19.9.2018 11:54

Πρόστιμο 20.000 ευρώ από την Περιφέρεια στο ΥΠ.ΕΣ. για την κατάσταση στη ΒΙ.ΑΛ.

Αφορά ανεξέλεγκτα λύματα από αποχετεύσεις, σκουπίδια και στερεά απόβλητα σε ιδιοκτησίες καθώς και τον κίνδυνο μόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα

Πάνω της παίρνει την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στη ΒΙ.ΑΛ. η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου με τον Θ. Βαλσαμίδη να βεβαιώνει σε βάρος του Υπουργείου Εσωτερικών πρόστιμα συνολικής αξίας 20.000 ευρώ, τακτική που ακολουθήθηκε και στην περίπτωση της Μόριας.

Το συγκεκριμένο πρόστιμο έρχεται ως αποτέλεσμα των ελέγχων κλιμακίων της Περιφερειακής Ενότητας Χίου στη ΒΙ.ΑΛ. τον τελευταίο χρόνο, έπειτα από καταγγελίες κατοίκους του Χαλκειούς που έβλεπαν καθημερινά τις ιδιοκτησίες τους να υποβαθμίζονται εξαιτίας της κατάστασης που έχει περιέλθει το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης λόγω υπερπληθυσμού.

Τι εντόπισαν τα κλιμάκια

Στην απόφαση επιβολής προστίμου αναφέρεται ότι τα κλιμάκια ελέγχου εντόπισαν λιμνάζοντα και ρέοντα ύδατα από τις καθημερινές δραστηριότητες του Κ.Υ.Τ., κατεστραμμένες σωλήνες αποχέτευσης με αποτέλεσμα τα στάσιμα λύματα, λύματα και στερεά απόβλητα που καταλήγουν σε γειτονικές ιδιοκτησίες  καθώς και άλλες σημαντικές παραβάσεις.

Αναλυτικά αναφέρουν:

"Υπάρχουν λιμνάζοντα και ρέοντα ύδατα/ λύματα [από το υψηλότερο επίπεδο (CAMP A), στο μεσαίο επίπεδο (CAMP Β) και από εκεί μεταφέρονται στο χαμηλότερο επίπεδο (CAMP Γ)] και τα οποία προέρχονταν από τις καθημερινές δραστηριότητες των φιλοξενούμενων όπως το πλύσιμο ρούχων, σκευών, χεριών κ.α. των φιλοξενουμένων στο ΚΥΤ.

Υπάρχουν κατεστραμμένες εξωτερικές αποχετευτικές σωληνώσεις σε ορισμένους από τους οικίσκους των αποχωρητηρίων και των ντους, με αποτέλεσμα την ύπαρξη στάσιμων λυμάτων έξω από τους οικίσκους και τον περιβάλλοντα χώρο.

Λύματα και στερεά απόβλητα (ανθρώπινα περιττώματα, πλαστικά μπουκάλια, οικιακά απορρίμματα) μέσα από το Κέντρο κατέληγαν σε γειτονικές ιδιοκτησίες – αγροτεμάχια χαμηλότερου επιπέδου αποτελώντας εστίες ανάπτυξης κουνουπιών και δυσοσμίας.

Τα παραπάνω αποτελούν κίνδυνο επικείμενης μόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα, δημιουργίας ανθυγιεινών καταστάσεων για τους φιλοξενούμενους στο ΚΥΤ, τους εργαζόμενους και κατοίκους της περιοχής και εστιών ανάπτυξης τρωκτικών και βλαβερών εντόμων.

Είναι η δεύτερη φορά που το ΚΕΠΠΕ διαπιστώνει διαρροή υγρών αποβλήτων από το Κέντρο σε γειτνιάζουσες ιδιοκτησίες – αγροτεμάχια αλλά και μέσα στο χώρο αυτού. Σχετικό έγγραφο είναι η με αρ. πρ. οικ. 1822/27-04-2018 έκθεση ελέγχου του ΚΕΠΠΕ. Οι υπεύθυνοι της Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης Χίου της ΒΙΑΛ δεν συμμορφώθηκαν με τις υποδείξεις του Κ.Ε.Π.ΠΕ. στο ανωτέρω έγγραφο, ως όφειλαν εντός του χρονικού διαστήματος τριών (3) μηνών που δινόταν (ήτοι μέχρι τις 27/07/2018)".

Μεταξύ άλλων οι Υπηρεσίες στο έγγραφό τους επισημαίνουν και τον κίνδυνο μόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα. 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ