3.12.2020 14:36

Ιδιωτικοποίηση ελεγκτικών αρμοδιοτήτων κτηνιατρικών υπηρεσιών Περιφερειών

Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης Β.Αιγαίου με ερώτησή τους προς τον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Β. Αιγαίου, αλλά και προς τον αρμόδιο θεματικό αντιπεριφερειάρχη ζητούν να περιληφθεί στα θέματα της ημερήσιας διάταξης της επόμενης συνεδρίασης το θέμα της ιδιωτικοποίησης ελεγκτικών αρμοδιοτήτων κτηνιατρικών υπηρεσιών Περιφερειών. 

Αναλυτικά η ερώτηση: 

Κύριε Πρόεδρε,
Κύριε. Αντιπεριφερειάρχη,


Όπως ενδεχομένως γνωρίζετε, με σχέδιο ΚΥΑ των Υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Εσωτερικών με τίτλο «Αναγκαία συμπληρωματικά μέτρα εφαρμογής του Κανονισμού (ΕΕ) αριθμ. 2017/625 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τους επίσημους ελέγχους και τις άλλες επίσημες δραστηριότητες σε ορισμένους τομείς αρμοδιότητας της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων» δίνεται η δυνατότητα «να ανατίθενται σε εξουσιοδοτημένα όργανα ή φυσικά πρόσωπα καθήκοντα επισήμων ελέγχων ή άλλων επίσημων δραστηριοτήτων των κτηνιατρικών Υπηρεσιών».

Κυβέρνηση, Υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης & Εσωτερικών με τη γνωστή τακτική υποστελέχωσης και απαξίωσης των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών των Περιφερειών αξιοποιούν τον Κανονισμό της Ε.Ε. και προχωρούν στην ιδιωτικοποίηση ελεγκτικών αρμοδιοτήτων.

Η υφαρπαγή και αυτής της αρμοδιότητας από τις περιφέρειες θα λειτουργήσει σε βάρος των μικρομεσαίων που μελλοντικά θα επιβαρυνθούν επιπλέον και με το κόστος των ελέγχων, διοχετεύοντας κονδύλια σε ιδιωτικούς φορείς.
Η υποβάθμιση των δημόσιων κτηνιατρικών υπηρεσιών, η υποβάθμιση και κατάργηση των Αγροτικών Κτηνιατρείων της πρώτης γραμμής στήριξης της κτηνοτροφίας και η ιδιωτικοποίηση των αρμοδιοτήτων τους δεν είναι καινούριο εγχείρημα.

Όπως γνωρίζετε, ωστόσο, στη χώρα, ακριβώς χάρη στις δημόσιες κτηνιατρικές υπηρεσίες και στην άσκηση των επίσημων ελέγχων από τις υπηρεσίες αυτές, παρά τις σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό και υλικοτεχνικό εξοπλισμό, έχουν αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά μια σειρά από επιζωοτίες που ενέσκηψαν.

Ρωτάμε: Σε ποιες ενέργειες, θα προβείτε ώστε να διασφαλιστούν ι η παραγωγή ασφαλών τροφίμων και η δημόσια υγεία, γνωρίζοντας τα προβλήματα από τις ελλείψεις σε αυτόν τον τομέα που αντιμετωπίζει η Περιφέρειά μας καθώς επίσης και ότι η διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα των ελεγκτικών μηχανισμών, σε όλα τα στάδια παραγωγής και διανομής προϊόντων, αποτελεί βασικό στοιχείο για την παραγωγή ασφαλών και ποιοτικών τροφίμων. 

Δεν θα πρέπει, εξάλλου, να ξεχνάμε ότι ήδη εισπράττουμε με τον πιο τραγικό τρόπο τις συνέπειες της απαξίωσης του δημόσιου συστήματος υγείας εν μέσω πανδημίας.

Ζητάμε, λόγω της βαρύνουσας σημασίας του θέματος, αυτό να περιληφθεί στα θέματα της ημερήσιας διάταξης της επόμενης συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης Β.Αιγαίου
Αγλαία Κυρίτση
Γιώργος Αμπαζής
Σταμάτης Φιλιππής
Στυλιανός Σταμούλος 

 


 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ