17.9.2019 14:31

Και «ναι» και «όχι» στη μονιμοποίηση συμβασιούχων από την «Πρωτοβουλία»

Υπέρ της κεκαλυμμένης μονιμοποίησης από το παράθυρο η παράταξη Βουρνού

Να δικαιολογήσει τη στάση της στο ζήτημα της μονιμοποίησης υπαλλήλων μέσω δικαστικών προσφυγών και όχι μέσω ΑΣΕΠ, όπως ηθικά είναι σωστό, επιχειρεί μέσα από μία ακατανόητη ανακοίνωση η παράταξη του πρώην Δημάρχου Μανώλη Βουρνού.

Σε αυτή ενώ αναφέρει ότι χρόνια τώρα συνομολογούσε σε δικαστικές αποφάσεις υπέρ των μονιμοποιήσεων υπαλλήλων επειδή θεμελίωναν δικαίωμα μονιμότητας, προσθέτει, λίγο αργότερα, ότι φυσικά δεν είναι υπέρ της μονιμοποίησης από το παράθυρο, δηλαδή δεν τάσσεται υπέρ της πρακτικής που ακολουθούσε 5 χρόνια.

Αναλυτικά η ανακοίνωση

Στη χθεσινή συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής επιχειρήθηκε από τη δημοτική αρχή του κου Κάρμαντζη μία σημαντική ανατροπή στην πολιτική που έχει ακολουθήσει μέχρι τώρα ο Δήμος της Χίου στην αντιμετώπιση του ζητήματος των συμβασιούχων της υπηρεσίας καθαριότητας.

Με αφορμή την άσκηση ή μη έφεσης σε υπόθεση ενός συμβασιούχου που δικαιώθηκε από το δικαστήριο και μπορεί πλέον να μονιμοποιηθεί, σύμβουλοι της συμπολίτευσης επέμειναν να ασκηθεί έφεση, ενώ ο Δήμος δεν είναι υποχρεωμένος να το κάνει. Με επανειλημμένες μας παρεμβάσεις προσπαθήσαμε να πείσουμε ότι μία τέτοια απόφαση έρχεται σε αντίθεση με τις μέχρι σήμερα αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, και αποδυναμώνει σοβαρά την υπηρεσία καθαριότητας από τη δυνατότητα να κρατήσει εργαζόμενους που εξυπηρετούν εδώ και χρόνια την καθημερινότητα του δημότη. Ευτυχώς, ο Πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής πρότεινε τελικά ορθά να παραπεμφθεί το θέμα για απόφαση στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Οι 41 συμβασιούχοι της υπηρεσίας καθαριότητας έχουν προσληφθεί με κριτήρια ΑΣΕΠ και με επαναλαμβανόμενες αποφάσεις της προηγούμενης κυβέρνησης παρέμειναν στην υπηρεσία ήδη για περίπου τρία χρόνια, θεμελιώνοντας το δικαίωμα μονιμότητας. Ο Δήμος της Χίου με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού του Συμβουλίου είχε συνομολογήσει στο δικαστήριο ώστε να παραμείνουν στην υπηρεσία, αφού εξυπηρετούν μόνιμες και διαρκείς ανάγκες, για τις οποίες μάλιστα έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση, ενώ οι πραγματικές ανάγκες του Δήμου είναι ακόμη μεγαλύτερες και δεν καλύπτονται ούτε και με τους παρατασιούχους.

Η "Πρωτοβουλία" ασφαλώς δεν τάσσεται υπέρ της μονιμοποίησης εργαζομένων από "το παράθυρο", όπως κάποιοι θέλησαν να το παρουσιάσουν. Ωστόσο, η διαδικασία νέων προσλήψεων είναι αβέβαιη και χρονοβόρα, ενώ η αδυναμία της υπηρεσίας να εξυπηρετήσει τις ανάγκες του δημότη θα πλήττει άμεσα την καθημερινότητά του για μερικά χρόνια, μέχρι να βρεθούν οι αντικαταστάτες, αν μπορέσει ο Δήμος να προβεί σε νέες προσλήψεις.

Η "Πρωτοβουλία για τη Χίο", ως δημοτική αρχή αναβάθμισε ουσιαστικά το επίπεδο λειτουργίας της υπηρεσίας καθαριότητας με αποφάσεις, εξοπλισμό, προσωπικό, δράσεις και προγραμματισμό για το μέλλον, θα προασπίσει και στο Δημοτικό Συμβούλιο την ενδυνάμωση της υπηρεσίας με βασικό γνώμονα την εξυπηρέτηση του Χιώτη δημότη.

Ειδήσεις σήμερα

Γίνε Συνδρομητής στον Έντυπο «π». Αποστολή σε όλη την Ελλάδα με 25€/εξάμηνο

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ