29.12.2020 17:54

Εκ νέου προσφυγή των αντιπολιτεύσεων για τα ανταποδοτικά τέλη;

Δια πυρός η ψήφισή τους μόνο από την παράταξη του Δημάρχου

Σε σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες μετατρέπεται το θέμα της ουσιαστικής λειτουργίας του Δήμου Χίου, με τη Δημοτική Αρχή και τις αντιπολιτεύσεις να οδηγούνται σε μία άνευ όρων σύγκρουση με πολλαπλές διαστάσεις, με αφορμή την για δεύτερη φορά εισαγωγή στο Δημοτικό Συμβούλιο του θέματος των ανταποδοτικών τελών.

Της συγκεκριμένης συνεδρίασης είχε προηγηθεί προσφυγή της δημοτικής αρχής κατά της κατά πλειοψηφίας απόφασης που επέβαλλαν οι αντιπολιτεύσεις του Δημοτικού Συμβουλίου στη Δημοτική Αρχή για τα ανταποδοτικά τέλη, η οποία τελικά απορρίφθηκε σε επίπεδο Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου.

Το θέμα εισήχθη για δεύτερη φορά το βράδυ της Δευτέρας 28/12 στο Δημοτικό Συμβούλιο που για περίπου 4 ώρες εξάντλησε κάθε δυνατότητα διαλόγου για σύγκλιση αλλά ανεπιτυχώς.

Τα επιχειρήματα

Από την αρχή της συνεδρίασης οι αντιπολιτεύσεις έδειξαν ότι κινούνται σε ενιαίο μέτωπο, κάνοντας λόγο για παράλογη απόφαση της Δημοτικής Αρχής να στρέφεται, ουσιαστικά με την προσφυγή της, κατά του ίδιου του Δήμου Χίου.

Επιπλέον έκαναν λόγο για παραβίαση της διαδικασίας κι αυτό με δεδομένο ότι τελικά ο Πρόεδρος του Σώματος Παύλος Καλογεράκης, αποφάσισε να εισαχθεί για ψήφιση μόνο η πρόταση της Δημοτικής Αρχής, προαναγγέλλοντας μάλιστα εκ νέου προσφυγή κατά της απόφασης.

Στην ουσία πάντως της διαφωνίας των αντιπολιτεύσεων με τη Δημοτική Αρχή, βρέθηκε το πλεόνασμα στα ταμεία του Δήμου από τα επιπλέον δηλωμένα τετραγωνικά μέτρα, με τους επικεφαλής των παρατάξεων της μειοψηφίας να σημειώνουν ότι ο Δήμος αντί να βοηθήσει επιπλέον πολίτες και επιχειρήσεις, επιλέγει να αυξήσει τα έσοδά του.

«Ναι σε μεγαλύτερη μείωση αλλά όχι τώρα»

Την άποψη ότι με την πρόταση της Δημοτικής Αρχής, διασφαλίζονται υπηρεσίες προς τον πολίτη όπως η καθαριότητα και ο ηλεκτροφωτισμός, χωρίς επιπλέον προβλήματα, κατέθεσε ο αντιδήμαρχος Χάρης Μπουρνιάς.

Όπως είπε, η Δημοτική Αρχή θα μπορούσε να οδηγηθεί σε μεγαλύτερη μείωση των ανταποδοτικών, κάτι όμως που δεν επιτρέπουν προς το παρόν οι συνθήκες, αφού η διαδικασία καταμέτρησης των επιπλέον τετραγωνικών μέτρων ίσως να μην έχει ολοκληρωθεί ούτε εντός του 2021.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ