29.10.2021 8:24

Διευκρινήσεις Μπουγδάνου για το ποιος έπρεπε να είναι στην εξέδρα

Με την αποστολή εγκυκλίου στα τοπικά Μ.Μ.Ε. απαντά ο αντιπεριφερειάρχης Παντελής Μπουγδάνος, στα δημοσιεύματα για την ένταση που δημιουργήθηκε με τον Δήμαρχο Χίου Σταμάτη Κάρμαντζη κατά τη διάρκεια της παρέλασης.

Όπως αναφέρει ο κ. Μπουγδάνος:

Αφού ευχηθώ ακόμα μια φορά ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ και ΕΛΕΥΘΕΡΑ και απευθύνω δημόσια τις θερμές ευχαριστίες μου σε όσους συνέβαλαν στην επιτυχία του Εορτασμού της Εθνικής μας Επετείου, θα ήθελα να διευκρινίσω κάποια θέματα που προηγήθηκαν και δημοσιοποιήθηκαν προς αποφυγήν εντυπώσεων (εσκεμμένα ή μη), αναφορικά με τα του πρωτοκόλλου.

Κατ’ αρχήν «ένταση και κόντρα» δεν υπήρξε, αλλά ήταν μονόπλευρη εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής, καθώς για άγνωστο λόγο ισχυρίσθηκαν διαμαρτυρόμενοι ότι δεν γνώριζαν την υπ’ αριθ. 78945 / 27.10.2021 Εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών παρά μόνο την νέα απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών με ημερομηνία 26.10.2021, που είναι προγενέστερη.

Προσωπικά, μετά την απόφαση και τις προφορικές οδηγίες από το Υπουργείο Εσωτερικών, τις οποίες ζήτησα και έλαβα ως αρμόδιος διοργανωτής, ενημερώθηκα και για την Εγκύκλιο της 28ης Οκτωβρίου 2021 που δημοσιοποιήθηκε μέσω «ΙΡΙΔΑ» και σύμφωνα με την οποία είναι ξεκάθαρο και διευκρινισμένο ότι ο προσκαλών τίθεται σύμφωνα με αυτήν αμέσως μετά τους Βουλευτές, και ακολουθεί ο Δήμαρχος.

Απορούμε αφ’ ενός για την μη ενημέρωση του Δημάρχου επ’ αυτής και αφετέρου γιατί κάποια ΜΜΕ, έλαβαν μονομερώς πληροφορίες και δεν συμπεριέλαβαν σ’ αυτές, πριν δημοσιοποιηθούν, και τις «πληροφορίες» ή μάλλον την αναζήτηση των σχετικών εγγράφων από τις Υπηρεσίες μας.

Εξ άλλου, και σύμφωνα με την κοινή λογική, ο προσκαλών φορέας είναι εκείνος ο οποίος προηγείται.  Δεν είναι μάλιστα πρώτη φορά που δεν παρίσταται στο Νομό μας Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.  Και σ’ αυτήν την περίπτωση, ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου, σύμφωνα με το προηγούμενο πρωτόκολλο προηγούνταν καθώς είναι συγχρόνως  προσκαλών και διοργανωτής, και όχι προσκαλούμενος.  Το ίδιο επιβάλλουν και οι νέοι εγκύκλιοι. 

Αναφορικά με την «απαγόρευση» του εκπροσώπου του ΚΙΝΑΛ και πάλι τηρήθηκαν τα του πρωτοκόλλου και όπως, επαναλαμβάνω, είναι πολύ εύκολο να αναζητηθούν στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ, στην αρμόδια Υπηρεσία μας, ακόμα και από εμένα προσωπικά.  Επιπλέον και η Υπουργική Απόφαση της 26ης Οκτωβρίου 2021, αναφέρει ότι η εκπροσώπηση του Αρχηγού Κόμματος γίνεται δεκτή μόνον κατόπιν εγγράφου από τον προσκαλούμενο. 

Στην περίπτωσή μας, κατά την πάγια τακτική, Αρχηγοί Κομμάτων δεν προσκλήθηκαν, παρά μόνο Εκπρόσωπος της Κυβέρνησης.  Εξ άλλου, στο παράδειγμα των προσκαλουμένων στις Περιφέρειες και τις Περιφερειακές Ενότητες στην τελευταία εγκύκλιο, είναι σαφέστατο ότι δεν καλούνται Αρχηγοί ή Εκπρόσωποι Κομμάτων.

Επίσης, απορώ πώς είναι δυνατόν να συγκρίνεται ένα κόμμα της Ελληνικής Βουλής ή της Ευρωβουλής με ένα τοπικό φορέα και μάλιστα φοιτητικό σύλλογο, ασχέτως με την πολιτική παράταξη που ανήκει.  Οι αποφάσεις, τα ΦΕΚ και οι Εγκύκλιοι περί προβαδίσματος προβλέπουν, εφ’ όσον εκδηλώσουν ενδιαφέρον, να παρίστανται όλες οι οργανώσεις, σύλλογοι, ενώσεις, σωματεία και σύνδεσμοι στις Επίσημες Επετείους και Τελετές. Ορίζουν δε να βρίσκονται στην τελευταία θέση του προβαδίσματος.

Επομένως, τα περί «αλαζονείας», «απαγόρευσης», κλπ. με λίγη καλή διάθεση και σαφή γνώση του πρωτοκόλλου θα μπορούσαν να αποφευχθούν.

Μη απολογούμενος, αλλά προς διευκρίνιση και μόνο, βρίσκομαι  στη διάθεση όλων των ενδιαφερομένων για περαιτέρω βοήθεια στη διερμήνευση των εγκυκλίων αυτών.

Για τη μόνη ίσως «παρατυπία» για την οποία τυχόν θα μπορούσα να απολογηθώ είναι το γεγονός ότι παραχώρησα τη θέση μου στον κ. Δήμαρχο κατά την κατάθεση στεφάνων, συνειδητά, γνωρίζοντας ότι το νέο πρωτόκολλο δεν προβλέπει ούτε στις τοπικές εορτές να προηγείται ο Δήμαρχος.  Η αξιοπρέπειά μου δεν μου επιτρέπει να το μετανιώσω.

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ