14.5.2020 17:14

Χιακή Συμπολιτεία: Η δημοτική αρχή δεν πρέπει να ξεχάσει τους δημότες

Η Χιακή Συμπολιτεία τονίζει ότι δίπλα στα απαραίτητα μέτρα στήριξης εργαζόμενων και καταστημάτων εστίασης, πρέπει να υπάρξει σαφής πρόνοια για προφύλαξη του ούτως ή άλλως λιγοστού ελεύθερου δημόσιου χώρου

Μαζί με τους εργαζόμενους στην εστίαση. Μαζί με τους συμπολίτες,

Ελεύθεροι χώροι: Η δημοτική αρχή δεν πρέπει να ξεχάσει τους δημότες/ισσες

Οι οικονομικές επιπτώσεις του υποχρεωτικού δίμηνου κλεισίματος των καταστημάτων εστίασης, τόσο για τους ιδιοκτήτες, όσο και για τους εργαζόμενους/ες, είναι ορατές και θα γίνουν ακόμα περισσότερο το επόμενο διάστημα. Η ανάγκη να στηριχθεί ο κλάδος, αλλά και οι εργαζόμενοι/ες, είναι επίσης αδιαπραγμάτευτη. Μέσα και έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο θα υποστηρίξουμε το δικαίωμα των φίλων συμπολιτών μας στο μέλλον της δουλειάς τους, στο βιοπορισμό τους.

  • Με μείωση έως απαλοιφή των δημοτικών τελών για όσο καιρό διαρκεί το κλείσιμο των επιχειρήσεων τους.
  • Με συρρίκνωση του ΦΠΑ στην εστίαση που να μεταφέρεται σε μείωση του κόστους για τους θαμώνες.
  • Με διεκδίκηση κρατικής επιδότησης στις εργοδοτικές εισφορές ώστε να μη χαθούν θέσεις εργασίας.

Ωστόσο, από τα νομοθετήματα που προωθεί η κυβέρνηση, φαίνεται ότι  με αφορμή την υπαρκτή αυτή ανάγκη, ο δημόσιος ελεύθερος χώρος θα συρρικνωθεί ακόμα περισσότερο. Ποιους πραγματικά θα ωφελήσει αυτό;

Η αύξηση της κατάληψης πλατειών, πεζοδρόμων και πεζοδρομίων με τραπεζοκαθίσματα, η αύξηση της έκτασης που θα καταλαμβάνουν στις παραλίες προκειμένου να τηρούνται τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, θα περιορίσουν ακόμα περισσότερο τον, ήδη ανεπαρκή, διαθέσιμο χώρο για την κίνηση πεζών, ατόμων σε αμαξίδια, γονέων με καροτσάκια.  Ο δημόσιος ελεύθερος χώρος είναι το οξυγόνο όλων μας, προ και μετά κορονοϊού!

Ειδικά στην πόλη της Χίου, σε μια μικρή πόλη που ωστόσο (και το λέμε χρόνια) στερείται ανοιχτούς δημόσιους χώρους, χώρους για να παίξουν τα παιδιά, κατάλληλες παιδικές χαρές εντός αστικού ιστού, προσβάσιμες με τα πόδια, η δημοτική αρχή δεν θα πρέπει να ξεχάσει τους δημότες/ισσες που έχουν και αυτοί/ες δικαίωμα στην ελεύθερη και απρόσκοπτη μετακίνηση, στη χρήση των δημόσιων χώρων για αναψυχή.

Τα παγκάκια που αφαιρέθηκαν την περίοδο του κορωνοϊού, θα πρέπει να επανατοποθετηθούν, αν όχι να αυξηθούν. Οι οικονομικές επιπτώσεις που πλήττουν τον κλάδο της εστίασης, πλήττουν συνολικά την κοινωνία. Το δικαίωμα στην πρόσβαση σε ελεύθερους, δημόσιους χώρους θα πρέπει να προφυλαχθεί ως κόρη οφθαλμού, καθώς έχουν αυξηθεί και εκείνοι/ες που δεν θα μπορούν να καταναλώσουν. Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να αποκλειστούν από το δημόσιο χώρο.

Είμαστε βέβαιοι ότι οι συμπολίτες επαγγελματίες που χρόνια τώρα σέβονται και υπηρετούν το δημόσιο χώρο θα σεβαστούν αυτές τις αυτονόητες προϋποθέσεις. Ας μην ενθαρρύνονται όμως όσοι δεν έχουν σεβαστεί αυτά τα αυτονόητα. Και βεβαίως ας μην ενθαρρύνονται θολά συμφέροντα που παίζουν «μυστικά παιχνίδια».

Καλούμε τη δημοτική αρχή να λάβει σοβαρά υπόψη της τα δικαιώματα όλων πριν προχωρήσει σε άμετρη παραχώρηση ακόμα περισσότερων δημόσιων χώρων σε επαγγελματίες που δεν σέβονται τα προφανή και τα αυτονόητα.

Η κρίση δεν γεννά «ευκαιρίες» πλουτισμού.

Αυτή την κρίση πρέπει να την ξεπεράσουμε μαζί.

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ