοχή κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, ο Διοικητής της Π.Υ. Χίου τόνισε ότι κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό λόγω έλλειψης προσωπικού στην Π.Υ. Χίου.

Ο Δήμος Χίου θα προσλάβει προσωπικό προφύλαξης και από την 1η Ιουλίου έως τέλος Σεπτεμβρίου που θα επιτηρεί σε 24η βάση τις περιοχές Βικίου και Αμανής (Παναγία Δέσποινα) και κατά τις νυχτερινές ώρες στις περιοχές Ρεστών, Θολοποταμίου και Ράχης Πυργίου. Ωστόσο τονίστηκε εδώ ότι οι πρόεδροι των Τοπικών και Δημοτικών Κοινοτήτων έχουν από τον νόμο την υποχρέωση να συστήσουν Ομάδες Πυρασφάλειας.

7. Ενημέρωση Κοινού.

Το επόμενο διάστημα κλιμάκιο από στελέχη της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Χίου, της Π.Υ. Χίου, των εθελοντών και λοιπών φορέων, θα πραγματοποιήσει ενδελεχή ενημέρωση των κατοίκων των Τοπικών και Δημοτικών Κοινοτήτων Χίου για την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών αλλά και για τα μέτρα αυτοπροστασίας των κατοίκων.

Επίσης θα πραγματοποιηθεί τηλεοπτική ενημέρωση από τους παραπάνω φορείς της Πολιτικής Προστασίας του νησιού.

Στο τέλος της συνεδρίασης του Σ.Τ.Ο. ο αντιδήμαρχος Π.Π. κ. Μανδάλας ευχαρίστησε όλους τους συμμετέχοντες για την παρουσία και το χρόνο τους κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην καλή συνεργασία με όλους τους φορείς και εξήρε το έργο των εθελοντικών ομάδων και στην άριστη συνεργασία που έχει δημιουργηθεί τους τελευταίους μήνες ανάμεσα στη δημοτική αρχή και τους εθελοντές.

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ