23.9.2021 22:06

Οβιδιακό τέλος στον Αναπτυξιακό Οργανισμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Πυρ ομαδόν από τις αντιπολιτεύσεις και προσδοκίες Κάρμαντζη ότι με αλλαγή της νομοθεσίας θα μπορέσει να προχωρήσει στην υλοποίηση του σχεδιασμού του

Προσωρινό τέλος στον σχεδιασμό της δημοτικής αρχής για δημιουργία Αναπτυξιακού Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης έβαλε με κατά πλειοψηφία απόφασή του το Δημοτικό Συμβούλιο της Πέμπτης, αναιρώντας την αρχική του απόφαση, πάνω στην οποία βασίστηκε σε δεύτερο χρόνο η απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου για σύσταση της συγκεκριμένης εταιρείας.

Στο σύνολό τους οι αντιπολιτεύσεις, εξαπέλυσαν τα πυρά τους, λέγοντας ότι το εγχείρημα της δημοτικής αρχής, έτσι όπως παρουσιάστηκε, ουδεμία σχέση είχε με τις κατευθύνσεις που έδωσε το Δημοτικό Συμβούλιο Χίου, σημειώνοντας ότι αυτό που τελικά θα προέκυπτε θα ήταν μία αδιαφανής εταιρεία η οποία θα έπαιρνε ζωτικές αρμοδιότητες του Δήμου Χίου και θα χρηματοδοτούνταν από χρήματα των ίδιων των δημοτών.

Κώστας Τριαντάφυλλος: «Δεν έπεισε κανέναν»

Κατά την τοποθέτησή του ο εισηγητής του θέματος κι επικεφαλής της «ΣυμμαΧίας Αξιών» Κώστας Τριαντάφυλλος, εξήγησε ότι η οικονομοτεχνική μελέτη που παρουσιάστηκε «ήταν εκτός τόπου και χρόνου», αφού παρουσίαζε μία εταιρεία με επικάλυψη αρμοδιοτήτων, φωτογραφικές διατάξεις θέσεων σε συγκεκριμένα πρόσωπα και με πλήρη αδιαφάνεια στη λειτουργία της.

«Αυτοδιοικητικά και πολιτικά το Δ.Σ. πρέπει να ανακαλέσει την αρχική του απόφαση για να προλάβουμε τη δημιουργία μίας δεύτερης ΔΙΑΝΟΧ», ανέφερε.

Μάρκος Σκούφαλος: «Εργαλείο αδιαφάνειας και καταπάτησης των δικαιωμάτων»

Παίρνοντας τον λόγο, ο επικεφαλής της ΛΑ.Σ. Μάρκος Σκούφαλος, σημείωσε ότι ο Α.Ο.Τ.Α. αποτελεί πανελλαδικά εργαλείο ιδιοτικοποίησης υπηρεσιών του Δήμων αλλά και εργαλείο καταπάτησης των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων που θα καλούνται μέσα από συμβάσεις ορισμένου χρόνου και μειωμένο μισθό να φέρουν σε πέρας μεγάλο όγκο εργασιών.

«Η σημερινή ανάκληση δικαιώνει εν μέρει τη στάση μας απέναντι σε αυτό το εγχείρημα», δήλωσε.

Μανώλης Βουρνούς: «Απουσία ξεκάθαρων στόχων»

Για αναγκαιότητα απόσυρσης του θέματος, έκανε λόγο από τον πλευρά του ο επικεφαλής της «Πρωτοβουλίας για τη Χίο» Μανώλης Βουρνούς, σημειώνοντας ότι: «Τα αναπτυξιακά εργαλεία δεν είναι για φωτογραφικές προσλήψεις και για εταιρίες που καταλήγουν να τρώνε τις σάρκες του Δήμου και των ίδιων των δημοτών. Θα πρέπει να βρεθεί τρόπος ώστε να δοθεί το μήνυμα ότι αυτός ο οργανισμός δεν υποκαθιστά τον Δήμο αλλά τον υποβοηθά σε ζητήματα που πραγματικά έχει ανάγκη».

Ερμιόνη Φρεζούλη: «Εξαιρετικό εργαλείο αλλά μόνο για τη δημοτική αρχή»

Την διαφωνία της στο συγκεκριμένο εγχείρημα κατέθεσε και η εκπρόσωπος της «Χιακής Συμπολιτείας» Ερμιόνη Φρεζούλη, λέγοντας ότι το συγκεκριμένο εγχείρημα θα απαξιώσει πλήρως τους δημοτικούς συμβούλους και το Δημοτικό Συμβούλιο ενώ έκανε λόγο για ένα εξαιρετικό εργαλείο στα χέρια της δημοτικής αρχής αφού δεν θα δίνει κανέναν απολύτως λογαριασμό σε κανέναν.

Γιάννης Καραβασίλης: «Η ομοφωνία αντιδράσεων λέει πολλά…»

Στο ίδιο μήκος ήταν και η τοποθέτηση του επικεφαλής του συνδυασμού «Χίος Μπροστά» Γιάννη Καραβασίλη, ο οποίος εξήγησε ότι σπάνια όλες οι αντιπολιτεύσεις βάζουν στην άκρη τις διαφορές τους και καταλήγουν σε μία κοινή στάση «απέναντι σε μία εταιρεία που ετοιμάζονταν να λειτουργήσει με πλήρη αδιαφάνεια, φωτογραφικές διατάξεις κι έλλειψη βιωσιμότητας».


Σταμάτης Κάρμαντζης: «Δεν θα μπει φρένο στην οβιδιακή μεταμόρφωση της Χίου»

Τα επιχειρήματα της δημοτικής αρχής για τη δημιουργία του Α.Ο.Τ.Α. ξεδίπλωσε κατά την τοποθέτησή του ο Δήμαρχος Χίου Σταμάτης Κάρμαντζης.

«Τον αναπτυξιακό οργανισμό δεν τον εφηύραμε εμείς, ούτε τον νομοθετήσαμε. Είναι ένα αναπτυξιακό εργαλείο που σε άλλους δήμους λειτουργεί με θεαματικά αποτελέσματα προς όφελος των δημοτών. Ένας τέτοιος οργανισμός θα μπορούσε να αλλάξει ριζικά τη Χίο», είπε εισαγωγικά ο Δήμαρχος και συνέχισε:

«Όλα τα παραμύθια έχουν δράκο. Στη συγκεκριμένη περίπτωση έχουμε πολλούς συγγραφείς, τις αντιπολιτεύσεις του Δήμου».

Ο Δήμαρχος Χίου σημείωσε ότι ο Α.Ο.Τ.Α θα αποφορτίσει σημαντικά τους ίδιους τους εργαζόμενους του Δήμου που διαμαρτύρονται για τον αυξημένο φόρτο εργασίας ενώ επεσήμανε ότι τον ζητούν επιτακτικά τόσο τα Ψαρά όσο και οι Οινούσσες, αφού λειτουργούν χωρίς Τεχνική Υπηρεσία.

«Με τη στάση σας δεν τιμωρείτε τη Χίο, τιμωρείτε τον Δήμο και τους Δημότες. Προσπαθείτε να βάλετε τέλος στην οβιδιακή μεταμόρφωση του νησιού. Με τη στάση σας όμως στερείτε από το νησί πολύτιμα έργα αλλά οι δημότες το βλέπουν και θα σας κρίνουν σκληρά, όπως κι εμάς», είπε απευθυνόμενος στις αντιπολιτεύσεις.

Τέλος επεσήμανε ότι η δημοτική αρχή θα εξαντλήσει όλα τα νόμιμα μέσα, προκειμένου να καταφέρει να συστήσει τον συγκεκριμένο οργανισμό.

Τελικά έπειτα από σχεδόν 2 ώρες συνεδρίασης το Δημοτικό Συμβούλιο, με τις ψήφους των αντιπολιτεύσεων αποφάσισε να ανακαλέσει την αρχική του απόφαση, βάζοντας προς το παρόν τέλος στον σχεδιασμό για τη δημιουργία Α.Ο.Τ.Α..

Ειδήσεις σήμερα

Γίνε Συνδρομητής στον Έντυπο «π». Αποστολή σε όλη την Ελλάδα με 25€/εξάμηνο

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ