3.9.2020 11:43

Χιακή Συμπολιτεία: «Αμετανόητος ο Ν. Μηταράκης, τώρα θέλει τη ΒΙΑΛ… Γκουαντάναμο»

Tη σαφή θέση της Χιακής Συμπολιτείας ότι η ΒΙΑΛ πρέπει να κλείσει άμεσα μετέφερε ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης, Δημήτρης Αντωνόγλου, κατά τη σύσκεψη στο δημαρχείο της Χίου ύστερα από πρόσκληση της τοπικής κοινότητας Χαλκειούς.

Παράλληλα, κάλεσε τον παριστάμενο υπουργό Ν. Μηταράκη να ζητήσει, έστω αργά, ένα συγνώμη από τους πολίτες της Χίου για την εισβολή των ΜΑΤ τον περασμένο Φεβρουάριο.

Κάτι τέτοιο φυσικά ο Ν. Μηταράκης δεν το έπραξε, και αντ' αυτού «διαφήμισε» τη μετατροπή της ΒΙΑΛ σε «κλειστό» κέντρο τύπου «Γκουαντάναμο» με πανάκριβους φράχτες και κάμερες, επαναφέροντας τον εκβιασμό ότι αφού δεν προχώρησε το κλειστό κέντρο στο Αίπος, ύστερα από την αντίδραση όλη της χιακής κοινωνίας, η μετατροπή της ΒΙΑΛ σε κλειστό κέντρο είναι μονόδρομος.

Απέναντι σε τέτοιους εκβιασμούς, η Χιακή Συμπολιτεία υπενθυμίζει για μια ακόμη φορά: Αυτός που εξαπάτησε τους Χιώτες συνολικά δεν είναι άλλος από την κυβέρνηση και τον υπουργό της. «Είναι ο ίδιος υπεύθυνος για τη δύσκολη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο Χαλκειός, είναι αυτός που μετατρέπει σε εύκολο στόχο, αδύναμο κρίκο και υγειονομική βόμβα τους εγκλωβισμένους πρόσφυγες της ΒΙΑΛ. Από αυτόν να ζητηθούν οι εφικτές λύσεις, χωρίς να στρεφόμαστε εναντίον εκείνων που είναι τα θύματα και δεν φταίνε σε τίποτα», όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο Δημ. Αντωνόγλου.

Αναλυτικά μερικά απ' όσα τόνισε ο δημοτικός σύμβουλος της Χιακής Συμπολιτείας στη χθεσινή σύσκεψη:

•             Εμείς από την αρχή υποστηρίζαμε ότι η  κυβέρνηση δεν έχει σκοπό να κλείσει καμία ΒΙΑΛ, αλλά να την μονιμοποιήσει. Eίχαμε από την αρχή, ας το θυμίσουμε κι αυτό, ταχθεί ενάντια στην ίδια τη δημιουργία της ΒΙΑΛ το 2016 από την τότε κυβέρνηση που βρήκε ευήκοα ώτα στην τότε κοντόθωρη και αφελή δημοτική αρχή. Λέμε πάντα πως η ΒΙΑΛ πρέπει να κλείσει, και να κλείσει άμεσα, γιατί δεν θέλουμε κανένα στρατόπεδο συγκέντρωσης προσφύγων, ποτέ και πουθενά.

•             Ας έρθουμε στο σήμερα, όμως. Όλος ο χειρισμός  της υπόθεσης με την απόβαση των ΜΑΤ τον Φεβρουάριο, τις χουλιγκάνικες τακτικές τους (για τις οποίες δεν έχουμε ακούσει ως τώρα ούτε μια συγνώμη από τον υπουργό και την κυβέρνηση!) και την προσπάθεια επιβολής τότε της νέας υπερδομής στο Αίπος συνιστά μεθόδευση.

•             Μεθόδευση που στόχο είχε να προβληθεί στο χειρότερο για την κυβέρνηση σενάριο η επέκταση της ΒΙΑΛ (και η παγίωσή της σε «κλειστή δομή) ως «μονόδρομος μπροστά σε αδιέξοδο». Ως Χ.Σ. είχαμε επισημάνει έγκαιρα την κοροϊδία και στους κατοίκους του Χαλκειούς. Το «αδιέξοδο» ως αίσθηση όμως  το δημιούργησε τεχνηέντως η κυβέρνηση, με σειρά επιπρόσθετων τακτικών και μέτρων:

•             Αντί να μεριμνά για την διασπορά προσφύγων σε στοιχειωδώς ανθρώπινες δομές φιλοξενίας (και ανθρωπιστικά και υγειονομικά, με τη συνθήκη του Covid), στέρησε και στερεί από τους πρόσφυγες και τα πλέον στοιχειώδη δικαιώματα με τη μονιμοποίηση «έκτακτων συνθηκών» συνεχούς μαντρώματος και εγκλεισμού τους (δίχως την παραμικρή συνθήκη υγειονομικής περίθαλψης), βαφτίζοντας αυθαίρετα τους ίδιους ως υγειονομική βόμβα, ενώ η ίδια τους θέτει σε άμεσο κίνδυνο.

Φράγματα και επαναπροωθήσεις

•             Τα κονδύλια που θα μπορούσε να διαθέσει (κι όπως αποδεικνύεται, μια χαρά υπάρχουν…) για τη φιλοξενία τους σε δωμάτια και ξενοδοχεία και για την ορθόδοξη στελέχωση των υπηρεσιών ασύλου τα διαθέτει σε υπερκοστολογημένες νέες κλειστές δομές, σε πλωτά φράγματα μηδενικής ανθρωπιστικής ηθικής και πρακτικής αποτελεσματικότητας, σε θανάσιμα επικίνδυνες και τραμπούκικες επαναπροωθήσεις, εξαιτίας των οποίων εγκαλεί την Ελλάδα ως «ακροδεξιά» χώρα η κάθε άλλο παρά αριστερή Ε.Ε. Κοινώς, πέρα από τις αβυσσαλέες πολιτικές διαφορές μας, η κυβέρνηση μας εξευτελίζει κι ενώπιον διεθνών θεσμών που μόνο «φιλοπροσφυγικοί» δεν μπορούν να αποκληθούν.

Σιδηρόφρακτες υποδομές, μαύρες τρύπες δικαιωμάτων

•             Την κυβέρνηση, κοντολογίς, τη νοιάζει να κρύψει τους πρόσφυγες σαν «σκουπίδια κάτω από χαλάκι» από τα μάτια των ντόπιων κοινωνιών, φυλακίζοντάς τους σε σιδηρόφρακτες υπερδομές με τρισάθλιες συνθήκες και χωρίς δικαιώματα ώσπου να ψοφήσουν αντί να δρομολογήσει την εγγύηση των στοιχειωδών δικαιωμάτων τους ως ανθρωπίνων υπάρξεων και τρόπους ώστε σημαντικός αριθμός από αυτούς να περαιωθεί περαιτέρω στο εξωτερικό. Αντί να πιέσει την Ευρώπη, ώστε να συναινέσει σε πρακτικές που θα τους επιτρέψουν να ζήσουν, παίζει ασμένως τον ρόλο του μαντρόσκυλου της Ευρώπης. Οι πρακτικές αυτές διογκώνουν και διαιωνίζουν το πρόβλημα, ενώ δυσχεραίνουν φυσικά και τις συνθήκες ζωής των ντόπιων κοινοτήτων που υποχρεώνονται να συμβιώνουν με έναν όλο και πιο μεγάλο αριθμό προσφύγων, παρατημένων στη μοίρα τους «σαν το σκυλί στ’ αμπέλι».

Αυτός που εξαπατά τους κατοίκους είναι ο Νότης Μηταράκης

•             Κλείνοντας, θέλουμε να τονίσουμε στους συμπολίτες μας από το Χαλκειός ότι το αίτημά τους για κλείσιμο της ΒΙΑΛ μας βρίσκει απόλυτα σύμφωνους. Θέλουμε να τους υπενθυμίσουμε ότι αυτός που τους εξαπάτησε βρίσκεται ακριβώς απέναντί τους, και είναι ο υπουργός Νότης Μηταράκης. Και είναι ο ίδιος υπεύθυνος για τη δύσκολη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο χωριό, είναι αυτός που μετατρέπει σε εύκολο στόχο, αδύναμο κρίκο και υγειονομική βόμβα τους εγκλωβισμένους πρόσφυγες της ΒΙΑΛ. Από αυτόν να ζητηθούν οι εφικτές λύσεις, χωρίς να στρεφόμαστε εναντίον εκείνων που είναι τα θύματα και δεν φταίνε σε τίποτα.

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ