9.5.2018 15:14

ΒΙΝΤΕΟ | Άτακτη οπισθοχώρηση Βουρνού για την τοποθέτηση Led φωτιστικών

Στο κενό η προσπάθεια της δημοτικής αρχής να δεσμεύσει τα ανταποδοτικά τέλη και περιουσιακά στοιχεία του Δήμου για 10 χρόνια ως εγγύηση για τη λήψη δανείου | Μαζικές αντιδράσεις από την αντιπολίτευση και τον Σύλλογο Εργαζομένων του Δήμου

Αποσύρθηκε τελικά από την Οικονομική Επιτροπή το θέμα της λήψης απόφασης που αφορούσε την έγκριση λήψης δανείου ύψους 7 εκ. ευρώ με σκοπό τη χρηματοδότηση του έργου της αντικατάστασης όλων των λαμπτήρων του δημοτικού φωτισμού με φωτιστικά τύπου Led.

Το γεγονός όμως ότι η Δημοτική Αρχή Βουρνού επέλεξε τη δανειοδότηση μέσω του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων βάζοντας δεσμεύοντας ως εχέγγυο τα ανταποδοτικά τέλη φωτισμού ή δημοτικά ακίνητα για 10 χρόνια, προκάλεσε την έντονη αντίδραση τόσο των αντιπολιτεύσεων όσο και του Συλλόγου Εργαζομένων του Δήμου που σημείωσαν ότι δεν μπορεί η Δημοτική Αρχή ένα χρόνο πριν τη λήξη της θητείας της να δεσμεύσει τις επόμενες δύο Δημοτικές Αρχές.

Πολλαπλά τα οφέλη

Στην εισήγησή του ο Μανώλης Βουρνούς υπεραμύνθηκε του δανεισμού μέσω του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων κάνοντας λόγο για μία ασφαλή επένδυση προς όφελος των πολιτών και του Δήμου αφού όπως είπε δεν επιβαρύνεται κανείς μέσα από τη δέσμευση των ανταποδοτικών τελών.

«Δημιουργούνται οι προϋποθέσεις ώστε μέσα σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα να μειωθεί η δαπάνη για τον ηλεκτροφωτισμό. Με την αξιοποίηση φωτιστικών τύπου Led μπορούμε να αξιοποιήσουμε και άλλες τεχνολογίες δικτύωσης όπως η τηλεμετρία. Παράλληλα μειώνεται ταυτόχρονα και το κόστος συντήρησης των φωτιστικών. Ο Δήμος δίνει στη ΔΕΗ περί το 1 εκ. ευρώ για ρεύμα και περί τις 200.000 ευρώ για συντήρηση των φωτιστικών. Πέρυσι αλλάξαμε το 1/3 των λαμπτήρων, αυτό το ποσοστό είναι τραγικό και δείχνει πόσο ακατάλληλα είναι τα περισσότερα φωτιστικά», ανέφερε ο Δήμαρχος Χίου.


Καμία προηγούμενη συνεννόηση

Την τακτική του Μανώλη Βουρνού να αποφασίζει για σημαντικά ζητήματα αποφεύγοντας να ενημερώσει τους άμεσα εμπλεκόμενους έθιξε κατά την τοποθέτησή του ο σύμβουλος της αντιπολίτευσης Στ. Καμπούρης.

«Παρότι η απόφαση για τη λήψη δανείου προϋποθέτει τα ¾ του αριθμού των Δημοτικών Συμβούλων άρα και τα μέλη της αντιπολίτευσης δεν υπήρξε καμία προηγούμενη συνεννόηση ή σύνθεση απόψεων. Επιπλέον δεν υπάρχει γνωμοδότηση της Οικονομικής Υπηρεσίας, της υπηρεσίας Καθαριότητας ή του Τμήματος Ηλεκτροφωτισμού», ανέφερε ο ίδιος και κατέληξε: «Συμφωνούμε με το έργο αλλά δεν δίνουμε θετική ψήφο στη σύναψη δανείου αντιπροτείνοντας άλλη μορφή χρηματοδοτικού πρωτοκόλλου που θα προκύψει μέσα από έρευνα για να προχωρήσουμε στην υλοποίηση του έργου χωρίς δανεισμό και χωρίς να δεσμευτούν τα ανταποδοτικά τέλη του Δήμου».


Αδιανόητη η λήψη δανείου

Τη θέση τους ενάντια στον δανεισμό σε μία τόσο κρίσιμη οικονομικά συγκυρία, διατύπωσαν από την πλευρά τους και οι εργαζόμενοι του Δήμου λέγοντας ότι αν προχωρήσει ο δανεισμός σύντομα θα εμφανιστούν τα πρώτα αδιέξοδα. Επιπλέον από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του Δήμου Ν. Σαραντάκης επεσήμανε ότι δεν υπάρχει σύμφωνη γνώμη της Οικονομικής Υπηρεσίας.

Έπειτα από διεξοδική συζήτηση του θέματος ο Μανώλης Βουρνούς αποφάσισε να αποσύρει το θέμα συντασσόμενος με την άποψη του Στ. Καμπούρη λέγοντας ότι ο Δήμος θα αναζητήσει νέες χρηματοδοτικές δυνατότητες πέρα του δανεισμού ώστε να αποφευχθεί η δέσμευση πόρων ή περιουσιακών στοιχείων.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ