28.5.2020 9:47

Παρέμβαση Μπουγδάνου για την επανεκκίνηση και την τόνωση της τοπικής οικονομίας

Στις σημερινές ιδιαίτερες συνθήκες για τις τοπικές οικονομίες των νησιών ο ρόλος της Περιφέρειας και των τοπικών φορέων με τους οποίους συνεργαζόμαστε αποδεικνύεται εξαιρετικά σημαντικός.

Στα πάγια και γνωστά προβλήματα που απορρέουν από τη νησιωτικότητα αλλά και στη δύσκολη διαχείριση του μεταναστευτικού/προσφυγικού, προστέθηκαν οι αναγκαστικοί περιορισμοί λόγω της πανδημίας και η δίμηνη περίπου διακοπή λειτουργίας της πλειοψηφίας των επιχειρήσεων.

Από την πλευρά μας τόσο στο προηγούμενο κρίσιμο χρονικό διάστημα αλλά κυρίως με το βλέμμα στην επόμενη μέρα  έχουμε να καταθέσουμε τα εξής:

Α. Βραχυπρόθεσμα

 • Διασφαλίσαμε τη συνεχή λειτουργία των υπηρεσιών μας μέσα σε εξαιρετικά δύσκολες και απρόβλεπτες συνθήκες για την εξυπηρέτηση πολιτών και επιχειρήσεων.
 • Στηρίξαμε στο μέτρο των δυνάμεων μας τους φορείς πρώτης γραμμής στη μάχη για την προάσπιση της δημόσιας υγείας.
 • Ακόμα και σε συνθήκες πανδημίας προχωρήσαμε σε εντάξεις και δημοπρατήσεις έργων, με τις προβλεπόμενες διαδικασίες. Να σημειωθεί ότι η υλοποίησή τους τονώνει την τοπική αγορά.
 • Διασφαλίσαμε την απρόσκοπτη συνέχεια των έργων που είναι σε εξέλιξη, τα οποία εκτός των άλλων έχουν θετικό αντίκτυπο στην τοπική οικονομία.
 • Είμαστε σε επικοινωνία και επαφή με τους τοπικούς φορείς και τους κοινωνικούς εταίρους για τη διεκδίκηση αιτημάτων που συνδέονται με τη βιωσιμότητα της οικονομίας των νησιών (διατήρηση μειωμένου ΦΠΑ, μείωση μεταφορικού κόστους κ.ά).
 • Αναμένουμε την εξειδίκευση του κυβερνητικού σχεδιασμού για τη στήριξη και επανεκκίνηση της οικονομίας, προκειμένου να καταθέσουμε συγκεκριμένες ανά υπουργείο προτάσεις με έμφαση στην ιδιαιτερότητα των νησιών. Ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δοθεί σε ολοκληρωμένα προγράμματα στήριξης της απασχόλησης.
 • Σ΄αυτό το πλαίσιο έχουμε απευθύνει πρόσκληση προς το Επιμελητήριο Χίου για διενέργεια σύσκεψης στην οποία θα συζητηθούν αναλυτικά τα νέα δεδομένα για την οικονομία του νησιού μας και θα συμφωνηθούν προτάσεις και διεκδικητικό πλαίσιο ανά Υπουργείο, προκειμένου να υπάρξουν ενισχύσεις από πλευράς Κυβέρνησης.

Β. Μακροπρόθεσμα

Ο κύριος όμως ρόλος των περιφερειών, όπως απορρέει και από το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία τους (Ν.3852/2010 «Καλλικράτης») αφορά τον αναπτυξιακό σχεδιασμό και προγραμματισμό. Γι’ αυτό και έχοντας το βλέμμα στην «επόμενη μέρα» , εργαζόμαστε εντατικά σε συνεργασία και με την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης για την προετοιμασία προτάσεων για έργα και δράσεις την επόμενη προγραμματική περίοδο 2021-2027.

Είναι σαφές ότι οι επιπτώσεις των εκτάκτων συνθηκών στην τοπική οικονομία είναι σοβαρές και ίσως δεν έχουν ακόμη εκτιμηθεί σε όλο τους το εύρος. Πρέπει ωστόσο να ληφθούν σοβαρά υπόψη στο σχεδιασμό μας για το επόμενο διάστημα.

Χωρίς να εξαντλούμε όλο το φάσμα των προτάσεων, με αυτό το σκεπτικό απαιτούνται προσαρμογές στα νέα δεδομένα που προκαλεί η υγειονομική κρίση  και οι επιπτώσεις με έμφαση σε:

 • Μέτρα και δράσεις τόνωσης τομέων της οικονομίας που έχουν πληγεί ιδιαίτερα από την υγειονομική κρίση.
 • Στήριξη σε επιχειρήσεις για την προσαρμογή τους στις νέες συνθήκες λειτουργίας που απορρέουν από τα υγειονομικά πρωτόκολλα.
 • Προώθηση μορφών ψηφιακής εργασίας και οικονομίας των οποίων αναδείχθηκε η σπουδαιότητα.
 • Δράσεις εκπαίδευσης και επανεκπαίδευσης εργαζομένων και ανέργων.
 • Προγράμματα τόνωσης της απασχόλησης.
 • Προγράμματα ενδυνάμωσης των υπηρεσιών πολιτικής προστασίας των οποίων η σημασία είναι  πλέον καθοριστική.
 • Αποφασιστική στήριξη του εθνικού συστήματος υγείας.

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ