10.12.2021 10:27

Απολογισμός πεπραγμένων της Ενιαίας Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Χίου

Ενημέρωση από τον Κώστα Καρατζά, Πρόεδρο της Ενιαίας Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου της Χίου

Αγαπητοί συμπολίτες και συμπολίτισσες!!!!! Έχουν περάσει 27 μήνες από τότε, που τα ηνία του Δήμου μας, τα ηνία της διακυβέρνησης της Χίου μας ανελήφθησαν από τον Δήμαρχο Χίου κ. Σταμάτη Κάρμαντζη, τον οποίο ευχαριστώ θερμά, γιατί εμπιστεύτηκε την άμισθη θέση του Προέδρου της Ενιαίας Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου μας σ’ έναν εκπαιδευτικό, σ’ έναν νέο ηλικιακά άνθρωπο. 

Θερμές ευχαριστίες οφείλω, επίσης, να δώσω στους Αντιδημάρχους και στους υπολοίπους Προέδρους των Νομικών Προσώπων του Δήμου μας για την μέχρι τώρα καρποφόρα συνεργασία μας. Κυρίως, όμως, θέλω να ευχαριστήσω τον Αντιδήμαρχο Παιδείας κ. Γεώργιο Πατεριμό, τον Πρόεδρο της Ενιαίας Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Κωνσταντίνο – Βίκτωρα Χατζησταμάτη, την συντριπτική πλειοψηφία των μελών της σχολική επιτροπής και τους υπαλλήλους της για την αγαστή καθημερινή συνεργασία, που έχουμε προς όφελος των σχολείων μας, προς όφελος των παιδιών μας!!!!!!

Ως σημαντικότερα πεπραγμένα του 2ου έτους θητείας της Δημοτικής Αρχής Κάρμαντζη στην Ενιαία Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου της Χίου θεωρούνται τα εξής παρακάτω:

Πρώτον, η ευρισκόμενη στο στάδιο της ολοκλήρωσης διαδικασία για το κλείσιμο του οικονομικού απολογισμού της Ενιαίας Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου της Χίου του οικονομικού έτους 2020, και η κατόπιν κατάθεσή του στην Επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Πρόκειται για ακόμη ένα σχετικά γρήγορο χρονικά κλείσιμο απολογισμού στην 10χρονη ιστορία της επιτροπής μας (προηγήθηκε εκείνο του οικονομικού έτους 2019). Και πιο πολύ σ’ αυτό δίνει αξία το γεγονός ότι ακόμα και σήμερα, που μιλάμε δεν έχουν κλείσει οι απολογισμοί των ετών 2011-2016, των Δημοτικών αρχών Λαμπρινούδη και Βουρνού. Γι’ αυτόν τον λόγο ως Επιτροπή τον Νοέμβρη του 2020 προχωρήσαμε στην υπογραφή σύμβασης παροχής λογιστικών και φοροτεχνικών υπηρεσιών με εξωτερικό συνεργάτη λογιστή για το κλείσιμο των απολογισμών αυτών. Μια διαδικασία, που αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί, καλώς εχόντων των πραγμάτων, το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Δεύτερον, αφού πρώτα σε συνεργασία με τους Διευθυντές-ντριες των σχολικών μονάδων προχωρήσαμε ως Επιτροπή σε επιβεβαίωση των αριθμών υδρομέτρων και του ποσού του τελευταίου λογαριασμού, ήρθαμε σε συμφωνία με την ΔΕΥΑΝΧ και τον Δήμο Χίου για την αποπληρωμή από τον τελευταίο του χρέους ύψους 105.624,51 ευρώ (χωρίς τις προαυξήσεις) των σχολείων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χίου στην ΔΕΥΑΝΧ σε δέκα ετήσιες δόσεις. Τα σχολεία της Χίου από τον Σεπτέμβριο του 2020 άρχισαν να πληρώνουν και πάλι λογαριασμούς νερού για πρώτη φορά από το μακρινό 2009. Ήδη, επίσης, έχουν πληρωθεί δύο δόσεις των χρεών προς την ΔΕΥΑΝΧ. Άμεσες συνέπειες των παραπάνω είναι ο καλύτερος έλεγχος της κατανάλωσης νερού και των τυχόν διαρροών.

Τρίτον, 1374 βιβλία, 10 σταθεροί ηλεκτρονικοί υπολογιστές, 10 πολυμηχανήματα (Εκτυπωτής – Σαρωτής – Αντιγραφικό) και 10 βιντεοπροβολείς συνολικού κόστους 30.000 ευρώ συνθέτουν τις δέκα  νέες σχολικές βιβλιοθήκες σε ισάριθμες εκπαιδευτικές δομές του Δήμου της Χίου στο πλαίσιο του έργου «Δράση εξοπλισμού των Δημοτικών σχολείων ενταγμένων στο σύστημα δικτύου σχολικών βιβλιοθηκών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης», που ήταν με τη σειρά του ενταγμένο στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, με χρηματοδότηση από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων (Απρίλιος 2018 επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ). Πρόκειται για ένα έργο, που ‘’κυνηγήσαμε’’ να υλοποιηθεί στην διάρκεια της θητείας μας και που δεν χάθηκε στην κυριολεξία την τελευταία στιγμή χάρη σε ενέργειες του Αντιδημάρχου Παιδείας κ. Γεώργιου Πατεριμού. 

 Τέταρτον, όσον αφορά την αγορά των τάμπλετ-λάπτοπ για την τηλεκπαίδευση εν μέσω κορωνοϊού, τα σχολεία μας, Δημοτικά και Νηπιαγωγεία, βασιζόμενα σε απόφαση της επιτροπής μας της 7ης Μαΐου 2020 δαπάνησαν το ποσό των 25.214,73 ευρώ για την αγορά ψηφιακού υλικού (61 τάμπλετ, 29 λάπτοπ, 6 σταθερούς υπολογιστές και 2 οθόνες σταθερών υπολογιστών). Επίσης, κατόπιν έκτακτης επιχορήγησης από τον Δήμο της Χίου η σχολική επιτροπή, βάσει των καταγεγραμμένων από εκείνην αναγκών των σχολείων σε ψηφιακό εξοπλισμό, προχώρησε στην προμήθεια 71 τάμπλετ και 5 λάπτοπ συνολικού κόστους 20.613,06 ευρώ και τα διένειμε στα σχολεία. Κι όλα αυτά την στιγμή, που αυτό είναι πρωτίστως ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και που ακόμη ως σχολική επιτροπή περιμένουμε, παρόλο που τα αιτηθήκαμε τρείς φορές, τα 15.000 ευρώ, που δημόσια έταξε η Περιφερειακή Ενότητα Χίου για την αγορά τάμπλετ-λάπτοπ για τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χίου https://www.politischios.gr/ekpaideusi/meta-ton-demo-kai-e-periphereia-dinei-15-000-euro-gia-agora-tamplet?fbclid=IwAR36RgGvUQjjTA1KUloqz8mdCOmgl-m2vogwb1drWJV8lohydGqH-OMj6H0 .

Πέμπτον, όσον αφορά τις αγορές και τα έργα στα σχολεία, που χρηματοδοτεί η επιτροπή μας, την καθημερινότητα όλων ανεξαιρέτως των σχολείων δηλαδή, αυτή εκλογικεύτηκε σε σχέση με το παρελθόν και τα πάντα έγιναν σε συνεννόηση με τις Κτιριακές Υποδομές και με την Τεχνική Υπηρεσία, οι οποίοι είναι οι καθ’ ύλην αρμόδιοι γι’ αυτά. Ακολουθούνται οι νόμιμες διαδικασίες και υπηρετείται ο στοιχειώδης σεβασμός στα χρήματα της επιτροπής και των σχολείων, στα χρήματα των φορολογούμενων συμπολιτών μας. 

Αναλυτικότερα, με αποφάσεις της σχολικής επιτροπής πραγματοποιήθηκαν, κατόπιν σχετικών από σχολεία αιτημάτων, οι παρακάτω αγορές με στόχο την στήριξη του εκπαιδευτικού έργου των σχολείων: 3 λάπτοπ, 4 διαδραστικοί πίνακες, 2 έγχρωμοι εκτυπωτές, 3 βιντεοπροβολείς, 5 μεγάλα φωτοναντιγραφικά μηχανήματα, 2 μικρά φωτοναντιγραφικά μηχανήματα, 1 πολυμηχάνημα και 3 ηλεκτρονικοί υπολογιστές. Ικανοποιήθηκαν, επίσης, αιτήματα των Ειδικών Σχολείων (Δημοτικό και Νηπιαγωγείο) για την αγορά του εξοπλισμού. 

https://diavgeia.gov.gr/search?query=organizationUid:%2252633%22&fq=signerUid:%22100046994%22&sort=recent&page=0 

Έκτον, αγαστή και καρποφόρα ήταν η συνεργασία της σχολικής επιτροπής και των Διευθυντών-ντριών των σχολικών μονάδων με το Τμήμα Περιουσίας του Δήμου Χίου για την ανεύρεση και την καταγραφή της περιουσίας των σχολείων εκείνων που δεν ανήκουν στην Δημοτική Ενότητα Χίου.

Αξίζει, ακόμη, να αναφερθεί ότι από τον Σεπτέμβριο του 2020 μέχρι και σήμερα χάρη στην συνεργασία της σχολικής επιτροπής και των Διευθυντών-ντριων των σχολείων με την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου και τον Αντιδήμαρχο Καθημερινότητας κ. Γιώργο Μπελέγρη έχουν ελαιοχρωματιστεί αίθουσες (στα 1ο, 2ο, 4ο, 5ο, 6ο, 7ο, 8ο, 9ο, 11ο Δημοτικά Χίου, στο Δημοτικό Λιβαδίων, στο Δημοτικό – Νηπιαγωγείο Καλαμωτής, στο Σχολικό Κέντρο Καμποχώρων, στο 10ο Νηπιαγωγείο Χίου, στο Νηπιαγωγείο Καλλιμασιάς κ. ά.), κάγκελα (στο 1ο Δημοτικό Βροντάδου για πρώτη φορά μετά από 7 χρόνια, στο Νηπιαγωγείο Καλλιμασιάς για πρώτη φορά μετά από 15 και βάλε χρόνια, στο 1ο Νηπιαγωγείο Βροντάδου, στο 3ο Δημοτικό Βροντάδου κ.ά.), τουαλέτες (4ο Δημοτικό Χίου, Δημοτικό-Νηπιαγωγείο Λιθίου κ.ά.) και προσόψεις – εξωτερικοί χώροι (Δημοτικό Θυμιανών, Δημοτικό – Νηπιαγωγείο Καταρράκτη, Δημοτικό Θολοποταμίου, Δημοτικό Κάμπου, Δημοτικό – Νηπιαγωγείο Καρυών, 5ο Νηπιαγωγείο Χίου, Νηπιαγωγείο Νενήτων, Δημοτικό Καλλιμασιάς κ.ά.). Κι έπεται συνέχεια στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Κλείνοντας, ως εκπαιδευτικός κι ως παιδί συνταξιούχων Δασκάλων, που είμαι, θεωρώ ότι τήρησα την υπόσχεση, που είχα δώσει στην έναρξη της δεύτερης θητείας μου, τον Ιούνιο του 2020 στους Χιώτες και τις Χιώτισσες, καθώς και στην εκπαιδευτική κοινότητα του νησιού, ότι ως Επιτροπή θα προσπαθήσουμε καθημερινά για το καλύτερό δυνατό για τα σχολεία του τόπου μας!!!!!!!!!!!

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ