30.10.2020 13:28

Χιακή Συμπολιτεία για ΔΕΥΑΝΧ: «Αποφασίζομεν και διατάσσομεν»

Το αλήστου μνήμης «αποφασίζομεν και διατάσσομεν» φαίνεται να ακολουθεί η ΔΕΥΑΝΧ στο θέμα του βιολογικού καθαρισμού της Βολισσού. Αν και είναι από τις λίγες, φωτεινές, περιπτώσεις που το Τοπικό Συμβούλιο, και προς τιμήν του, συγκάλεσε λαϊκή συνέλευση του χωριού όπου και συζητήθηκε το θέμα, η ΔΕΥΑΝΧ μένει στο γράμμα του νόμου. Όντως, η απόφαση της λαϊκής συνέλευσης και του Τοπικού Συμβουλίου έχουν γνωμοδοτικό χαρακτήρα, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να είναι δεσμευτικές στην πράξη. Στο κάτω κάτω τον τόπο τους αφορά το έργο. Η λογική ότι ή το κάνουμε όπως ξέρουμε εμείς ή κάντε το μόνοι σας, πέραν της απαξίωσης στη βούληση των κατοίκων, είναι και προκλητική. Όπως επίσης προκλητική είναι και η αντίληψη ότι η ΔΕΥΑΝΧ είναι κάτι ξεχωριστό από το Δήμο και τα συλλογικά του όργανα. Ευθύνη της ΔΕΥΑΝΧ είναι να εξαντλήσει το διάλογο και να αναζητήσει εναλλακτικές. Εκείνη έχει τους επιστήμονες, τις γνώσεις, την εμπειρία και τα χρήματα, και όχι οι κάτοικοι.

Και σε αυτό το σημείο, εμείς θα επαναφέρουμε το ερώτημα της χρησιμότητας και της αποτελεσματικότητας ενός ακόμα βιολογικού καθαρισμού για ένα μικρό οικισμό, όπως η Βολισσός. Το έργο το έχουμε δει επανειλημμένα, στον Καταρράκτη και τη Λαγκάδα παλιότερα, στα Αρμόλια πιο πρόσφατα, όπου τελικά δεν δόθηκε και απάντηση για το πού καταλήγουν σήμερα τα ανεπεξέργαστα λύματα του χωριού.

Το κόστος κατασκευής και λειτουργίας μονάδων επεξεργασίας λυμάτων είναι τεράστιο. Υπάρχει πλήθος βιβλιογραφίας αλλά και εφαρμοσμένα συστήματα και στην Ελλάδα για την επεξεργασία των λυμάτων μικρών οικισμών με φυσικά συστήματα. Από την εφαρμογή τέτοιων συστημάτων στην Ελλάδα μπορούν να αντληθούν συμπεράσματα και να γίνει η επιλογή της βέλτιστης μεθόδου, προσαρμοσμένης στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής. Το κόστος κατασκευής είναι πολύ μικρότερο, όπως το κόστος, αλλά και οι ανάγκες συντήρησης τέτοιων συστημάτων. Η αλήθεια είναι βέβαια ότι αυτό απαιτεί μια διαφορετική λογική, που είναι εμφανές ότι λείπει από τη ΔΕΥΑΝΧ.

Γιατί δεν εξετάζονται εναλλακτικά συστήματα; Γιατί δεν γίνεται μια συζήτηση επ’ αυτών των εναλλακτικών με την κοινότητα; Γιατί παραμένουμε δεμένοι στο ίδιο έργο: περισσότερο μπετό με κάθε κόστος;

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ