12.3.2020 21:16

Χιακή Συμπολιτεία: "Μεταφέρετε άμεσα τους μετανάστες από το λιμάνι της Χίου"

Τη στιγμή που η κυβέρνηση κλείνει σχολεία, πανεπιστήμια και γήπεδα, και ορθώς πράττει,  την ίδια στιγμή αφήνει στο έλεος των καιρικών συνθηκών και χωρίς καμία δυνατότητα τήρησης στοιχειωδών κανόνων υγιεινής χιλιάδες πρόσφυγες.

Η ΒΙΑΛ παραμένει η κόλαση που ξέρουμε, με χιλιάδες ανθρώπους να προσπαθούν να επιβιώσουν σε υποτυπώδεις συνθήκες, ενώ δεν διαφαίνεται καμιά κίνηση από την κυβερνητική πλευρά για την ελάχιστη έστω αποσυμφόρηση.

Παράλληλα, η κατάσταση στο λιμάνι της Χίου με πάνω από 100 ανθρώπους, στην πλειοψηφία τους παιδιά, που διαβιούν από την 1η Μαρτίου στο ύπαιθρο και κοιμούνται σε λεωφορεία και στο κοντέινερ που αναμένεται να απομακρυνθεί τώρα που τέλειωσαν οι βροχές, θέτει σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή τους.

Ολέθρια ανευθυνότητα

Μπορεί επιπλέον να φανταστεί κανείς πόσο πιο άμεσος και απτός είναι ο κίνδυνος αυτός, με τα σημερινά πολύ σοβαρά δεδομένα γύρω απ' την δημόσια υγεία και με την επιδημία του κορωνοϊου να καλπάζει. Η ανευθυνότητα και η απανθρωπιά από την πλευρά της κυβέρνησης είναι πλέον εγκληματικές: για ανθρώπους που και μέχρι σήμερα επιβίωσαν ως εκ θαύματος μέσα σε τραγικές συνθήκες υγιεινής, μοιάζει θέμα χρόνου και στατιστικής νομοτέλειας να γίνουν θύματα και της νέας επιδημίας. Οι συνέπειες θα είναι ολέθριες τόσο για τη ζωή τους όσο και για την περαιτέρω εξάπλωση της αντιπροσφυγικης υστερίας και των ακροδεξιών αντιλήψεων, που τόσο έντεχνα υποδαύλισε ήδη η κυβέρνηση με τις έως τώρα πολιτικές της

Μετακύλιση κυβερνητικών ευθυνών σε υπηρεσιακούς παράγοντες

Η Χιακή Συμπολιτεία επισκέφθηκε την Τετάρτη τη Λιμενάρχισσα, την Εισαγγελέα και τον Αστυνομικό Διευθυντή Χίου, προκειμένου να έχει υπεύθυνη ενημέρωση για το χρονοδιάγραμμα και τα μέτρα που θα ληφθούν για τους ανθρώπους που διαμένουν στο λιμάνι.

Δυστυχώς, αυτό που αποκομίσαμε είναι η μετακύλιση των κυβερνητικών ευθυνών και αρμοδιοτήτων στις πλάτες υπηρεσιακών παραγόντων, που υποχρεώνονται να υπερβάλλουν εαυτόν προκειμένου να αντιμετωπίσουν αυτό το πρωτόγνωρο φαινόμενο: δεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση για το χρονοδιάγραμμα απεγκλωβισμού των ανθρώπων αυτών από το νησί και το διάστημα για το οποίο θα μείνουν σε αυτές τις συνθήκες, δεν υπάρχει καμιά επίσημη πρόβλεψη πέραν του ότι είναι διοικητικά κρατούμενοι.

Επιπλέον, η πλήρης νομική ασάφεια για όσους έφτασαν στην Ελλάδα μετά την 1η Μαρτίου οδηγεί σε νέες «μαύρες τρύπες» στα νησιά και στην καταπάτηση θεμελιωδών δικαιωμάτων και του διεθνούς δικαίου.

Να διατεθούν στεγασμένοι χώροι

Παρ’ ότι όλα τα παραπάνω είναι αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης, δεδομένου ότι αυτοί οι άνθρωποι βρίσκονται στο λιμάνι της Χίου καλούμε το Δήμο να κάνει την υπέρβαση και να διαθέσει στεγασμένους χώρους για τη στοιχειώδη φιλοξενία αυτών των ανθρώπων, ειδικά τώρα, μετά την αναστολή της λειτουργίας δημοτικών χώρων. 

Αυτοί οι άνθρωποι βρίσκονται στη δική μας πόρτα, πολύ μακριά από την κυβέρνηση των Αθηνών και τον κυβερνητικό βουλευτή και υπουργό του νησιού που έρχεται μόνο κρυφά πλέον στη Χίο. Δυστυχώς το βάρος πέφτει και πάλι στις νησιωτικές κοινωνίες και τις δημοτικές αρχές να λύσουν τα προβλήματα που δημιουργούν οι κυβερνητικές αποφάσεις.

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ