30.3.2022 15:47

Νέα αποθέματα νερού αναζητά με χρήση νέων τεχνολογιών η ΔΕΥΑΝ Χίου (ΒΙΝΤΕΟ)

Υπάρχουν ανεκμετάλλευτοι υδροφόροι ορίζοντες σε μεγαλύτερο βάθος που καταλήγουν στη θάλασσα, έδειξαν οι πρώτες μελέτες

Μόνιμη λύση στο εξίσου μόνιμο πρόβλημα της έλλειψης νερού στη Χίο, αναζητά η ΔΕΥΑΝΧ, εγκαινιάζοντας τη συνεργασία της με διεθνείς επιστημονικούς φορείς και πανεπιστήμια, μεταξύ των οποίων το πανεπιστήμιο της Αβινιόν και το Ινστιτούτο IFPEN της Γαλλίας.

Στόχος των συνεργασιών είναι η  εκπόνηση ερευνητικού προγράμματος σχετικά με τους υδάτινους πόρους της Χίου, με σκοπό την βελτίωση της διαχείρισης των υδάτινων πόρων και την εξεύρεση νέων πόρων με χρήση νέων τεχνολογιών.

 Για το λόγο αυτό η ΔΕΥΑΝ Χίου έχει υποβάλει αιτήματα για χρηματοδότηση και ευελπιστεί στη σύντομη ευόδωση των προσπαθειών μας και τη χρηματοδότηση του ερευνητικού.

Ήδη τις προηγούμενες ημέρες τα επιστημονικά στελέχη επισκέφθηκαν πολλά υδροληπτικά έργα (πηγές, γεωτρήσεις κλπ), έγινε αρχική γεωλογική αποτίμηση των υδροφόρων, λήφθηκαν τα πρώτα 50 δείγματα νερού από υδροληπτικά έργα (κυρίως φυσικές πηγές) και στάλθηκαν στο εργαστήριο του Πανεπιστημίου της Αβινιόν για αναλύσεις, ενώ παράλληλα με πτήσεις drone με θερμική κάμερα αποτυπώθηκαν ορισμένες σημαντικές εκφορτίσεις υδροφόρων μέσα στη θάλασσα (υποθαλάσσιες πηγές).
Από τις πρώτες αυτές μέρες διαπιστώθηκε το καλό κλίμα και η καλή χημεία μεταξύ των μελών της ομάδας, ενώ το υδρογεωλογικό ενδιαφέρον του Νησιού σημειώθηκε από όλους τους επισκέπτες.

Ταυτόχρονα έγινε κατανοητή η περιπλοκότητα του συστήματος των υδροληπτικών έργων και η δυσκολία που αυτή δημιουργεί στην υδρευτική τροφοδοσία του Νησιού.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

Tags: ΔΕΥΑΝΧ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ