5.1.2022 13:59

Όλη η Χίος με Led φωτισμό μέχρι τον Δεκέμβρη του 2022 (ΒΙΝΤΕΟ)

-Αναβαθμίζεται έξυπνα το δίκτυο ηλεκτροφωτισμού του Δήμου Χίου -Εξοικονόμηση 71,15% στην ετήσια ενεργειακή κατανάλωση

Ένα έργο «τομή» όπως χαρακτήρισε σήμερα με εισήγηση του ο Δήμαρχος, Στ. Κάρμαντζης, μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης με στόχο την αναβάθμιση του ηλεκτροφωτισμού σε όλη την έκταση του Δήμου με μειωμένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Με 8.777.302.82€ η Χίος πιο φωτεινή και με μειωμένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα

Στην  σημερινή ενημέρωση παρουσία των Αντιδημάρχων Ηλεκτροφωτισμού, Τεχνικών Υπηρεσιών, Οικονομικών, Καθαριότητας καθώς και Υπηρεσιακών του Δήμου Χίου ανακοινώθηκε από το Δήμαρχο, Στ. Κάρμαντζη, η διεξαγωγή Διεθνούς  Ανοικτού Ηλεκτρονικού Διαγωνισμού για τη σύναψη Σύμβασης Ενεργειακής Απόδοσης (ΣΕΑ), για την "Ενεργειακή Αναβάθμιση - Αυτοματοποίηση Συστημάτων Ηλεκτροφωτισμού Κοινοχρήστων Χώρων, με εξοικονόμηση ενέργειας, στο Δήμο Χίου".

Το ύψος του προϋπολογισμό του έργου ανέρχεται στα 8.777.302.82€ με Φ.Π.Α. και η ημερομηνία λήξης υποβολής προσφορών προγραμματίζεται στις 21.02.2022.

Σύμφωνα με τους Υπηρεσιακούς του Δήμου Χίου πρόκειται για μια μελέτη διαφορετική σε σχέση με εκείνη που είχε συνταχθεί το 2016 καθώς αντιστοιχεί στις σύγχρονες προδιαγραφές που όπως δήλωσαν ¨αλλάζουν διαρκώς" και περιλαμβάνει επιπλέον 598 Πίνακες Διανομής (μετρητές/«ρολόγια»). Επίσης συμπεριλαμβάνει την ενεργειακή αναβάθμιση συνολικά 17.131 φωτιστικών σωμάτων.

Ωστόσο δεν συμπεριλαμβάνεται το δίκτυο ηλεκτροφωτισμού της Περιφέρειας ούτε τον ηλεκτροφωτισμό που ανήκει στο Λιμενικό Ταμείο. 

Εξοικονόμηση 71,15% στην ετήσια ενεργειακή κατανάλωση

Ο κ. Κάρμαντζης στην εισήγηση του αναφέρθηκε και στα «εντυπωσιακά» όπως χαρακτήρισε δεδομένα που αφορούν την Ετήσια Ενεργειακή Κατανάλωση του δημοτικού φωτισμού του Δήμου Χίου. Η διαφορά στην κατανάλωση σε σχέση με τώρα είναι σημαντική καθώς η ετήσια ενεργειακή κατανάλωση στο υφιστάμενο δίκτυο ηλεκτροφωτισμού ανέρχεται στις 5.546.065,30 kWh ενώ η νέα υπολογίζεται για 1.600.175,80 kWh. Η υφιστάμενη κατανάλωση έχει οδηγήσει στην αύξηση του κόστους για το Δήμο καθώς ετησίως το ρεύμα κοστίζει στο Δήμο 887.370,45€.

Χρέος του Ανάδοχου η 12ετή συντήρηση του Δικτύου Οδικού Φωτισμού

Μεταξύ άλλων ο Δήμος Χίου δεν επιβαρύνεται και με την συντήρηση του δικτύου που αποτελεί και το ζητούμενο. Συγκεκριμένα ο ανάδοχος θα είναι υποχρεωμένος για τη 12ετή συντήρηση του και ο Δήμος δε θα επιβαρύνεται δανεισμό και θα λαμβάνει μέρος του οφέλους από την Εξοικονόμηση Ενέργειας. Πιο συγκεκριμένα ο κ. Κάρμαντζης δήλωσε:

«Σε αυτό το πλαίσιο, ιδιαίτερα σημαντική παράμετρος είναι ότι κάθε διετία θα  διεξάγονται μετρήσεις Λαμπρότητας – Φωτεινότητας, ώστε να υπάρχει διατήρηση των αρχικών  παραδοχών και στο τέλος της 12ετίας, ο Δήμος θα παραλάβει ένα πλήρες Σύστημα και καινούργιο Εξοπλισμό. Επιπλέον, υπάρχει όρος για την απώλεια της φωτεινής ροής στο τέλος των προαναφερόμενων ωρών λειτουργίας των προσφερόμενων φωτιστικών σωμάτων, όπου αναφέρει ότι δε θα πρέπει να ξεπερνά το 30% της αρχικής ονομαστικής φωτεινής ροής».

Σύμφωνα με τους Υπηρεσιακούς η αυτόματη γνώση βλάβης από ένα σύστημα συλλογής δεδομένων θα διευκολύνει και ταυτόχρονα θα επιταχύνει την διαδικασία αποκατάστασης βλαβών που θα προκύψουν.

Σχετικά με το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του συγκεκριμένου έργου διαμορφώνεται ως εξής: Η λήξη υποβολής προσφορών προβλέπεται για τις 21.02.2022, η ανάδειξη του προσωρινού ανάδοχου στις 21.04.2022, η υπογραφή της Σύμβασης στις 10.06.2022 και η πλήρης λειτουργία του έργου αναμένεται στις 10.12.2022.

Οικονομία στο ρεύμα και στα ταμεία του Δήμου

Σχετικά με το οικονομικό σκέλος ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Γ. Μπελέγρης διευκρίνισε ότι ο Ανάδοχος του έργου δε θα πληρωθεί από τον προϋπολογισμό του Δήμου αλλά θα αποπληρωθεί από την εξοικονόμηση ενέργειας που θα προκύψει με την ολοκλήρωση του έργου.

«Είναι ένα έργο πνοής για το νησί. Θα αλλάξει  ποιότητα του φωτισμού και η ποιότητα και πιστεύω ότι θα είναι εμφανής σε όλους του δημότες από το τέλος της χρονιάς αυτής» δήλωσε ο κ. Μπελέγρης.

Εξοικονόμηση ενέργειας με στόχο την μείωση ανταποδοτικών και δημιουργία επιπλέον έργων

Με την σειρά του Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Γ. Ξενάκης αναφέρθηκε στα οφέλη που θα προκύψουν για τους δημότες:

«Οι συμπολίτες μας θα έχουν ένα καλύτερο φωτισμό, θα έχουμε μια άμεση ανταπόκριση στις όποιες ζημιές προκύψουν, θα μειωθούν τα ανταποδοτικά αλλά ταυτόχρονα όλη αυτή η εξοικονόμηση σε χρήματα θα ξαναμπαίνουν για να γίνονται έργα προς ωφέλεια των συμπολιτών μας».

Αναβάθμιση ηλεκτροφωτισμού με άλλα δυο έργα στα Καμπόχωρα και Άγιο Μηνά

Ο Αντιδήμαρχος Καμποχώρων, Π. Μανδάλας αναφέρθηκε σε δυο επιπλέον έργα ηλεκτροφωτισμού. Το πρώτοαφορά την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών σωμάτων για τα Καμπόχωρα, έργο ύψους 550.000 ευρώ. Το δεύτερο που θα δημοπρατηθεί  αφορά το δίκτυο του ηλεκτροφωτισμού 350.000 ευρώ από το πρόγραμμα «Leader Αλιείας» στη Δημοτική Ενότητα Αγίου Μηνά.

Τέλος Δήμαρχος ευχαρίστησε τους Αντιδημάρχους, το προσωπικό της Τεχνικής και Οικονομικής Υπηρεσίας αλλά και όσους βοήθησαν στην μελέτη.

 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ