19.1.2024 7:23

Διπλή παρέμβαση της ΛΑ.Σ. για ταφή απορριμμάτων και κίνδυνο απένταξης έργων από το "Αντώνης Τρίτσης"

Δύο σημαντικά ζητήματα, που αφορούν τόσο τους πολίτες όσο και τον Δήμο Χίου, φέρνει μέσα από παρέμβασή της η Λαϊκή Συσπείρωση του Δήμου Χίου.

Το πρώτο όπως αναφέρει, είναι η επιβολή του τέλους ταφής απορριμμάτων που προωθεί η κυβέρνηση και το δεύτερο τα έργα μέσω του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης», όπου η κυβέρνηση ζητά από τους Δήμους να τα έχουν δημοπρατήσει μέχρι τις 9/2, διαφορετικά θα απενταχθούν.

Αναλυτικά η ΛΑ.Σ. αναφέρει:

Κύριε δήμαρχε, κύριε πρόεδρε, κύριοι Αντιδήμαρχοι ΤΥ και Καθαριότητας , κύριοι επικεφαλής παρατάξεων, κύριοι/ες δημοτικοί σύμβουλοι.

Επιτρέψτε μου να σας απασχολήσω εκ μέρους της Λαϊκής Συσπείρωσης  με δύο σοβαρά ζητήματα.

Πρώτον.

Η επιβολή του «τέλους ταφής»  που προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ θα επιφέρει τεράστιες επιβαρύνσεις στους προϋπολογισμούς των δήμων, καθώς και περαιτέρω αφαίμαξη του εισοδήματος των λαϊκών νοικοκυριών με την αύξηση των δημοτικών τελών. Όπως είναι γνωστό το “τέλος ταφής” είχε προβλεφθεί με τον ν.4042/2012.

 Ο ΣΥΡΙΖΑ στο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων του 2015 το αντικατέστησε με την «περιβαλλοντική εισφορά» με το άρθ. 55 του Ν.4609/2019. Έπειτα η ΝΔ επανήλθε με το άρθ. 38 του ν.4819/2021 και επέβαλλε το ‘’τέλος ταφής’’, ενώ με την παρ. 7 επαναφέρεται από 1.1.2022 και η καταβολή της περιβαλλοντικής εισφοράς του ΣΥΡΙΖΑ, που είχε ανασταλεί για τα έτη 2020 και 2021.

Πρόκειται για μια ακόμη φοροληστεία δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ εις βάρος των λαϊκών στρωμάτων, που μεθόδευσαν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις, μέσω των ανταποδοτικών τελών καθαριότητας.

Για το δήμο μας αυτά μεταφράζονται σε επιβάρυνση 20 ευρώ/τόνο περίπου και 10 ευρώ/τόνο η επανερχόμενη περιβαλλοντική εισφορά, δηλαδή ο π/υ του δήμου θα επιβαρυνθεί υπέρογκα με τα επιβαλλόμενα κυβερνητικά χαράτσια και κατ’ επέκταση οι δημότες μας . Φυσικά με τα χρόνια τα χαράτσια θα αυξάνονται και μετά το 2030 σε επίπεδα διπλασιασμού και βάλε.

Επιπροσθέτως , αντί να το αποδίδουν οι οικονομικές υπηρεσίες των δήμων προς τον ΦΟΣΔΑ (ΧΥΤΑ) παρακρατείται από τις ΚΑΠ που πηγαίνουν σε κάθε δήμο,  μάλιστα  με την απόδοση της τελευταίας 13ης έκτακτης ΚΑΠ παρακρατήθηκαν από τους Δήμους το πρώτο εξάμηνο του ’23 και δόθηκε το υπόλοιπο στους δήμους.  Το υπόλοιπο τέλος ταφής του 2022 και του δευτέρου εξαμήνου του 2023 θα παρακρατηθεί το 2024.

Η ΚΕΔΕ αυτή τη στιγμή, πέραν των γνωστών της παλινωδιών, φαίνεται να ζητά ακύρωση της απόφασης του ΣΤΕ για τα τέλη ταφής και με έγγραφό της καλεί τους δήμους να ενισχύσουν αυτή τη δικαστική προσπάθεια με αντίστοιχες αγωγές.

Το ερώτημα είναι λοιπόν τι θα κάνετε ως δημοτική αρχή:

 Αν θα ενισχύσετε αυτή την προσπάθεια προσφυγής εναντίον της απόφασης του ΣΤΕ για το τέλος ταφής και ακύρωσής της.

Αν θα ενημερωθεί το σώμα για τα τεκταινόμενα για να πάρει και τις ανάλογες αποφάσεις.

Το δεύτερο ζήτημα αφορά  στα έργα του προγράμματος Τρίτση.

 Η κυβέρνηση πιστή στο δόγμα να χρηματοδοτεί με ζωντανό χρήμα το μεγάλο κεφάλαιο, προσπαθεί  να μοιράζει τη λιτότητα που επιβάλλει στους πολλούς.

Σε αυτά τα πλαίσια, το πιθανότερο για να χρηματοδοτήσει τα έργα της Θεσσαλίας , καλεί τους δήμους να έχουν δημοπρατήσει τα έργα του προγράμματος Τρίτση μέχρι 9/2/2024 , διαφορετικά τα χρήματα θα επιστραφούν προφανώς για το σκοπό που αναφέρθηκε, με αποτέλεσμα τα ενταγμένα έργα να μείνουν στο αέρα.

Πρέπει λοιπόν να γνωρίζουμε αν έχουμε έργα προς δημοπράτηση στο πρόγραμμα Τρίτση, αν ναι ποια και αν προλαβαίνουμε να τα δημοπρατήσουμε μέχρι την αναφερόμενη ημερομηνία.

Αντιλαμβάνεστε ότι σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να αποδεχτούμε τα τετελεσμένα της κυβέρνησης .

Ευχαριστώ για την προσοχή σας . Σε αναμονή ενεργειών σας και απαντήσεων.

Ο έντυπος «πολίτης» ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα! Συμπληρώστε την διεύθυνση σας εδώ.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας και στο Google News. Περιμένουμε τα σχόλια σας στο Facebook Page μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ