29.11.2019 22:24

Πρώτο επιτυχημένο «crash test» για τη δημοτική αρχή Κάρμαντζη

Ψηφίστηκε από την πλειονότητα των συμβούλων το πρώτο Τεχνικό Πρόγραμμα

Με ευρεία πλειοψηφία και με την επιείκεια των αντιπολιτεύσεων, ψηφίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο Χίου το βράδυ της Παρασκευής το πρώτο Τεχνικό Πρόγραμμα της δημοτικής αρχής Κάρμαντζη, με τους παριστάμενους να συνηγορούν ότι υπάρχει ανάγκη συναίνεσης και διαλόγου, προκειμένου να καλυφθούν κατά το δυνατόν περισσότερο οι ανάγκες της πόλης αλλά και των χωριών.

Στις εισηγήσεις τους οι αντιπολιτεύσεις σημείωσαν ότι το Τεχνικό Πρόγραμμα στερείται αναπτυξιακού σχεδιασμού, κάτι για το οποίο – όπως είπαν- δεν μπορεί να υπάρξει απαίτηση από μία δημοτική αρχή 90 ημερών, ωστόσο πρότειναν σειρά σημαντικών έργων που πρέπει να δρομολογηθούν, όπως ο χωροταξικός σχεδιασμός του Βροντάδου, ο περιφερειακός δρόμος του Κάστρου, το κέντρο Ομηρικών Μελετών, η επέκταση του ΕΠΑ.Λ. Χίου καθώς και η νομιμοποίηση του παραλιακού μετώπου από τη Δασκαλόπετρα μέχρι τον Καρφά προκειμένου να προχωρήσει η ανάπλασή του προς όφελος των πολιτών.

Παρά τις επί μέρους διαφορές, οι αντιπολιτεύσεις αναγνώρισαν την προσπάθεια σύνθεσης απόψεων από τη δημοτική αρχή, υπογραμμίζοντας ότι σε κρίσιμα ζητήματα θα πρέπει να υιοθετείται η σύγκληση απόψεων και ο διάλογος.

Πιο έντονη κριτική άσκησαν οι παρατάξεις «Λαϊκή Συσπείρωση», «Δίκτυο Πολιτών» και «Χιακή Συμπολιτεία», σημειώνοντας ότι πρόκειται για Τεχνικό Πρόγραμμα κομμένο και ραμμένο στις απαιτήσεις της κεντρικής διοίκησης, η οποία συστηματικά τα τελευταία χρόνια μειώνει συνεχώς πόρους από την αυτοδιοίκηση που έχουν φθάσει μέχρι και το -60% σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια και σε βάθος 10ετίας.

Σε ότι αφορά στο Τεχνικό Πρόγραμμα, οι Μάρκος Γεραζούνης και Λευτέρης Παπαλάνης, ανέφεραν ότι έγινε με βάση τα σημερινά χαρακτηριστικά και μέσα από διαβούλευση με τις τοπικές κοινότητες, τους αντιδημάρχους και την Εκτελεστική Επιτροπή. Το δε ύψος του ανέρχεται συνολικά σε 27.992.684 ευρώ.

Το αποτέλεσμα

Έπειτα από 5 ώρες συνεδρίασης το Δημοτικό Συμβούλιο Χίου άναψε το "πράσινο φως" για την ψήφιση του πρώτου Τεχνικού Προγράμματος. Υπέρ ψήφισαν οι Σύμβουλοι του συνδυασμού Κάρμαντζη, ο συνδυασμός Τριαντάφυλλου και Καραβασίλη (αλλά λευκό για την αγροτική οδοποιία), ο συνδυασμός του Μανώλη Στάθη, ο συνδυασμός Βουρνού (Λευκό για Φιλόδημο και ΣΑΤΑ). Λευκό ψήφισε η Χιακή Συμπολιτεία ενώ κατά η Λαϊκή Συσπείρωση.

Να σημειωθεί ότι από την ημερήσια διάταξη αφαιρέθηκε το ζήτημα του καθορισμού των ανταποδοτικών τελών αφού μεταφέρθηκε για την επόμενη συνεδρίαση, που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2019, στις 14:30 το μεσημέρι. 

Ειδήσεις σήμερα

Γίνε Συνδρομητής στον Έντυπο «π». Αποστολή σε όλη την Ελλάδα με 25€/εξάμηνο

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ