4.12.2019 13:15

Μηδενικές αυξήσεις στα ανταποδοτικά τέλη του Δήμου Χίου

Πόσα θα πληρώσουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις ανά Δημοτική Ενότητα και ποιοι θα πληρώσουν μειωμένα ποσά

Τη μη αναπροσαρμογή των ανταποδοτικών τελών για το 2020 θα εισηγηθεί ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Χαράλαμπος Μπουρνιάς κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χίου της Παρασκευής.

Παρά τις πιέσεις που ασκούνται στα οικονομικά του Δήμου, η δημοτική αρχή αποφάσισε να τα αφήσει σταθερά, στις τιμές δηλαδή που έχουν διαμορφωθεί ήδη από το 2015.

Τέλη καθαριότητας για οικιακή χρέωση:

1) - συντελεστής 1,83 € ανά τ.μ. ετησίως, για όλο το Δήμο Χίου εκτός της Δ.Ε. Αμανής και τις Τ.Κ. Αμάδων, Βικίου, Καμπιών, Σπαρτούντας.

2)-συντελεστής 1,10€ ανά τ.μ. ετησίως για τη Δ.Ε. Αμανής και Τ.Κ. Αμάδων, Βικίου,Καμπιών, Σπαρτούντας καθώς και για τα κτίρια του Γενικού Σκυλίτσειου Νοσοκομείου Χίου.

Τέλη καθαριότητας για επαγγελματική χρέωση :

3)– συντελεστής 3,17€ ανά τ.μ. ετησίως για τη ΔΕ Χίου.

4) – συντελεστής 2,50€ ανά τ.μ. ετησίως για τις ΔΕ Αγ.Μηνά, ΔΚ Βροντάδου και Καρδαμύλων, ΤΚ Λαγκάδας, Λιθίου, Καταρράκτη, Καλαμωτής, Πυργίου

5) Για όλες τις υπόλοιπες περιοχές του Δήμου Χίου για επαγγελματική χρέωση ορίστηκε συντελεστής ίσος προς τη χρέωση για κατοικίες.

6) Δημοτικό Τέλος για τους μη στεγασμένους επαγγελματικούς χώρους συντελεστής 1,00€ ανά τ.μ. ετησίως.

7) Φόρος ηλεκτροδοτούμενων χώρων :0,07 €/τμ για ολόκληρο το Δήμο Χίου.

Απαλλαγή και μειωμένα τέλη

-Πλήρης απαλλαγή από δημοτικά τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού της Αστικής μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας «ΚΙΒΩΤΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ Εθελοντική Μη Κυβερνητική Οργάνωση».

-Μείωση 50 % των Τελών καθαριότητας και φωτισμού για τις ευπαθείς ομάδες: ΑΜΕΑ, Πολύτεκνοι, Άποροι, σύμφωνα με το άρθρο 202 του Ν. 3463/2006.

-Μείωση 50 % των Τελών καθαριότητας και φωτισμού για τις τρίτεκνες οικογένειες με την προϋπόθεση ότι πληρούν τα κριτήρια που ισχύουν για τους δικαιούχους του Κοινωνικού Παντοπωλείου.

-Ένταξη των πολιτιστικών, πνευματικών αθλητικών κέντρων στην χαμηλή κατηγορία χρέωσης (1,10 ευρώ /τ.μ.) εφόσον το ακίνητο είναι στην ιδιοκτησία τους και χρησιμοποιείται από τα ίδια τα κέντρα.

Τέλος ακίνητης περιουσίας: Ο συντελεστής ΤΑΠ έχει οριστεί σε 0,25 τοις χιλίοις σύμφωνα με την Απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου 759/2017.

Πόσοι έχουν ωφεληθεί από τα μειωμένα τέλη

Με προγενέστερες Αποφάσεις του, το Δημοτικό Συμβούλιο Χίου είχε μειώσει κατά 50% το τέλος καθαριότητας και φωτισμού στις ευπαθείς ομάδες (πολύτεκνοι, άποροι και ΑμΕΑ, τρίτεκνες οικογένειες με την προϋπόθεση ότι πληρούν τα κριτήρια που ισχύουν για τους δικαιούχους του Κοινωνικού Παντοπωλείου.

Μέχρι σήμερα:

Στην κατηγορία Πολύτεκνοι αιτήθηκαν 179 άτομα. Από τον έλεγχο των δικαιολογητικών, όπως αυτά προσδιορίστηκαν, δικαιούχοι αναδείχθηκαν 84. Τα τμ που ωφελήθηκαν οι ως άνω δικαιούχοι ήταν περίπου 3.906 τμ υπολογιζόμενα με 1,83 €/τμ δημιουργούν στο Δήμο ετήσιο κόστος 7.147,98 €.

Στην κατηγορία ΑμεΑ αιτήθηκαν 67 άτομα. Από έλεγχο των δικαιολογητικών που κατονόμαζε, όπως αυτά προσδιορίστηκαν στις αποφάσεις, δικαιούχοι αναδείχθηκαν 41. Τα τμ που ωφελήθηκαν, οι ως άνω δικαιούχοι ήταν περίπου 2.135τμ υπολογιζόμενα με 1,83 €/τμ δημιουργούν στο Δήμο ετήσιο κόστος 3.907,05 €.

Στην κατηγορία Άποροι αιτήθηκαν 5 άτομα. Από έλεγχο των δικαιολογητικών αναδείχθηκαν για τα 4. Τα τμ που ωφελήθηκαν ήταν 196 τμ υπολογιζόμενα με 1,83 €/τμ δημιουργούν στο Δήμο ετήσιο κόστος 358,68 €.

Στην κατηγορία τρίτεκνοι αιτήθηκαν 7 άτομα. Από έλεγχο των δικαιολογητικών δικαιούχοι αναδείχθηκαν 2 άτομα . Τα τμ που ωφελήθηκαν ήταν 79 τμ υπολογιζόμενα με 1,83 €/τμ δημιουργούν στο Δήμο ετήσιο κόστος 144,57 €.

Συνολικό κόστος : 11.558,28€ ετησίως.

 

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε Συνδρομητής

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ