22.5.2018 15:46

ΦΩΤΟ | Καρέ- καρέ το «τσουβάλιασμα» των ανακυκλώσιμων από απορριμματοφόρο του Δήμου

«Κατηγορηματικά δηλώνουμε ότι η περισυλλογή των ανακυκλώσιμων γίνεται αυστηρά ανά ρεύματα», επιμένει σε ανακοίνωσή του ο Δήμος Χίου

Έκθετος στα μάτια των πολιτών που συστηματικά στηρίζουν την προσπάθεια για ανακύκλωση στην πηγή είναι ο Δήμος Χίου, που σε απάντησή του στον «π» για τα όσα αποκαλύφθηκαν από επιτόπιο ρεπορτάζ στη ΒΙ.ΑΛ. για την κατάληξη των ανακυκλώσιμων υλικών, υποστηρίζει ότι: «Ρητά και κατηγορηματικά δηλώνουμε ότι τόσο η περισυλλογή όσο και η παράδοση γίνονται αυστηρά ανά ρεύματα, δηλαδή ξεχωριστά κάθε είδος ανακυκλώσιμου υλικού».

Η πραγματικότητα

Παρά την προσπάθεια του Δήμου να δικαιολογήσει τα όσα αποκάλυψε το ρεπορτάζ του «π», νέα φωτογραφικά στιγμιότυπα έρχονται να εκθέσουν την θλιβερή πραγματικότητα, αφού ναι μεν οι πολίτες αφιερώνουν χρόνο στον διαχωρισμό των ανακυκλώσιμων υλικών και στην εναπόθεσή τους στον αντίστοιχο κάδο, ωστόσο στις φωτογραφίες του «π» που τραβήχτηκαν το μεσημέρι του περασμένου Σαββάτου απεικονίζονται οι υπάλληλοι καθαριότητας του Δήμου να ρίχνουν χαρτιά και πλαστικά μαζί μέσα στο απορριμματοφόρο, τα οποία στη συνέχεια συμπιέζονται και μεταφέρονται σύμμεικτα στη ΒΙ.ΑΛ..

Στην έγγραφη απάντησή του μάλιστα ο αντιδήμαρχος καθαριότητας Γ. Μπελέγρης χαρακτηρίζει ως «ψευδή και ανυπόστατα» τα λεγόμενα του εκπροσώπου της «Οικόπολις» στην κάμερα του «π» ότι «τα ανακυκλώσιμα μεταφέρονται «φύρδην μίγδην» στη ΒΙ.ΑΛ.» ενώ τον καλεί να ανασκευάσει άμεσα τις δηλώσεις του.

Περισυλλογή ανακυκλώσιμων στην Οδό Ροδοκανάκη 48, το μεσημέρι του Σαββάτου 28 Μαίου 2018. Υπάλληλος της Υπηρεσίας Καθαριότητας αδειάζει τον κόκκινο κάδο ανακύκλωσης (πλαστικά) στο απορριμματοφόρο, τη στιγμή που γυναίκα υπάλληλος της Υπηρεσίας ετοιμάζεται να μεταφέρει τον κίτρινο κάδο με τα χαρτιά. 

Ο ίδιος υπάλληλος της Υπηρεσίας Καθαριότητας ετοιμάζεται να προσαρμόσει τον κάδο με τα ανακυκλώσιμα του χαρτιού στο απορριμματοφόρο, όταν προηγουμένως έχουν πεταχτεί μέσα σε αυτό τα πλαστικά. 

Τα ανακυκλώσιμα του χαρτιού πετιούνται και συμπιέζονται μαζί με τα υπόλοιπα ανακυκλώσιμα μέσα στον κάδο του απορριμματοφόρου. Σύμφωνα μάλιστα με τον Δήμο, τα ανακυκλώσιμα παραδίδονται στη ΒΙ.ΑΛ. με καθαρότητα 90%. 

Η απάντηση του Δήμου Χίου

Ακολουθεί το κείμενο της απάντησης του Δήμου Χίου όπως στάλθηκε από τον Αντιδήμαρχο Γ. Μπελέγρη ενώ ακολουθεί τηλεφωνική του παρέμβαση στο politischios.gr:

Ο νόμιμος εκπρόσωπος της εταιρείας «Οικόπολις» προέβη σήμερα σε δηλώσεις επιρρίπτοντας σημαντικές ευθύνες στο Δήμο Χίου αναφορικά με τη λειτουργία της ανακύκλωσης. Στα όλα όσα είπε, έχουμε να αναφέρουμε τα ακόλουθα:

1. Ο Δήμος Χίου έχει αναπτύξει κάδους 4 ρευμάτων ανακύκλωσης (πλαστικό, αλουμίνιο, χαρτί, γυαλί) σε όλη τη Χίο. Τα ανακυκλώσιμα υλικά που συλλέγονται (πλην του γυαλιού) παραδίδονται με τα οχήματα μεταφοράς/περισυλλογής ανακυκλώσιμων υλικών στην εν λόγω εταιρεία και συγκεκριμένα στις εγκαταστάσεις που της έχει παραχωρήσει ο Δήμος Χίου στη ΒΙΑΛ. Ρητά και κατηγορηματικά δηλώνουμε ότι τόσο η περισυλλογή όσο και η παράδοση γίνονται αυστηρά ανά ρεύματα, δηλαδή ξεχωριστά κάθε είδος ανακυκλώσιμου υλικού. Επομένως τα όσα γλαφυρά αναφέρει ο νόμιμος εκπρόσωπος της εταιρείας περι «φυρδην μίγδην» παράδοσης των ανακυκλώσιμων υλικών στην εταιρεία του είναι παντελώς ψευδή και ανυπόστατα, τον καλούμε δε να ανασκευάσει άμεσα τις δηλώσεις του για το συγκεκριμένο θέμα.

2. Ο νόμιμος εκπρόσωπος της αναδόχου εταιρείας σπεύδει να κατηγορήσει το Δήμο Χίου ότι παραδίδει σε αυτόν απορρίμματα, εξαιτίας των οποίων έχει δημιουργηθεί πρόβλημα στην ομαλή λειτουργία της επιχείρησής του. Αυτά που με ευκολία χαρακτηρίζει ως απορρίμματα ο εκπρόσωπος της εταιρείας, αποτελούν ανακυκλώσιμα υλικά (όπως πχ νάιλον σακούλες), τα οποία δεχόμαστε μεν ότι μπορεί να μην έχουν τόσο μεγάλη εμπορική αξία και να μην συμφέρει τον ανάδοχο οικονομικά να ασχοληθεί μαζί τους, αυτό όμως δεν αναιρεί το γεγονός ότι πρόκειται για ανακυκλώσιμα υλικά, τα οποία έχει περισυλλέξει ο Χιώτης πολίτης και τα οποία δεν δυνάμεθα να πετάξουμε ως απορρίμματα, αφού υπέχουμε ευθύνες προς τούτο. Επομένως, από τη στιγμή που η ανάδοχος εταιρεία έχει δεσμευθεί να δεματοποιεί όλα τα ανακυκλώσιμα υλικά, θα πρέπει να προβεί και στη δεματοποίηση των υλικών αυτών.

3. Ο Δήμος Χίου έχει παραχωρήσει δωρεάν το ακίνητο αυτό στην ανάδοχο εταιρεία, το οποίο το λειτουργεί αποκλειστικά εκείνη. Η παράδοση των ανακυκλώσιμων υλικών γίνεται σε χώρο που υποδεικνύουν κάθε φορά οι υπάλληλοι της αναδόχου εταιρείας και δεν πράττει ο κάθε υπάλληλος του Δήμου όπως νομίζει. Επομένως η κατάσταση στην οποία βρίσκεται η εν λόγω εγκατάσταση και για την οποία ο εκπρόσωπος της εταιρείας κατηγορεί τον Δήμο Χίου, στην πραγματικότητα είναι αποκλειστική ευθύνη και μόνο της αναδόχου εταιρείας και της γενικότερης πολιτικής που ακολουθεί. Εξάλλου πολλάκις έχουμε βρεθεί προ κλειστών πυλών της εταιρείας, χωρίς να υπάρχει καν εργαζόμενος εντός του χώρου, αναγκαστήκαμε δε να καλέσουμε την Αστυνομία να μας βεβαιώσει το συμβάν προκειμένου να έχουμε τεκμήρια απέναντι σε ευφάνταστες δικαιολογίες.

4. Οτιδήποτε βρεθεί μέσα στα ανακυκλώσιμα υλικά, το οποίο θεωρείται απόρριμμα, το παραλαμβάνουμε και το παραδίδουμε στο ΧΥΤΑ. Παντελώς ψευδώς και με σαφή την πρόθεση για τη δημιουργία εντυπώσεων, ο εκπρόσωπος της εταιρείας δηλώνει δημόσια ότι η Υπηρεσία του Δήμου Χίου πήγε τελευταία φορά να παραλάβει απορρίμματα τον Οκτώβριο του 2016. Η Υπηρεσία του Δήμου Χίου έχει παραλάβει από τις εγκαταστάσεις της αναδόχου εταιρείας απορρίμματα τους μήνες Ιανουάριο 2017, Φεβρουάριο 2017, Μάιο 2017, Ιανουάριο 2018 τουλάχιστον. Ο Δήμος Χίου έχει κάνει μεγάλη προσπάθεια να τοποθετήσει την ανακύκλωση στην συνείδηση του Χιώτη πολίτη. Σε καμία περίπτωση δεν δεχόμαστε εκστρατείες συκοφάντησης και εκμηδενισμού της προσπάθειας που γίνεται από τη Διεύθυνση Καθαριότητας του Δήμου, οι οποίες αποσκοπούν σε μικροπολιτικά και ιδιωτικά οφέλη.

 Σε κάθε περίπτωση θα περιμέναμε να ζητηθεί και η τοποθέτηση του Δήμου Χίου, προτού δημοσιοποιηθούν τέτοιου είδους ρεπορτάζ, προς αποφυγή δημιουργίας λανθασμένων εντυπώσεων.

Αρχείο ήχου

20180522_150132 (online-audio-converter 969df2a655

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ