13.6.2018 18:27

«Ο μόνος που μπορεί να αλλάξει την αρνητική εικόνα που έχει δημιουργηθεί είναι ο ίδιος ο Μ. Βουρνούς»

Αναδημοσίευση από τον έντυπο "πολίτη" της 8ης Ιουνίου 2018

Ο Απ. Τζιώτης σε μία αποκαλυπτική συνέντευξη στον «π» μιλά για όλους και «καρφώνει» τις άτσαλες νοοτροπίες στο εσωτερικό της δημοτικής αρχής.

Πολλοί τον χαρακτηρίζουν ως τη φωνή της λογικής μέσα σε μία δημοτική παράταξη που η λογική και η σύνεση τείνουν να εκλείψουν τα τελευταία δύο χρόνια. Ο Απ. Τζιώτης είναι ο αντιδήμαρχος που βρίσκεται πίσω από κάθε μεγάλο έργο και συχνά παρασκηνιακά κινεί τα νήματα καλύπτοντας την πολιτική ανεπάρκεια του Μ. Βουρνού.

Ο ήπιος και συναινετικός χαρακτήρας του τον καθιστούν πρόσωπο ευρείας αποδοχής, που, όποτε χρειαστεί, δεν μασά τα λόγια του, εκθέτοντας πρωτίστως νοοτροπίες και άτσαλες συμπεριφορές, ακόμα και όταν πρόκειται για την ίδια του την παράταξη. Μακριά από την αγωνία της επανεκλογής ο Απ. Τζιώτης μιλά για την προσωπική του πορεία, την ενασχόλησή του με τα κοινά και εντοπίζει τα λάθη και τις αδυναμίες της δημοτικής αρχής από το 2014 μέχρι και σήμερα.


Η προσωπική πορεία

 • Γεννήθηκα το 1960 από πατέρα Τσεσμελή και μάνα ντόπια Θυμιανούσαινα.  Οικογενειακά αξιοποιήσαμε κληρονομιά της μητέρας μου, μετά το θάνατο του αδελφού της, σε μία περιοχή που ήταν γεμάτη αμπέλια.
 • Το 1976 έδωσα πανελλαδικές εξετάσεις και μπήκα ως μηχανολόγος στη ΔΕΗ, από τη Σχολή της οποίας αποφοίτησα το 1980. Ακολούθησε ο Στρατός και στη συνέχεια επέστρεψα στη ΔΕΗ από την οποία συνταξιοδοτήθηκα το 2011.
 • Παράλληλα με όλη αυτή τη δραστηριότητα, το 1990 στα χωράφια του παππού μου στον Καρφά και βλέποντας ότι πρόκειται για μία δυναμική περιοχή που έκανε τότε τα πρώτα της βήματα με τη μεγάλη επένδυση Φεγγουδάκη, θεωρήσαμε ότι κι εμείς θα έπρεπε να αξιοποιήσουμε αυτή την πρόκληση στήνοντας για αρχή ένα mini market, το οποίο συνεχίζει να λειτουργεί μέχρι και σήμερα. Το 1995 δημιουργήσαμε ένα εστιατόριο που το δουλέψαμε για 17 χρόνια και από εκεί αντλήθηκαν πόροι και έγινε ένα μικρό ξενοδοχειακό συγκρότημα, το οποίο το λειτουργούν η γυναίκα μου με την αδερφή μου καταθέτοντας καθημερινά την ψυχή τους.

Ο Καρφάς στο χθες και στο σήμερα

 • Ο Καρφάς και η ευρύτερη περιοχή του Αγίου Μηνά είναι μία μικρή βιοτεχνία. Έζησα τον Άγιο Μηνά ως Δήμο και θυμάμαι τις προσπάθειες του δημάρχου Διαμαντή Σκουλούδη για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής, καθώς ήταν ο πρώτος που αντιλήφθηκε την υπεραξία του τουρισμού και τις θέσεις εργασίες που μπορούν να δημιουργηθούν από αυτή τη δραστηριότητα.
 • Είναι μία περιοχή που δυστυχώς μετά το 1996 είναι ξεχασμένη από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και δεν εξαιρώ ούτε τη δική μας δημοτική αρχή. Πρέπει ο Δήμος να σκύψει στην καθημερινότητά της και να βοηθήσει ώστε το προϊόν να είναι ό,τι καλύτερο μπορεί να προσφέρει στους ξένους. Δυστυχώς 30 χρόνια μετά το τουριστικό προϊόν του Καρφά παραμένει το ίδιο γιατί δεν καταφέραμε να ακολουθήσουμε τον ανταγωνισμό που επέβαλλαν τα απέναντι παράλια για διάφορους λόγους. Αρχικά δεν είχαμε το σωστό αεροδρόμιο, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν τα γνωστά προβλήματα με τα αεροπλάνα. Αυτό δημιούργησε μία τάση στους αιρετούς να στραφούν σε άλλες αγορές, όπως την Τουρκία, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μία επανάπαυση. Μία μεγάλη 5άστερη μονάδα, σε συνδυασμό με την αναβάθμιση του αεροδρομίου, θα δημιουργήσει άλλη δυναμική.

Η ανάμειξη με τα κοινά

 • Για πρώτη φορά ανακατεύτηκα με τα αυτοδιοικητικά από νωρίς, δηλαδή από την ηλικία των 26 χρονών, για αυτό πληγώνομαι από την απροθυμία των νέων μας σήμερα.  26 χρονών ήμουν κοινοτικός σύμβουλος με τον Παντελή Σωτηρίου σε ένα χωριό που ήταν κάστρο του ΠΑΣΟΚ στη Χίο ενώ 22 χρονών ήμουν πρόεδρος στον Μορφωτικό Σύλλογο οργανώνοντας το Πνευματικό Κέντρο. Στα κοινά συμμετείχα ξανά από το 1996 μέχρι και το 2000 επί δημαρχίας Δ. Σκουλούδη, οπότε αποφάσισα να μη θέσω υποψηφιότητα και έμεινα για 10 χρόνια παρατηρητής.
 • Βλέποντας αυτά τα 10 χρόνια την αδυναμία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να στηρίξει τις τοπικές κοινωνίες να αποκτήσουν βηματισμό και θεωρώντας ότι πρέπει να ξεφύγουμε από το πελατειακό κατεστημένο, αποφάσισα να στηρίξω την «Πρωτοβουλία», έπειτα από πρόσκληση του Μανώλη Βουρνού. Ήταν μία ευκαιρία για εμένα να αναδείξω τα ζητήματα της περιοχής μου.

Οι πρώτες δυσκολίες

 • Η πραγματικότητα όταν αναλάβαμε ήταν τελείως διαφορετική από αυτή που περιμέναμε, με δεδομένο ότι δεν είχαν κλείσει όλα τα ζητούμενα που προέρχονταν από τη δημιουργία του ενιαίου Δήμου Χίου. Απαιτήθηκε πολύς χρόνος προκειμένου να στηθεί ένα σύστημα για να λειτουργήσει όπως θέλαμε εμείς, στη ΔΕΥΑΝΧ, την Καθαριότητα ή την Τεχνική Υπηρεσία. Υπάρχουν ωστόσο ανοιχτά σημαντικά ζητήματα ακόμα και σήμερα. Δεν θεωρώ ότι επί των ημερών μας έγιναν σημαντικά βήματα, ώστε πολιτική ηγεσία, πολιτικό προσωπικό και υπάλληλοι του Δήμου να λειτουργήσουν ως ένα ενιαίο σύνολο, που θα μπορεί να αντιμετωπίσει αυτές τις αδυναμίες, οι οποίες όσο πάνε δυσκολεύουν.
 • Οι στόχοι που βάλαμε δεν έχουν επιτευχθεί. Ο μοναδικός στόχος που έχει επιτευχθεί είναι ότι ο Δήμος Χίου είναι ένας νοικοκυρεμένος Δήμος, στον οποίο πλέον μπορείς να σχεδιάσεις και να ξεκινήσεις σε μία νέα βάση. Αυτό είναι που έχουμε καταφέρει.

Η θαμμένη δυναμική της Τεχνικής Υπηρεσίας

 • Η Τεχνική Υπηρεσία δεν λειτουργεί όπως πρέπει. Διαπίστωσα ότι υπάρχει μεγάλη αδυναμία στον προγραμματισμό των έργων, στη σύνταξη και κυρίως στην ωρίμανση των μελετών, που για μένα είναι το κορυφαίο στάδιο από όλα. Εκεί υπήρχαν και υπάρχουν σημαντικά ελλείμματα. Η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου έχει προσωπικό, όμως πρέπει να αξιοποιήσει παραπάνω τους μόνιμους υπαλλήλους της, που δεν θα πρέπει να κρύψουμε ότι έχουν μία δημοσιοϋπαλληλική νοοτροπία.
 • Σήμερα τα πράγματα απαιτούν μεγαλύτερο χρόνο και περισσότερη ένταση δουλειάς. Δυστυχώς και εκτός Δήμου συναντάς ένα δημοσιοϋπαλληλικό τοπίο το οποίο δημιουργεί ένα κλίμα αποτροπής, που δεν βοηθάει το Δήμο και τη δημοτική αρχή στην ωρίμανση έργων και μελετών.

Η επιστροφή του Λάκη Τσακού

 • Από τον Φλεβάρη του 2018 ο δήμαρχος, κατά τη γνώμη μου, έκανε μία σοφή επιλογή. Αποφάσισε την επιστροφή στην υπηρεσία του Λάκη Τσακού, ενός γκουρού όλων αυτών των θεμάτων. Βρεθήκαμε μπροστά στην εξής περίπτωση: Ενώ άνοιγαν μέτρα, εμείς δεν είχαμε έτοιμες μελέτες. Αυτό απαιτεί ένα μεγάλο μελετητικό γραφείο στην Τεχνική Υπηρεσία που να διαθέτει προγραμματισμό. Να έχει δηλαδή 20 άτομα και 2 προϊσταμένους. Ήδη αυτό το σύστημα δουλεύει αλλά όχι με τον ιδανικό τρόπο.

Το έλλειμμα επικοινωνίας

 • Στα μεγάλα έργα λείπει η πολιτική τους αξιοποίηση. Για παράδειγμα, σε σημαντικά έργα, όπως η ανάπλαση του κέντρου, παρά τις επιμέρους διαβουλεύσεις με τους φορείς, ήταν μία διαδικασία που έπρεπε να «ανοίξει» κι άλλο προς τον κόσμο. Σε αυτή την περίπτωση αντιμετωπίσαμε τα στενά χρονικά περιθώρια, γιατί η προγραμματική περίοδος τρέχει και θα έπρεπε να προλάβουμε να εντάξουμε το έργο στο ΕΣΠΑ. Ένας αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για έργο αυτής της κλίμακας θα απαιτούσε περίπου 2,5 χρόνια κι εμείς έπρεπε ήδη να είμαστε έτοιμοι.
 • Είναι σαφές ότι η δημοτική αρχή έχει έλλειμμα επικοινωνίας με τον απλό πολίτη και γι’ αυτό υπάρχει αυτή η αρνητική ατμόσφαιρα και ο αρνητικός σχολιασμός. Αδικείται και ο δήμαρχος και η δημοτική αρχή για πολλά θέματα, που, αν τα είχαμε χειριστεί επικοινωνιακά με άλλο τρόπο, σίγουρα θα ήταν διαφορετική η εικόνα.
 • Θεωρώ ότι πολιτικά αυτή η εικόνα είναι αναστρέψιμη. Το λέω διότι αφενός τα έργα δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη, αφετέρου η καθημερινότητα στην οποία υστερούμε μπορεί να βελτιωθεί σημαντικά.

Οι σχέσεις Κάρμαντζη- Βουρνού

 • Το πολιτικό προσωπικό της 4ετίας μας στη Χίο, είτε αφορά βουλευτές, είτε Δήμο, είτε Περιφέρεια δεν συνεργάστηκε και δεν συνεργάζεται. Όλο αυτό αποβαίνει εις βάρος του νησιού και με απογοητεύει βαθιά. Προσωπικά είχα κάνει προσπάθειες να γεφυρωθεί το χάσμα και, αντί να πετύχω τη γεφύρωση, πέτυχα ακόμα χειρότερα αποτελέσματα. Η συνεργασία Κάρμαντζη – Βουρνού δεν είναι η ενδεδειγμένη. Τους ήθελα να είναι μαζί  και έπρεπε οποιοδήποτε εμπόδιο παρουσιάζεται να το λύνουν από κοινού.

Η Χίος θα γίνει ένα μεγάλο εργοτάξιο

 • Το μεγάλο έργο που πρέπει να προλάβουμε, αλλά δεν ξέρω αν θα ολοκληρωθεί επί δικής μας θητείας, είναι τα 12 εκ. ευρώ των αναπλάσεων του κέντρου. Είμαστε ώριμοι και περιμένουμε την έγκριση του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής και του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου τον επόμενο μήνα.
 • Στη συνέχεια έχουμε το έργο της οδού Ιωάννου Χρήστου, που τρέχει με αργούς ρυθμούς εξαιτίας του νέου νόμου και ακολουθεί το α’ και δ’ τμήμα του Περιφερειακού της πόλης, που επίσης έχει κολλήσει εξαιτίας μίας αναθεώρησης της μελέτης.
 • Βρισκόμαστε εν αναμονή της ανάπλασης της οδού Πολυχρονοπούλου, της δημιουργίας της αφαλάτωσης απέναντι από τη ΔΕΗ για να πάρει νερό ο πρώην Δήμος του Αγίου Μηνά, του εκσυγχρονισμού των παιδικών σταθμών, του βρεφονηπιακού των Καμποχώρων, της πεζοπορικής διαδρομής της θυμιανούσικης πέτρας, των έργων της Πρόνοιας, της ανέγερσης του 7ου και 11ου νηπιαγωγείου Χίου, της κομποστοποίησης, του έργου της επισκευής των παιδικών χαρών και τέλος έχουμε αρκετά έργα που αναμένουμε την έγκρισή τους.

Η πορεία προς τις εκλογές

 • Ο Μ. Βουρνούς θα είναι ξανά υποψήφιος. Το πολιτικό περιβάλλον είναι τέτοιο που δεν ξέρει κανείς πως θα είναι οι συνδυασμοί. Εάν περάσει η απλή αναλογική, θα αλλάξουν άρδην τα πράγματα. Η απλή αναλογική προβλέπει συνέργειες και συνεργασίες για να μπορέσει να σταθεί ο Δήμος στα πόδια του. Όποιος και αν είναι ο επόμενος δήμαρχος, απαιτείται σωστή οργάνωση.
 • Τα γεγονότα ήταν τέτοια που δημιούργησαν εντάσεις, όπως το προσφυγικό. Κατά τα λοιπά το πολιτικό προσωπικό του Δήμου Χίου είναι εξαιρετικό και έχει εμπειρία και δεν εξαιρώ τις αντιπολιτεύσεις από αυτό. Δεν μπορέσαμε να συνεργαστούμε και να βγει προς τα έξω η συνευθύνη και η χημεία μεταξύ των παρατάξεων.
 • Υπάρχει απειρία. Η δημοτική αρχή δεν ξέρει να φερθεί πολιτικά. Ένας πολιτικός δεν αφήνει τα πράγματα να εξελιχθούν και να τα αντιμετωπίσει κατασταλτικά. Πρέπει να κάνει πρόληψη και να τρέξει ή να οργανώσει πράγματα και καταστάσεις προληπτικά. Αυτό δεν ξέρουμε να το κάνουμε καλά.
 • Ο Μ. Βουρνούς είναι ένας εξαίρετος άνθρωπος που έχει να προσφέρει πάρα πολλά στον τόπο του. Η σημαντική του αδυναμία είναι ότι δεν μπόρεσε να το επικοινωνήσει στον κόσμο. Στοχοποιήθηκε και από τη στιγμή που έγινε αυτό έγινε μπάλα του μποξ. Έχει γίνει της μόδας να κατηγορούμε τον Βουρνού αλλά ο μόνος που μπορεί να αλλάξει αυτή την εικόνα είναι ο ίδιος ο δήμαρχος.
 • 5 χρόνια για έναν αυτοδιοικητικό που θέλει να προσφέρει είναι πολλά. Αυτός ο κύκλος κλείνει με την αίσθηση ότι από αυτά που εγώ είχα στο μυαλό μου ότι πρέπει να γίνουν, τελικά έγιναν πολύ λίγα είτε με δική μας ευθύνη, είτε με ανωριμότητα στο συνδυασμό μας, είτε στην ίδια την κοινωνία. Πρέπει να γίνουν πολλά βήματα για να αλλάξει αυτό το τοπίο. Αυτό για το οποίο είμαι υπερήφανος είναι ότι βρήκαμε χρέη και νοοτροπίες που πλέον δεν υπάρχουν είτε στον Δήμο είτε στη ΔΕΥΑΝΧ.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στο Facebook Page μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ