22.11.2019 22:08

Η Χίος επέστρεψε στην κυβέρνηση το διχαστικό δίλημμα Χαλκειός ή Πιτυός

Μία δομή μόνο για καταγραφή και ταυτοποίηση και όχι μόνιμη παραμονή η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χίου

Στην αρχική του απόφαση για μία μόνο δομή 500 ατόμων και μόνο για καταγραφή και ταυτοποίηση, επέμεινε το Δημοτικό Συμβούλιο Χίου μετά από μία 4ωρη συνεδρίαση και παρά τα διχαστικά διλήμματα της Κυβέρνησης που επιχείρησε να φέρει τους κατοίκους του Χαλκειούς αντιμέτωπους με τους κατοίκους της Βόρειας Χίου κι αντίστροφα.

Στις 23:10 το βράδυ το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα να διαφωνήσει με την κατασκευή της νέας υπερδομής όπως εξαγγέλθηκε από την κυβέρνηση ενώ στο ψήφισμα κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε και η πρόταση ότι το σώμα εμμένει στην πρόσφατη απόφαση του Δ.Σ. για μία δομή για καταγραφή και ταυτοποίηση με ευθύνη της κυβέρνησης και δύναμη 500 ατόμων με καμία μόνιμη παραμονή στο νησί. 

Η συνεδρίαση

Σε μία υποδειγματική διαδικασία, στην οποία δόθηκε αρκετός χρόνος στους ομιλητές να διατυπώσουν τις απόψεις τους, το Δημοτικό Συμβούλιο από την αρχή έδειξε τις προθέσεις του, με Επικεφαλής και Συμβούλους να διατρανώνουν την αντίθεσή τους στη δημιουργία μία νέας πόλης ανάμεσα σε Πιτυός, Συκιάδα και Λαγκάδα.

«Ισχυρό όπλο αποτροπής η νέα δομή»

Στην εισήγησή του ο Νότης Μηταράκης χαρακτήρισε τη νέα δομή ως ισχυρό όπλο αποτροπής νέων αφίξεων, προβάλλοντας ως επιχείρημα τόσο το άμεσο κλείσιμο της ΒΙ.ΑΛ. μέχρι το καλοκαίρι του 2020, όσο και την αβάσιμη άποψη ότι στον χώρο της νέας δομής θα δημιουργηθούν οι νέες Δικαστικές Φυλακές του νησιού, αποφεύγοντας όμως να πει πότε θα γίνει αυτό.

Παράλληλα έδωσε ιδιαίτερη βάση στο κριτήριο της εντοπιότητας, λέγοντας ότι για τις θέσεις που θα προκηρυχθούν θα προτιμηθούν κάτοικοι του Πιτυούς.

«Σάλτο μορτάλε Μηταράκη η νέα δομή»

Για επιλογή απόγνωσης που στερείται κάθε λογικού επιχειρήματος έκανε λόγο βουλευτής Χίου του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Μιχαηλίδης, επισημαίνοντας ότι η θεωρία κλεισίματος της ΒΙ.ΑΛ. θα φανεί σύντομα ότι είναι κενή περιεχομένου με μοναδικό στόχο την εξαπάτηση των κατοίκων του Χαλκειούς.

Ο ίδιος ανέφερε ότι οι σημερινές πολιτικές της κυβέρνησης είναι απόρροια των επιλογών της Ν.Δ. τα προηγούμενα χρόνια που χάιδευε αυτιά για πολιτικά συμφέροντας, αποφεύγοντας να δει την πραγματικότητα γύρω από το μεταναστευτικό.

Κατέρριψε τη θεωρία των κλειστών κέντρων

Ερχόμενος αντιμέτωπος με τους καλά διαβασμένους συμβούλους, ειδικά της παράταξης Καραβασίλη, ο Ειδικός Γραμματέας Πρώτης Υποδοχής Μάνος Λογοθέτης που συνόδευσε τον Νότη Μηταράκη, αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι η κράτηση αιτούντων ασύλου, απαγορεύεται για πάνω από 25 ημέρες και αυτό με ειδική αιτιολόγηση, αποκαθηλώνοντας την θεωρία των κλειστών κέντρων με την έννοια της απαγόρευσης εξόδου από τα Κ.Υ.Τ..

Ο έντυπος «πολίτης» ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα! Συμπληρώστε την διεύθυνση σας εδώ.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας και στο Google News. Περιμένουμε τα σχόλια σας στο Facebook Page μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ