23.2.2020 8:00

ΒΙΝΤΕΟ- «Να ανοίξει επιτέλους η κουβέντα για το τι Χίο έχουμε και ποια Χίο θέλουμε»

Ο Γιάννης Σπιλάνης σε μία εφ όλης της ύλης συνέντευξη στον «π»

Με το μεταναστευτικό να έχει επισκιάσει κάθε πτυχή του δημοσίου διαλόγου, ο πανεπιστημιακός και επικεφαλής της παράταξης «Συμπαράταξη Πολιτών στο Βόρειο Αιγαίο» Γιάννης Σπιλάνης, αποτελεί ίσως μία από τις λίγες φωνές που επιμένουν στην αναπτυξιακή προοπτική των νησιών της Περιφέρειας.

Στη συνέντευξή του στον «π» επισημαίνει την ανάγκη της αλλαγής της ατζέντας του διαλόγου, κρίνει την παρουσία της περιφερειακής αρχής, θέτει στόχους και απαντά αν είναι εφικτή ακόμα η συνεργασία μεταξύ περιφερειακών παρατάξεων.

Τα κυριότερα σημεία

  • Η Περιφέρεια δεν πήγαινε καλά και πριν το Μεταναστευτικό. Οι δείκτες της Περιφέρειας όλοι, οικονομικοί, αναπτυξιακοί, ανταγωνιστικοί είναι στο κόκκινο. Πριν από λίγο καιρό παρουσιάστηκαν τα στοιχεία του 14, επομένως πριν την κρίση, ότι η Περιφέρεια του Βορείου Αιγαίου είναι η τελευταία στην Ευρώπη από πλευράς ανταγωνιστικότητας, άρα ξέραμε πάρα πολύ καλά από πριν ότι η αναπτυξιακή προοπτική της Περιφέρειας όπως ήταν σε εφαρμογή από τα προηγούμενα χρόνια ήταν πάρα πολύ κακή.
  • Σ’ όλους τους τομείς. Η συζήτηση που κάναμε στο πρόσφατο Περιφερειακό Συμβούλιο ήταν αποκαλυπτική. Αυτό που δήλωσα και το έγραψα σε σχετικό Δελτίο Τύπου είναι ότι ο αναπτυξιακός σχεδιασμός είναι χωρίς μπροστάρη, χωρίς οδηγό. Ούτε καν ένας αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης δεν υπάρχει για να συζητήσει τα θέματα αυτά.
  • Πάρα πολύ ωραία θα προχωρήσει ο δρόμος στα Λεπτόποδα. Τι αναπτυξιακό αποτέλεσμα θα έχει για τη Χίο; Να τα πούμε τα πράγματα με το όνομά τους. Θα έχει αναπτυξιακό αποτέλεσμα για τη Χίο ή έπρεπε πιθανώς το 1 εκατομμύριο του έργου αυτού να πάει σ’ ένα άλλο έργο, όχι υποχρεωτικά οδικό.
  • Από τα αποτελέσματα των ψηφοφοριών θα έλεγα ότι βλέπουμε μία συμπόρευση της παράταξης του κύριου Μουτζούρη, της παράταξης της κυρίας Καλογήρου και του κυρίου Χριστόφα επειδή ψηφίζουν. Ψήφισαν το τεχνικό πρόγραμμα, ψήφισαν και τον προϋπολογισμό. Εμείς σταθήκαμε απέναντι γιατί πιστεύουμε ότι χρειάζεται ένας άλλος αναπτυξιακός σχεδιασμός.
  • Εάν θεωρήσουμε ότι το μεγάλο πρόβλημα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου είναι ότι τα φώτα σβήνουν στις επιχειρήσεις και στα σπίτια θα πρέπει να δει κανείς να ανατρέψει αυτήν την κατάσταση, το οποίο σημαίνει θέσεις εργασίας. Απ’ ότι φαίνεται εδώ έχουμε 2 επιλογές. Η μία επιλογή είναι να επενδύσουμε στις θέσεις εργασίας του Προσφυγικού. Η άλλη λύση είναι να δούμε τι κάνουμε με ζητήματα όπως ο Τουρισμός.
  • Μπορεί να είναι για τους υπόλοιπους το Μεταναστευτικό ένα πρόσχημα για να μην κάνουμε αυτή την κουβέντα. Εμείς θα επιμείνουμε για να ανοίξει αυτή η κουβέντα. Και φαίνεται όταν μιλάμε τοπικά ότι αυτό υπάρχει.

 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ