20.11.2023 17:57

Αυτή είναι η εισήγηση για τα ανταποδοτικά τέλη στη Χίο για το 2024

Την παραμονή των τελών καθαριότητας και φωτισμού στα ίδια επίπεδα με το 2022-2023, αναμένεται να προτείνει ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας Παναγιώτης Αναγνώστου, τόσο προς την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Χίου, όσο και προς το Δημοτικό Συμβούλιο Χίου για το έτος 2023-2024.

Η συγκεκριμένη πολιτική μάλιστα, ελήφθη από κοινού με τη νέα δημοτική αρχή του Γιάννη Μαλαφή, με τα τέλη να συνδιαμορφώνονται από κοινού με τον επόμενο αντιδήμαρχο Καθαριότητας Δημήτρη Αυγερινό.

Αναλυτικότερα η εισήγηση:

Τέλη καθαριότητας και φωτισμού για κατοικία:

 1. συντελεστής 1,65 ευρώ ανά τ.μ ετησίως, για όλο το Δήμο Χίου εκτός από την ΔΕ Αμανής και τις  Κοινότητες Αμάδων, Βικίου, Καμπιών, Σπαρτούντας και Πιτυούς
 2. συντελεστής 1,00 ευρώ ανά τ.μ. ετησίως για τη Δ.Ε. Αμανής και τις Κοινότητες Αμάδων, Βικίου, Καμπιών, Σπαρτούντας και Πιτυούς.

Τέλη καθαριότητας για επαγγελματική χρήση :

 1. συντελεστής 2,50 ευρώ ανά τ.μ. ετησίως για τη Δ.Ε. Χίου.
 2. συντελεστής 2,00 ευρώ ανά τ.μ. ετησίως για τις Δ.Ε. Αγ.Μηνά και τις Κοινότητες Βροντάδου, Καρδαμύλων, Λαγκάδας, Αυγωνύμων, Αναβάτου, Καρυών, Πυργίου, Λιθίου.
 3. συντελεστής 1,70 ευρώ ανά τ.μ. ετησίως για τις Δ.Ε. Αμανής, Καμποχώρων, Μαστιχοχωρίων, Ιωνίας, και τις Κοινότητες Συκιάδας, Σιδηρούντας, Αμάδων, Βικίου Καμπιών, Σπαρτούντας και Πιτυούς.
 4. Δημοτικό τέλος για τους μη στεγασμένους επαγγελματικούς χώρους συντελεστής 1,00 ευρώ ανά τ.μ. ετησίως, καθώς και για τις μεταποιητικές επιχειρήσεις.
 5. Συντελεστής φόρου ηλεκτροδοτούμενων χώρων μη στεγασμένου χώρου  κατά τετραγωνικό μέτρο φωτιζόμενης επιφάνειας, στο μισό του συντελεστή που ορίζεται για τους στεγασμένους χώρους . ΔΦ = 0,035 (άρθρο 10 παρ1 του Ν.1080/80).
 6. Για τους ελεύθερους επαγγελματίες, (από τους οποίους εξαιρούνται τα Καταστήματα Υγειονομικού Ενδιαφέροντος) που διαθέτουν επαγγελματική στέγη, (έδρα), η οποία δεν αποτελεί κατοικία τους, εμβαδού έως 60τ.μ., που βρίσκονται στην πρώτη πενταετία από την έναρξη επαγγέλματος και δραστηριοποιούνται στις Δ.Ε. Χίου, Αγ. Μηνά και στην Κοινότητα Βροντάδου, ο συντελεστής ορίζεται ίσος προς τον συντελεστή κατοικίας.  Στην κατηγορία αυτήν ανήκουν τα ως άνω φυσικά πρόσωπα ή τα νομικά πρόσωπα των οποίων η έδρα πληροί τα ως άνω κριτήρια και όλοι οι εταίροι τους βρίσκονται στην πρώτη πενταετία από την έναρξη επαγγέλματος.
 7. Για τους ελεύθερους επαγγελματίες, (από τους οποίους εξαιρούνται τα Καταστήματα Υγειονομικού Ενδιαφέροντος) που διαθέτουν επαγγελματική στέγη, (έδρα), η οποία δεν αποτελεί κατοικία τους, εμβαδού έως 60τ.μ., που βρίσκονται στην πρώτη πενταετία από την έναρξη επαγγέλματος και δραστηριοποιούνται στις λοιπές περιοχές του Δ. Χίου, ο συντελεστής ορίζεται στο 50% προς τον συντελεστή που υφίσταται για τις κατοικίες. Στην κατηγορία αυτήν ανήκουν τα ως άνω φυσικά πρόσωπα ή τα νομικά πρόσωπα των οποίων η έδρα πληροί τα ως άνω κριτήρια και όλοι οι εταίροι τους βρίσκονται στην πρώτη πενταετία από την έναρξη επαγγέλματος.

Τέλη καθαριότητας για κοινωφελείς, μη κερδοσκοπικούς και φιλανθρωπικούς σκοπούς.

 1. Συντελεστής 1,00 ευρώ ανά τ.μ. ετησίως για τα κτίρια του Γενικού Σκυλίτσειου Νοσοκομείου Χίου.
 2. Πλήρης απαλλαγή από δημοτικά τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού της Αστικής μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας ΚΙΒΩΤΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ Εθελοντική Μη Κυβερνητική Οργάνωση.
 3. Πλήρης απαλλαγή των Τελών καθαριότητας και φωτισμού για τις ευπαθείς ομάδες: ΑΜΕΑ, Πολύτεκνοι, Τρίτεκνοι, Άποροι, σύμφωνα με το άρθρο 202 του Ν. 3463/2006.

Η απαλλαγή από τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού για τις ευπαθείς ομάδες ΑΜΕΑ, πολύτεκνοι και τις τρίτεκνες οικογένειες θα γίνεται με την προϋπόθεση ότι πληρούν τα κριτήρια που ισχύουν για τους δικαιούχους του Κοινωνικού Παντοπωλείου, όπως ακριβώς αναφέρονται στην ισχύουσα κάθε φορά ΑΔΣ, αλλά όσον αφορά τα εισοδηματικά κριτήρια αυτά θα ισχύουν εις διπλούν, δηλαδή σύμφωνα με την ισχύουσα 334/2020 ΑΔΣ:

Ετήσιο καθαρό εισόδημα έως 11.000 € για ένα άτομο, το ποσό αυτό θα προσαυξάνεται κατά 3.000 € για τον/την σύζυγο και κατά 2.400 € για κάθε ανήλικο τέκνο ή προστατευόμενο μέλος.

 1. Ένταξη των πολιτιστικών, πνευματικών αθλητικών κέντρων στην χαμηλή κατηγορία χρέωσης, (1,00 ευρώ/τ.μ.) εφόσον το ακίνητο είναι στην ιδιοκτησία τους και χρησιμοποιείται από τα ίδια τα κέντρα.
 2. Υπαγωγή των ακινήτων που χρησιμοποιούνται για κοινωφελείς ή μη κερδοσκοπικούς σκοπούς στον συντελεστή του 1 ευρώ/τ.μ. ετησίως.

Τα Σωματεία θα πρέπει να καταθέσουν την αίτησή τους.

Επίσης,

 1. Φόρος ηλεκτροδοτούμενων χώρων : 0,07 ευρώ/τμ για ολόκληρο το Δήμο Χίου.
 2. Τέλος ακίνητης περιουσίας: Ο συντελεστής ΤΑΠ έχει οριστεί σε 0,25 τοις χιλίοις σύμφωνα με την Απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου  759/2017 (ΑΔΑ: Ω32ΙΩΗΝ-7Υ3). Η ΔΕΔΔΗΕ να ενσωματώσει στις χρεώσεις Τ.Α.Π. τις αντικειμενικές αξίες όπως αυτές αποτυπώνονται στο Φ.Ε.Κ. 2192/12-06-2018.
 3. Στις εργοταξιακές παροχές η χρέωση της καλυπτόμενης επιφάνειας, να γίνεται βάσει της άδειας που προσκομίζουν οι ενδιαφερόμενοι για τον πραγματικό χρόνο λειτουργίας του εργοταξίου, με συντελεστή ανάλογο της άδειας (οικιακό ή επαγγελματικό) και ανά τμ ανάλογα με την κατηγορία /ζώνη που ανήκει το ακίνητο σύμφωνα με το ΑΠ:30562/17-9-2001 έγγραφο Δ/νσης οικονομικών ΟΤΑ του ΥΠ.ΕΣ. και σύμφωνα με την παράγραφο Α.8.4. της εισήγησης της Υπηρεσίας.

Ο έντυπος «πολίτης» ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα! Συμπληρώστε τα στοιχεία σας εδώ.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας και στο Google News. Περιμένουμε τα σχόλια σας στο Facebook Page μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ