3.10.2019 12:56

Χιακή Συμπολιτεία: «Ή θα θυμηθούμε την ανθρωπιά μας ή θα γίνουμε οριστικά “θηρία της ζούγκλας”»!

Πρέπει να μπει φραγμός στις ακροδεξιές ρητορείες και τους επικίνδυνους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για νέες φυλακές στα νησιά επισήμανε η Χιακή Συμπολιτεία στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, καταδικάζοντας παράλληλα την επικίνδυνη διάδοση φημών από αιρετούς.

«Ή θα θυμηθούμε την ανθρωπιά μας ή θα γίνουμε οριστικά “θηρία της ζούγκλας”»:  Αυτό ήταν το μήνυμα της Χιακής Συμπολιτείας στη θεματική του δημοτικού συμβουλίου Χίου για το προσφυγικό ζήτημα. Ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης, Δημήτρης Αντωνόγλου, ξεκίνησε την παρέμβασή του τονίζοντας πως κάθε αιρετός πρέπει να τηρεί υπεύθυνη στάση και να μη διαδίδει φήμες και κινδυνολογίες. Όπως είναι γνωστό,  είχε προηγηθεί τοποθέτηση πολιτών που ανέφεραν πως ο αντιπεριφερειάρχης Χίου, Γ. Βρουλής, είχε μιλήσει για κρούσματα ψώρας και φυματίωσης στο προσφυγικό καταυλισμό της ΒΙΑΛ που εγκυμονούν κινδύνους επιδημίας.

«Να μη γίνει κανονικότητα ο ακροδεξιός και μισαλλόδοξος λόγος»

«Ο ακροδεξιός και μισαλλόδοξος λόγος ενσωματώνεται όλο και πιο πολύ ως “κανονικότητα” στη ρητορική του πολιτικού συστήματος και των ΜΜΕ, και βαφτίζονται “περιθωριακές, γραφικές και ακραίες” όσες φωνές προσπαθούν να διατηρήσουν στοιχειώδη επαφή με την κοινή λογική», τόνισε ο Δημ. Αντωνόγλου επισημαίνοντας πως ακριβώς η κοινή λογική επιτάσσει να υπενθυμιστούν και να τονιστούν πάλι κάποιες βασικές αλήθειες:

- Η μετανάστευση αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα κάθε ανθρώπου! Συνιστά παγκόσμια, διαχρονική ιστορική πραγματικότητα, που είναι απολύτως αδύνατο να αντιστραφεί και να αναχαιτιστεί φράκτες, ναρκοπέδια ή με κατ’ ευφημισμόν “αποτροπές” που συνεπάγονται καθαρές δολοφονίες. Αυτές οι κτηνώδεις τακτικές αυξάνουν απελπιστικά των αριθμό των νεκρών ανάμεσα σε ανθρώπους που το μόνο τους έγκλημα είναι ότι μεταναστεύουν, ενώ  δεν πετυχαίνουν και κανέναν απάνθρωπους σκοπούς τους.

- Πρώτη και κύρια υπεύθυνη για την απαράδεκτη και ντροπιαστική κατάσταση στα νησιά είναι η λεγόμενη “πολιτισμένη Ευρώπη”. Η  πρόσφατη θέσπιση χαρτοφυλακίου “προστασίας ευρωπαϊκού τρόπου ζωής” συμβολίζει την παράδοση σ’ έναν σκοταδισμό άνευ προηγουμένου. Οι “πολιτισμένοι” δεν θέλουν τους “απολίτιστους”, στα πόδια τους. Στρέφουν το πρόσωπο αλλού, αντί να κοιτάξουν κατάματα και θαρραλέα ένα ανθρωπιστικό πρόβλημα, που σε αριθμούς εξακολουθεί να είναι πολύ μικρότερο από αντίστοιχες καταστάσεις που αντιμετώπισε άλλοτε η Ευρώπη.

-Ορόσημο σ’ αυτόν τον κατήφορο του απανθρωπισμού αποτέλεσε η επαίσχυντη συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας τον Μάρτιο του 2016, που εγκλωβίζει τους ανθρώπους σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, εξαθλιώνοντας τους ίδιους και δημιουργώντας αναμφισβήτητα σοβαρά προβλήματα και στις τοπικές κοινωνίες γύρω τους.

- Η Ελλάδα, δίχως καμία αμφιβολία, και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου ακόμα περισότερο, έχουν υπάρξει θύμα αυτής της ευρωπαϊκής πολιτικής απύθμενης υποκρισίας και στρουθοκαμηλισμού, που σπρώχνει το πρόβλημα κάτω από το χαλάκι και επιρρίπτει εξ ολοκλήρου τη διαχείρισή του στην χώρα που φαντάζει ως ο πιο αδύναμος κρίκος

«Τεχνητά καλλιεργούμενη υστερία»

-  Μέσα σε αυτήν την ατμόσφαιρα τεχνητά καλλιεργούμενης υστερίας γύρω από το προσφυγικό, κοινωνίες που πλήττονται περισσότερο από τις αντικειμενικές διαστάσεις του ζητήματος (όπως η χιακή) δεν έχουν κανένα πραγματικό και μακροπρόθεσμο συμφέρον να γίνουν μέρος της. Γι’ αυτό, είναι πρωταρχικής σημασίας να ξεριζωθούν από την κοινή συνείδηση και τον καθημερινό λόγο επιχειρήματα βαθιά ανιστόρητα και άκρως φοβικά, όπως αυτά που μιλούν για υποτιθέμενο κίνδυνο “εξισλαμισμού” και “αφελληνισμού” μας από τους πρόσφυγες.; Όσοι τα υποστηρίζουν σοβαρά αυτά προδίδουν μάλλον την ανασφάλειά τους και την αδυναμία τους να αντλήσουν εμπιστοσύνη τόσο από την “εθνική ταυτότητά τους” όσο και από την “χριστιανική τους πίστη”, που μεταξύ άλλων υποτίθεται ότι διακονεί και τις αξίες της αγάπης και της προσφοράς...

- Ως Χιακή Συμπολιτεία, ήδη από το Δεκέμβριο του 2015 είχαμε δημόσια διαφωνήσει με την παραχώρηση της ΒΙΑΛ γιατί ήδη από τότε προβλέπαμε ότι γρήγορα θα γινόταν αυτό που είναι σήμερα, ένα κολαστήριο. Είχαμε ζητήσει να μπει ο Δήμος μπροστάρης στην αλληλεγγύη με την κοινωνία ενεργή και παρούσα. Είχαμε ζητήσει απόλυτη διαφάνεια στα οικονομικά και στη διαχείριση των κονδυλίων που ξοδεύονται αθέατα και χωρίς αποτέλεσμα. Είχαμε αντιταχθεί στη δημιουργία ΠΡΟΚΕΚΑ που θα μετέτρεπε τη Χίο και τα άλλα νησιά σε φυλακές, στιγματίζοντάς τα και πλήττοντας ανεπανόρθωτα την εικόνα τους παγκοσμίως

- Η πολιτική στοιβάγματος χιλιάδων ανθρώπων σε συνθήκες οριακής επιβίωσης κι απόλυτης ταπείνωσης “μακριά από τα μάτια μας”, μέσα σε πανάθλιες κλειστές δομές ισοδύναμες με φυλακές, πρέπει να σταματήσει άμεσα. Είναι προς το κοινό καλό και όφελος όλων μας, όσο η Ευρώπη κωφεύει συστηματικά στις αιτήσεις και εκκλήσεις των ίδιων των προσφύγων για αλλαγή της εξωφρενικής πολιτικής της, να επιλέξουμε τη συνύπαρξη με έναν λελογισμένο κι αναλογικά κατανεμημένο αριθμό προσφύγων που τους παρέχονται στοιχειωδώς αξιοπρεπείς συνθήκες ζωής σε ανοιχτές δομές φιλοξενίας.

 

Είναι δυνατή η συνύπαρξη – Να λειτουργήσουν ξανά οι ΔΥΕΠ χωρίς άλλη καθυστέρηση

- Η υγιής ενσωμάτωση και συνύπαρξη δεν έβλαψε ποτέ κανέναν, όπως το απέδειξε τελικά και η περσινή φοίτηση 500 περίπου προσφυγόπουλων στα σχολεία του νησιού, σε πείσμα των μισαλλόδοξων κραυγών που υψώθηκαν στην αρχή.

Αναγκαία η ψυχραιμία και η αλληλεγγύη

«Η δημοτική αρχή έχει σαφώς μεγαλύτερο περιθώριο από αυτό που προφασίζεται, για να υποστηρίξει τέτοιες πολιτικές, αντί να οχυρώνεται μονίμως πίσω από τους περιορισμούς που της θέτουν υπερκείμενες αρχές λόγω της ιδεολογικής της σύμπλευσης με τη σημερινή κυβέρνηση», κατέληξε ο Δημήτρης Αντωνόγλου, επισημαίνοντας:

«Είναι τώρα αναγκαίο περισσότερο από ποτέ να πάψουμε να συμβάλλουμε στον στιγματισμό μιας κοινωνίας, που κατά το παρελθόν επέδειξε αξιοθαύμαστη αλληλεγγύη στους πρόσφυγες, αλλά και σήμερα – σε κλίμα πολύ πιο ασφυκτικό και ζοφερό – εξακολουθεί να διατηρεί εντός των κόλπων της πολύ περισσότερες φωνές ψυχραιμίας και κοινής λογικής από όσες θα επιθυμούσαν αυτοί που σπεύδουν να την τρομοκρατήσουν έντεχνα, για να καπηλευτούν πολιτικά τον φόβο της...» 

Η πρόταση ψηφίσματος της Χιακής Συμπολιτείας

Η Χιακή Συμπολιτεία κατέθεσε πρόταση ψηφίσματος με τις ακόλουθες προτάσεις;

- άμεσο τερματισμό της συμφωνίας Ε.Ε. - Τουρκίας, άρση των φραγμών στο αναφαίρετο δικαίωμα της μετανάστευσης. 

- αναλογικό καταμερισμό των προσφύγων ανά την ευρωπαϊκή επικράτεια, αποκλειστικά σε ανοιχτές δομές που θα διασφαλίζουν ανθρώπινες συθήκες ζωής και διαφάλιση συνθηκών που θα ευνοούν τη δημιουργική ένταξή τους στις χώρες υποδοχής. 

- Αναλογικός καταμερισμός και εντός Ελλάδος. Δεν αρκεί η απλή μετακίνησή τους μέσα στη χώρα, πρέπει να μπει φραγμός στη λογική των προαναχωρησιακών κέντρων και των κλειστών δομών που ισοδυναμούν με φυλακές. 

- Επιβεβλημένη η  αποσυμφόρηση των νησιών με τους όρους που περιγράφτηκαν παραπάνω. 

- Παροχή αποζημιώσεων σε όσους κατοίκους του Χαλκειούς πλήττονται οικονομικά (καταπάτηση χωραφιών κλπ.) από το σημερινό απαράδεκτο καθεστώς. 

- Διασφάλιση αξιοπρεπών συνθηκών ζωής για όσους θα παραμείνουν αυτήν τη στιγμή. Προϋποθέσεις γι’ αυτό είναι η μετακίνηση ικανού αριθμού προσφύγων στην ενδοχώρα σε ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΥΣ προορισμούς που προσιδιάζουν σε ανθρώπους, το άμεσο κλείσιμο της ΒΙΑΛ, η μεταφορά των υπολοίπων προσφύγων σε ξενοδοχεία ή σε διαθέσιμα ελεύθερα κτήρια, η πρόσβαση των προσφύγων σε στοιχειώδεις συνθήκες υγιεινής και εκπαίδευσης. 

Το τελευταίο αυτό σημαίνει πρακτικά επιπλέον: 

-Αμεση ανάκληση της κυβερνητικής απόφασης για την αφαίρεση του ΑΜΚΑ από τους πρόσφυγες. Η υγεία αφενός είναι αναπολλοτρίωτο ανθρώπινο δικαίωμα του καθενός, αφετέρου διασφαλίζει την ομαλή συνύπαρξη με ευρύτερα πληθυσμιακά σύνολα.

- άμεση λειτουργία ΔΥΕΠ (Δομή Υποδοχής Εκπαίδευσης Προσφύγων) στο νησί, έμπρακτη ενθάρρυνση της προσπάθειας για ένταξη των προσφυγόπουλων στην εκπαίδευση, όπως και πέρυσι.

Ειδήσεις σήμερα

Γίνε Συνδρομητής στον Έντυπο «π». Αποστολή σε όλη την Ελλάδα με 25€/εξάμηνο

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ