14.2.2018 19:21

Πυροβολισμοί στον αέρα η αλλαγή των φωτιστικών σωμάτων όλου του νησιού

ΠΡΟΧΩΡΗΣΑΝ ΣΕ ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ χωρίς να υπολογίσουν βασικές παραμέτρους που, προς το παρόν, δεν επιτρέπουν την εκτέλεση του έργου

Σχεδιασμό επί χάρτου, τουλάχιστον επί του παρόντος, αποτελεί το πολυδιαφημιζόμενο από τη δημοτική αρχή έργο της αντικατάστασης των συμβατικών λαμπτήρων φωτισμού με νεότερης γενιάς τύπου LED.

Αφού πρώτα διαφήμισαν επαρκώς το νέο εγχείρημα, μάλλον ξέχασαν να διαβάσουν στους δημότες τα «ψιλά» γράμματα, που αποδεικνύουν την προχειρότητα με την οποία επιχειρείται η παρουσίαση έργου στα μάτια της κοινής γνώμης.

Και αυτό γιατί, σύμφωνα με τα λεγόμενα του δημάρχου Μ. Βουρνού κατά τη διάρκεια της Οικονομικής Επιτροπής της Τετάρτης, το συνολικό ποσό του εγχειρήματος θα ανέλθει σε 7,5 εκ. ευρώ, κάτι που θα οδηγεί στην αλλαγή σχεδόν 16.000 φωτιστικών σωμάτων.

Το πρόβλημα στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι το γεγονός ότι το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, από το οποίο ο Δήμος υπολογίζει ότι θα λάβει το δάνειο, ζητά τη δέσμευση των ανταποδοτικών τελών ηλεκτροφωτισμού που εισπράττει ο Δήμος από τους δημότες για 10 ολόκληρα χρόνια.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο Δήμος στο μέλλον δεν θα έχει τη δυνατότητα χρηματοδότησης έργων ηλεκτροφωτισμού από τα ανταποδοτικά τέλη, που σήμερα ανέρχονται σε 1,2 εκ. ευρώ ετησίως, αλλά θα καλείται να βάλει το χέρι στην τσέπη προκειμένου να τα χρηματοδοτήσει.

Η βιασύνη της δημοτικής αρχής, φάνηκε και από μία άλλη εξίσου σημαντική παράμετρο, την οποία αποκάλυψε και πάλι ο Μ. Βουρνούς. Όπως είπε, η νομοθεσία στην παρούσα φάση δεν επιτρέπει την αποπληρωμή της μηνιαίας δόσης του δανείου εξ’ ολοκλήρου από τα ανταποδοτικά τέλη.

«Αυτό σημαίνει ότι η μηνιαία δόση θα πρέπει να αντλείται κατά 50% από τα ανταποδοτικά και κατά 50% από τον προϋπολογισμό του Δήμου. Όμως η άντληση από τα χρήματα του Δήμου μεταφράζεται σε 400.000 ευρώ ετησίως από τα ταμειακά διαθέσιμα, γεγονός που είναι αδύνατο, αφού αυτά τα χρήματα δεν υπάρχουν», εξήγησε ο δήμαρχος.

Ερωτώμενος μάλιστα τί ακριβώς προβλέπεται να γίνει σε αυτή την περίπτωση, δήλωσε ότι ο Δήμος θα πρέπει να αναμένει κάποια νομοθετική ρύθμιση από την κυβέρνηση, προκειμένου η αποπληρωμή να μπορεί να γίνει εξ’ ολοκλήρου από τα ανταποδοτικά τέλη, χωρίς όμως κανείς να ξέρει αν η κυβέρνηση προτίθεται να προχωρήσει σε μία τέτοια κίνηση και πότε.

Μη έχοντας άλλη επιλογή και με την αντιπολίτευση να καταθέτει σειρά ερωτήσεων που ζητούσαν απαντήσεις ο Μ. Βουρνούς αναγκάστηκε να ομολογήσει ότι ο Δήμος εξετάζει ακόμα και την περίπτωση της σταδιακής αλλαγής των φωτιστικών σωμάτων σε επιλεγμένες περιοχές του νησιού και όχι σε όλη του την έκταση, κάτι που διαφέρει παρασάγγας από τις δηλώσεις των προηγούμενων ημερών.

Να σημειωθεί ότι με τη λογική της δέσμευσης των ανταποδοτικών τελών διαφώνησε η αντιπολίτευση, η οποία καταψήφισε το εγχείρημα του Δήμου, αφού φάνηκε ότι δεν υπήρχαν απαντήσεις σε κρίσιμα ερωτήματα που αφορούσαν στη δανειοδότηση, καθώς και τον τρόπο αποπληρωμής του δανείου «μαμούθ» των 7,5 εκ. ευρώ.

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ