20.9.2021 9:59

"Φυλακές προσφύγων: κορδέλα εγκαινίων στη Σάμο για την «αναπτυξιακή» επιλογή της Κυβέρνησης"

Ανακοίνωση της Συμπαράταξης Πολιτών στο Βόρειο Αιγαίο

Η Κυβέρνηση ολοκλήρωσε με τα εγκαίνια του κλειστού κέντρου κράτησης προσφύγων στη Σάμο, το πρώτο τμήμα του μοναδικού «αναπτυξιακού» έργου που έχει ξεκινήσει επί διακυβέρνησης της για τα νησιά του Β. Αιγαίου και έχει συνολικό κόστος 500 εκ €. 

Για να αντιληφθούμε το μέγεθος της παρέμβασης, οι ευρωπαϊκοί πόροι που θα διατεθούν στη Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου για την επταετία 2021-27 θα είναι 350εκ,€, και οι συνολικοί εθνικοί πόροι για επενδύσεις περίπου 150εκ.€.  

Σε αυτά θα προστεθούν τα χρήματα για τις προσλήψεις των συνοριοφυλάκων και των φυλάκων στο νέο ΚΥΤ και βεβαίως για τις κάθε είδους προμήθειες (που βέβαια γίνονται με απευθείας αναθέσεις) και είναι απαραίτητες για τη λειτουργία της μεγαλύτερης φυλακής μη καταδικασμένων στην Ευρώπη με προδιαγραφές ασφαλείας αμερικάνικου (νατοϊκού) τύπου. Ας μην ξεχνάμε ότι είναι στον αέρα ο διαγωνισμός 400 εκ. € για συντήρηση και φύλαξη των κέντρων αυτών. 

Έτσι η κυβέρνηση προχωρά στην υλοποίηση του έργου της για να ικανοποιήσει το ακραία δεξιό ιδεοληπτικό της αφήγημα «περί ασφάλειας» και «μη ισλαμοποίησης», ενώ ταυτόχρονα πιστεύει ότι με τα χρήματα που σκορπά θα εξαγοράσει εκτός από τη πλειοψηφία των ΜΜΕ και τις συνειδήσεις των ανθρώπων που βρίσκονται σε οικονομικό αδιέξοδο και δεν βλέπουν καμία άλλη ελπίδα από το να γίνουν δεσμώτες. 

Η απουσία από τα εγκαίνια των «σκληρών στοιχείων» που όλο αυτό το διάστημα σήκωναν τη παντιέρα της ξενοφοβίας, δείχνει ότι το έργο αυτό προχωρά ικανοποιητικά με βάση τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς.

Την ίδια ώρα:

  • μερικά εκατοντάδες μέτρα πιο πέρα τα σχολεία του νησιού μένουν κλειστά και ερειπωμένα, γιατί το κράτος και οι εργολάβοι του είχαν άλλες προτεραιότητες. Άλλωστε οι φυλακές προηγούνται των σχολείων, αλλά και των εκκλησιών, των μνημείων, των υποδομών, των επιχειρήσεων, ακόμη και των σπιτιών των πολιτών. Για αυτά δεν υπάρχει  χρόνος, ούτε για να ζητηθεί η ευρωπαϊκή συνδρομή, ούτε για να προσληφθούν όσοι πρέπει για να στελεχώσουν τις αποδεκατισμένες υπηρεσίες της ΔΑΕΦΚ, της Περιφέρειας και των Δήμων. Δεν υπάρχει χρόνος για να  οι απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις για την επιτάχυνση των διαδικασιών και την αύξηση των επιδοτήσεων λόγω νησιωτικότητας και παραδοσιακών οικισμών.

  • δεν υπάρχουν πόροι ούτε για να ενισχυθούν οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι τους που έχουν πληγεί από τις πολλαπλές κρίσεις και τελευταία από τις φυσικές καταστροφές, ούτε για να χρηματοδοτηθούν νέες επενδύσεις από τον αναπτυξιακό νόμο. Η ενίσχυση της παρασιτικής οικονομίας ενάντια στη πραγματική οικονομία είναι και αυτό μια κυβερνητική επιλογή.

  • δεν υπάρχει πολιτική βούληση στήριξης του Πανεπιστημίου Αιγαίου που ρίχνεται βορά στην κυβερνητική επιλογή στήριξης των κολλεγίων με χιλιάδες σπουδαστές που, ενώ είναι ακατάλληλοι για να αποκτήσουν πανεπιστημιακό τίτλο, είναι απολύτως κατάλληλοι για να αγοράσουν κολεγιακό τίτλο τον οποίο φρόντισαν να καταστίσουν ισότιμο. Αδιάφορο αν τα ελληνικά πανεπιστήμια βρίσκονται ψηλά στις κατατάξεις των καλύτερων ΑΕΙ του κόσμου, ενώ τα κολέγια των «αρίστων» κοσμούν τις τελευταίες θέσεις. Η γνώση, οι δεξιότητες και η καινοτομία δεν χωρούν στο επιλεγμένο από την κυβέρνηση αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας και των νησιών μας.

Και όλα αυτά γίνονται με τον κ. Μηταράκη να επαίρεται για την σύμφωνη γνώμη των τοπικών κοινωνιών, που όμως δεν παραβρέθηκαν για να «γιορτάσουν» μαζί του το μεγάλο επίτευγμα και σε πρόσφατη δημοσκόπηση δηλώνουν κατά 78% αντίθετοι στη δημιουργία των νέων φυλακών στα νησιά.

 Δεν τόλμησαν όμως να παρευρεθούν ούτε όσοι συμφώνησαν με τον πρωθυπουργό και γενικά διευκόλυναν με τη στάση τους να υλοποιηθεί αυτό το έργο. Τη συμφωνία αυτή αποτύπωσε ο πρωθυπουργός πρόσφατα από την ΔΕΘ δηλώνοντας «Και βέβαια ήμασταν πολύ ειλικρινείς με τους νησιώτες μας, ότι θα υπάρχουν μόνιμες δομές υποδοχής προσφύγων και μεταναστών στα νησιά. Και φυσικά θέλω να θυμίσω ότι το αντιστάθμισμα είναι ότι τα πέντε νησιά έχουν χαμηλότερο Φ.Π.Α., τον οποίο έχουμε πια διασφαλίσει για όσο θα υπάρχουν δομές υποδοχής προσφύγων στα νησιά.» Αυτά δήλωσε ο πρωθυπουργός και ΚΑΝΕΙΣ αυτοδιοικητικός ή άλλος φορέας δεν αντέδρασε. Επομένως συμφωνούν εφ’όλης της ύλης με τη κυβερνητική πολιτική!!!

Η κυβέρνηση και όσοι συνοδοιπορούν φανερά ή κρυφά μαζί της έχοντας δεχτεί τα τριάκοντα αργύρια, επιλέγουν να καταδικάσουν τα νησιά σε ανάπτυξη «τύπου Λέρου» των δεκαετιών 50-80 όπου η οικονομική και κοινωνική ζωή του νησιού στρεφόταν γύρω από το άσυλο-φυλακή ανιάτων, αφού είχε προηγηθεί η «χρήση» της ως τόπος εξορίας. Και μετά από δύο χρόνια στην εξουσία δεν έχουν προτείνει ένα ολοκληρωμένο αναπτυξιακό σχέδιο, ενώ βρισκόμαστε στη πιο κρίσιμη φάση του σχεδιασμού της δεκαετίας.

Η ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ έχει ξεκαθαρίσει από το 2015 ότι το προσφυγικό είναι για τα νησιά μας μια υποχρεωτική διαχείριση ανθρωπιστικής κρίσης και όχι αναπτυξιακή επιλογή. Και θα συνεχίσει να καταθέτει προτάσεις και προς τις δύο κατευθύνσεις.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ