19.2.2021 12:08

«Ένα ακόμη βήμα σε πρακτικές αδιαφάνειας και άρνησης της λογοδοσίας κάνει η Περιφερειακή αρχή»

Ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης Βορείου Αιγαίου

Στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής στις 11-2-2021 ανακοινώθηκε από το προεδρείο στο σώμα ότι «στο εξής στην ημερήσια διάταξη των συνεδριάσεων της οικονομικής Επιτροπής δεν θα υπάρχει αυτός ο όγκος των θεμάτων, για να μην «φορτώνεται» η διαύγεια. »

Η Περιφερειακή Αρχή ΝΔ – ΠΑΣΟΚ (ΚΙΝΑΛ) αξιοποιεί την αντικατάσταση της παρ.1 εδάφιο.ΣΤ του άρθρου 159 του νόμου 3852/10 με την παρ.2 του άρθρου 14 του Ν. 4625/19, ΦΕΚ-139 Α/31-8-19, η οποία αναφέρεται στις αρμοδιότητες του Περιφερειάρχη και του δίνει τη δυνατότητα να «αποφασίζει για την έγκριση των δαπανών και τη διάθεση όλων των εγγεγραμμένων στον προϋπολογισμό πιστώσεων (…)Για την άσκηση της αρμοδιότητας αυτής, δεν απαιτείται προηγούμενη απόφαση συλλογικού οργάνου, εκτός αν αυτή είναι απαραίτητη, προκειμένου να επιτευχθεί η απαιτούμενη εξειδίκευση της πίστωσης. Στην (…) απόφαση του Περιφερειάρχη, προηγείται απόφαση της ΟΕ για μέρος ή το σύνολο των πιστώσεων που χρήζουν εξειδίκευσης.

Εξειδικευμένη θεωρείται η πίστωση όταν κατονομάζεται ρητά η συγκεκριμένη δαπάνη για την οποία προορίζεται και προσδιορίζεται στο αναλυτικότερο δυνατό επίπεδο κωδικοποίησης του προϋπολογισμού.» 

Πρόκειται για ακόμη ένα βήμα της Περιφερειακής Αρχής το οποίο, με προκάλυμμα την νομιμότητα, καταφανώς υποβαθμίζει τον ρόλο της Οικονομικής Επιτροπής και κυρίως μεταφέρει ένα σοβαρό κομμάτι της διαχείρισης του δημοσίου χρήματος και λήψης των αποφάσεων σε «κλειστά γραφεία», στην «ενός ανδρός αρχή», μακριά από τον δημοκρατικό έλεγχο , τη διαφάνεια και τη λογοδοσία. 

 Η Λαϊκή Συσπείρωση Β. Αιγαίου καταγγέλλει τη συγκεκριμένη πρακτική και ζητά όλα τα θέματα που αφορούν στην διαχείριση των Οικονομικών της Περιφέρειας να συζητούνται και να αποφασίζονται στα αρμόδια συλλογικά όργανά της ( Οικονομική Επιτροπή, Περιφερειακό Συμβούλιο). 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ