13.10.2018 13:01

«Μονιμοποιούν» τις απευθείας αναθέσεις σε… κλειστό εκλεκτικό κύκλο

Κατά τη «Διαύγεια» και τη διοίκηση της ΔΙΑΝΟΧ μόνο ένας εργολάβος στη Χίο ξέρει να σπάει πέτρες και να σκεπάζει σκουπίδια, με μηδαμινές μάλιστα εκπτώσεις σε διαδικασίες πρόχειρων διαγωνισμών.

Κάνουν πια ανερυθρίαστα όσα προεκλογικά δεσμεύτηκαν να καταπολεμήσουν. Μια πρόχειρη μόνο ματιά στη «Διαύγεια» αποδεικνύει ότι δημοτικές εταιρείες, στην περίπτωση μας η ΔΙΑΝΟΧ, μετατρέπονται σε άντρο απευθείας αναθέσεων, με την επικάλυψη του πρόχειρου διαγωνισμού, δίνοντας με σχεδόν μηδενικές εκπτώσεις χωματουργικά έργα τα οποία με ανοιχτές διαγωνιστικές διαδικασίες τυγχάνουν εκπτώσεων που αγγίζουν και το 50%! Το πιο προκλητικό είναι ότι το σύνολο των ανά τακτά διαστήματα εργασιών στο ΧΥΤΑ καταλήγουν αποκλειστικά σε έναν εργολάβο, με την αιτιολογία ότι … μόνον εκείνος ξέρει να σπάει πέτρες ή να σκεπάζει σκουπίδια, εργασία που, κατά τον πρόεδρο της ΔΙΑΝΟΧ, Σωκ. Συριώδη, απαιτεί … εξειδικευμένη γνώση.

Και στη ΔΙΑΝΟΧ... Αντωνίου

Για να αιτιολογηθεί η προτίμηση της διοίκησης της ΔΙΑΝΟΧ σε συγκεκριμένο εργολάβο και να περιοριστεί η κατακραυγή στα νοτιόχωρα, χρησιμοποιείται το εργαλείο επικάλυψης των απευθείας αναθέσεων, οι πρόχειροι διαγωνισμοί. Μόνο που, σύμφωνα με τα στοιχεία της Διαύγειας, προσφορές λαμβάνονται μόνο από ένα (τυχαία;) συγκεκριμένο κύκλο μηχανικών, οι οποίοι δεν διαθέτουν μηχανήματα και τελικά δίνουν υπεργολαβικά τις εργασίες (και πάλι τυχαία;) στον ίδιο εργολάβο.

Στην υπόθεση εμφανίζεται να συμμετέχει πολιτικός μηχανικός που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων πριν ένα μήνα για την απευθείας ανάθεση που του έγινε από το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο, ύψους 20.000 ευρώ, για εργασίες που η αγορά εκτιμούσε πολύ χαμηλότερα. Ο συγκεκριμένος μηχανικός έχει συγγενική σχέση με ειδική συνεργάτιδα του δημάρχου Μαν. Βουρνού, και, όπως πια αποδεικνύεται, τυγχάνει της απολύτου εμπιστοσύνης του συνόλου των δημοτικών παραγόντων, στο πρόσωπο του οποίου εντοπίζουν στοιχεία ικανά για να έχουν το αποτέλεσμα που επιθυμούν στις δουλειές που του αναθέτουν.

Νόμιμο και ηθικό

Μετά τις σημερινές αποκαλύψεις του «π» εγείρονται σειρά ερωτηματικών για το σύνολο της διοίκησης της ΔΙΑΝΟΧ:

 • Που οφείλεται η τυφλή εμπιστοσύνη στον εργολάβο κ. Μουστρίδη;
 • Γιατί υποτιμάται η ικανότητα άλλων εργοληπτών του νησιού να σπάνε πέτρες ή να καλύπτουν με χώμα τα απορρίμματα που οδηγούνται στο ΧΥΤΑ;
 • Είναι συμπτωματική η προσήλωση των υπηρεσιών και της διοίκησης σε τόσο στενό κύκλο πολιτικών μηχανικών και εργοληπτών;
 • Γιατί δεν ανοίγει ο κύκλος για να φανεί αν δίνονται μεγαλύτερες προσφορές, πάνω από 50 και 100 ευρώ διαφορά;
 • Έχει χρησιμοποιηθεί τα δύο τελευταία χρόνια στο ΧΥΤΑ άλλος εργολάβος πλην του κ. Μουστρίδη, είτε με απευθείας ανάθεση, είτε με τη μορφή υπεργολαβίας;

Ο λόγος πια στο ΤΕΕ

Αν όλα τα παραπάνω φαίνονται πια ως παρωνυχίδες στους πλήρως μεταλλαγμένους δημοτικούς μας άρχοντες, ενοχλούν τον τεχνικό κόσμο του νησιού, που διαπιστώνει συνθήκες προνομιακής μεταχείρισης και αθέμιτου ανταγωνισμού να εδραιώνονται στις τακτικές της δημοτικής αρχής. Ο λόγος πια ανήκει στο ΤΕΕ, από το οποίο ο τεχνικός κόσμος του νησιού αναμένει να διαπιστώσει αν θα προασπίσει την ισότιμη συμμετοχή όλων των μελών του σε δημοτικές εργασίες ή θα αποδεχτεί με τη σιωπή του πρακτικές που μπορεί να είναι νόμιμες, πολύ απέχουν όμως από το να κατατάσσονται και στις ηθικές.

………………………………………………………………………………………………………………………………………………

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΩΝ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΩΝ ΑΝΑΘΕΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ «ΔΙΑΥΓΕΙΑΣ»

 • Στις 19 Δεκεμβρίου 2016 με πρόχειρο διαγωνισμό η διοίκηση της ΔΙΑΝΟΧ με την Νο 328/2016 απόφαση της αναθέτει απευθείας στην εταιρεία Ι. Κρητικός – Γ. Μουστρίδης Ο.Ε.  την εργασία με τίτλο: « Θραύση βράχων για δημιουργία υλικού 3 Α - μεταφορά και οδοστρωσία με υλικό εντός του κυττάρου», αρχικού προϋπολογισμού 20.000€. Η συγκεκριμένη εταιρεία παίρνει το έργο με προσφορά 19.900 €, προτιμητέα έναντι της προσφοράς του κ. Ιωάννη Καγιαβά με 19.990,00€. Κέρδος για τη ΔΙΑΝΟΧ μόλις 100€!
 • Στις 14 Ιουνίου 2017 η εταιρεία  Ι. Κρητικός – Γ. Μουστρίδης – Ηλ. Μουστρίδης Ο.Ε. θα πάρει με την ίδια ακριβώς μέθοδο της απευθείας ανάθεσης το έργο «Παροχής υπηρεσιών υγειονομικής ταφής, διάστρωσης, συμπίεσης και εναπόθεσης των απορριμμάτων», με προσφορά  16.965,81€ έναντι της προσφοράς 17,059,83€ που κατέθεσε ο πολιτικός μηχανικός κ. Στέλιος Αντωνίου. Η διαφορά των δυο προσφορών πάλι μικρότερη των 100 €…
 • Στις 15 Φεβρουαρίου 2018 με την Νο 25/2018 απόφαση της η διοίκηση της ΔΙΑΝΟΧ δίνει με νέα απευθείας ανάθεση το έργο «Μεταφορά υλικού για την επικάλυψη των απορριμμάτων στο κύτταρο καθώς και εργασίες πιθανών διαμορφώσεων στους εσωτερικούς χώρους του ΧΥΤΑ», ύψους 20.000  €, στον κ. Γεώργιο Μουστρίδη, ο οποίος προσκόμισε τη χαμηλότερη προσφορά συγκριτικά πάλι με τον κ. Ιωάννη Καγιαβά.
 • Την ίδια ημέρα (15 Φεβρουαρίου 2018) το έργο «Παροχής υπηρεσιών υγειονομικής ταφής, διάστρωσης, συμπίεσης και εναπόθεσης των απορριμμάτων», ύψους άλλων 20.000 € θα δοθεί με απευθείας ανάθεση και πάλι στην Ι. Κρητικός – Γ. Μουστρίδης – Ηλ. Μουστρίδης Ο.Ε. με προσφορά 19.810€. Αυτή τη φορά η προσφορά που κατατέθηκε ως πιο ακριβή ήταν από τον κ. Μιχαήλ Πολίτη19.950€, δηλαδή μόλις 140 € ακριβότερη…
 • Στις 13 Αυγούστου 2018 από προσφορές της συνηθισμένης τριάδας (Μιχ. Πολίτης – Στ. Αντωνίου – Γεώργιος Μουστρίδης) το έργο « Θραύση βράχων για δημιουργία υλικού και συμπληρωματικές εργασίες μέσα στο κύτταρο των εγκαταστάσεων του ΧΥΤΑ», ύψους άλλων 20.000 €, θα καταλήξει στον πολιτικό μηχανικό κ. Μιχ. Πολίτη με ανεπαίσθητες διαφορές στις προσφορές. Χωρίς να έχει δυνατότητα εκτέλεσης του έργου ο ίδιος ο κ. Πολίτης, το έργο εκτελείται υπεργολαβικά. Μαντέψτε από ποιόν….
 • Την ίδια ημέρα (13 Αυγούστου 2018) το έργο «Καθαρισμός και διαμορφώσεις εσωτερικά των εγκαταστάσεων και στο δρόμο έκτακτης ανάγκης προς ΧΥΤΑ για λόγους πυρασφάλειας, καθώς και καθαρισμός και βελτίωση λειτουργικότητας τεχνικού ομβρίων υδάτων», ύψους 20,000€, θα καταλήξει στον κ. Στέλιο Αντωνίου με προσφορά 19.800,00€. Η διοίκηση της ΔΙΑΝΟΧ για το νέο έργο θα πάρει πάλι προσφορά από τη γνωστή τριάδα (Μιχ. Πολίτης – Στ. Αντωνίου – Γ. Μουστρίδης), λες και δεν υπάρχουν άλλοι μηχανικοί ή εργολήπτες στο νησί. Ο κ. Αντωνίου έχει δώσει φθηνότερη προσφορά κατά μόλις 85 € από τον κ. Μιχ. Πολίτη και 150€ από τον κ. Γ. Μουστρίδη.
 • Στις 13 Σεπτεμβρίου 2018, σε έκτακτη σύγκληση της, η διοίκηση της ΔΙΑΝΟΧ αποδέχεται την παραίτηση του αναδόχου κ. Στ. Αντωνίου από το παραπάνω έργο, έχοντας επικαλεστεί «προσωπικούς λόγους» και το δίνει στον αμέσως επόμενο κ. Μιχ. Πολίτη. Στο ΧΥΤΑ οι πάντες γνωρίζουν ποιος πρόκειται να το εκτελέσει υπεργολαβικά… Συμπτωματικά στα μέσα Σεπτεμβρίου ο δημότης Γιάννης Μισετζής αποκαλύπτει νέα απευθείας ανάθεση στον κ. Στ. Αντωνίου, αυτή τη φορά στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο…

………………………………………………………………………………………………………………………………………………

ΚΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΙΑΝΟΧ

Με ένα απίστευτο κήρυγμα θεοποίησης της διαδικασίας των απευθείας αναθέσεων απαντά στο quiz που έθεσε την περασμένη Παρασκευή ο «π» ο πρόεδρος της ΔΙΑΝΟΧ. Σωκ. Συριώδης.

«Θα ήταν ευχής έργον η διοίκηση να κρίνεται με βάση το έργο της και κατά πόσο οι εργολάβοι  που συνεργάζεται διεκπαιραιώνουν τις συμβατικές τους υποχρεώσεις. Τα τέσσερα αυτά χρόνια υπήρξαν πολλοί εργολάβοι που διαχειρίστηκαν τον χώρο. Κουμπάρος δεν έγινα με κανέναν, ούτε έχω κάποιον τρίτοξάδερφο που να εργάστηκε ποτέ εκεί.   

Η αλήθεια είναι ότι μου δημιουργήθηκαν κάποιες εύλογες απορίες, διαβάζοντας το άρθρο σας. Μήπως τελικά το όλο ζήτημα έχει να κάνει με μια συγκεκριμένη εταιρεία και τους εταίρους της, με τους οποίους δημοσιογράφος της εφημερίδας διατηρεί ιδιαίτερη φιλική σχέση;  Η συγκεκριμένη εταιρία έχει μάλιστα υπάρξει εργολάβος στα ΧΥΤΑ και στον τομέα της Ανακύκλωσης, με ιδιαίτερα προβληματική παρουσία.  

Δεν γνωρίζω αν βουίζει κάτι στα Νοτιοχωρα, πέρα από τους κηφήνες στα μελίσσια.  Αυτό που γνωρίζω μετά βεβαιότητας, είναι ότι βουίζει όλη η Χίος από την εμπάθεια και τη λάσπη που ρίχνει η εφημερίδα σας στη δημοτική αρχή.   

Όσο θα βρίσκομαι στη διοίκηση της ΔΙΑΝΟΧ, δεν θα επιτρέψω σε κανέναν, που να μην έχει τις στοιχειώδεις γνώσεις, να μου επιβάλει πως θα κάνω την δουλειά που μου ανέθεσαν οι δημότες της Χίου, μέσω του δημάρχου. Ούτε θα έμπαινα ποτέ στη διαδικασία της «δημοπρασίας» έργων για να μοιράζω δουλίτσες από εδώ και από εκεί. Αυτές οι πρακτικές έφεραν την Χώρα σε οικονομικό μαρασμό και στα μνημόνια. Η απευθείας ανάθεση είναι ένα νόμιμο εργαλείο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για να θέτει τους όρους των συνεργατών της, ειδικά όταν πρόκειται για ένα νευραλγικό και ευαίσθητο χώρο όπως τον ΧΥΤΑ, και η έλλειψη εμπειρίας των εμπλεκομένων μπορεί να κοστίσει από υλικές ζημιές που θα κληθούν να πληρώσουν οι δημότες, μέχρι και σε ανθρώπινες ζωές.  Με αυτή τη βάση θα μπορούσε κάποιος να το κρίνει ως και ανήθικο να μας κατηγορείτε για μεροληψία.  

Αφήστε μας λοιπόν να κάνουμε σωστά τη δουλειά μας και μην προσπαθείτε να εφευρίσκετε προβλήματα που υπάρχουν μόνο στη σφαίρα της φαντασίας των «εργολάβων»  που υποστηρίζετε», αναφέρει μεταξύ άλλων ο κ. Συριώδης.

Αν πάντως η προτροπή του να τους αφήσουμε να κάνουν σωστά τη δουλειά τους έχει ως στόχο να μην αποκαλύπτονται οι μέθοδοι εκχώρησης των έργων της ΔΙΑΝΟΧ ουσιαστικά στο ένα και το αυτό πρόσωπο με τη χρήση πρόθυμων μηχανικών να συμπράττουν στις προσφορές, τον πληροφορούμαι ότι ο «π» δεν θα την αποδεχτεί. Θυμίζει δε στον κ. Συριώδη ότι φιλικές σχέσεις ο δημοσιογράφος του «π» διατηρεί και με τον ίδιο, αυτό ωστόσο δεν τον εμποδίζει να επιτελέσει το δημοσιογραφικό ρόλο του. Άλλοι ως φαίνεται τα συγχέουν…


ΚΙ ΕΝΑ ΔΩΡΑΚΙ ΣΤΟ … ΠΡΟΘΥΜΟ LIKE

Η έρευνα του «π» στις αναρτημένες αποφάσεις της ΔΙΑΝΟΧ στη «Διαύγεια» οδήγησε και σε ένα mini … λαυράκι.

Με απόφαση της στις 27 Νοεμβρίου 2017 η διοίκηση της ΔΙΑΝΟΧ εγκρίνει το ποσό των 300 ευρώ για επιχορήγηση του αθλητικού τμήματος του Συλλόγου «ΚΕΑΣ Φάρκαινα» για την κάλυψη έκδοσης 250 ημερολογίων με το λογότυπο της ΔΙΑΝΟΧ και οικολογικό μήνυμα προκειμένου να συμμετέχουν στην καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών σε θέματα ανακύκλωσης.

Την απόφαση καταψηφίζει η κ. Ερμ. Φρεζούλη, ζητώντας να τηρούνται συγκεκριμένα κριτήρια για την έγκριση επιχορηγήσεων σε Σωματεία. Ίσως κι εκείνη να γνώριζε ότι η ψυχή της «Φάρκαινας» είναι το εσχάτως πρόθυμο like, Αλ. Γαϊτάνος, προϊστάμενος της Υπηρεσίας Καθαριότητας…

 

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

Tags: ΔΙΑΝΟΧ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ