21.2.2024 7:07

Απαντήσεις για τη Μόστρα Θυμιανών και τα κονδύλια του τουρισμού ζητά η Συμμαχία Αξιών από τον Γιάννη Μαλαφή

Δυο σημαντικά θέματα αναδεικνύουν οι δημοτικοί σύμβουλοι της Συμμαχίας Αξιών καταθέτοντας σχετικές ερωτήσεις προς τον κύριο Δήμαρχο Χίου σχετικά με την Προγραμματική σύμβαση που έχει υπογραφεί μεταξύ Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ) και του Δήμου Χίου στο πλαίσιο της διαφημιστικής προβολής του Δήμου Χίου για το έτος 2023 – 2024 καθώς και την Επιχορήγηση της Μόστρας Θυμιανών για το 2024. 

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς

τον κ. Δήμαρχο Χίου

 

Θέμα: Επιχορήγηση της Μόστρας Θυμιανών.

Κατά την συνάντησή του κ. Δημάρχου Χίου με το ΔΣ του Συλλόγου Μ.Ε.Ο. Θυμιανών ενημερώθηκε το τελευταίο ότι η πρόβλεψη οικονομικής επιχορήγησης  του Συλλόγου για την διοργάνωσης της Μόστρας φέτος, ανέρχεται στο ποσό των 3.000 ευρώ. Το ποσό αυτό είναι το χαμηλότερο ποσό, με το οποίο χρηματοδότησε ποτέ ο Δήμος Χίου, ένα έθιμο, που προσελκύει χιλιάδες τουρίστες στο νησί και το προβάλλει πανελλαδικά. Επισημαίνεται οτι η προηγούμενη Δημοτική Αρχή επιχορηγούσε τη Μόστρα με το ποσό των δέκα χιλιάδων ευρώ 10.000 ευρώ.

Λαμβάνοντας λοιπόν υπόψη το εθελοντικό και ανιδιοτελές έργο που επιτελείται από τα μέλη του Συλλόγου και τους δεκάδες εθελοντές, προσδοκούμε, το έθιμο να παρουσιάζεται κάθε χρόνο αντάξιο της παράδοσης και της φήμης του και να συνεχίζει να προσελκύει χιλιάδες επισκεπτών, κατατάσσοντας το στο πιο διάσημο καρναβαλικό  έθιμο της Χίου.

Περαιτέρω, επισημαίνεται ότι το έθιμο, μετά από συστηματική προσπάθεια του ΜΕΟΘ, από φέτος ανήκει και επίσημα, στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας, ενώ ο ίδιος ο κ. Δήμαρχος προέβη σε επαινετικά σχόλια, προς την κα Πρόεδρο και τα μέλη του Συλλόγου κατά την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του συλλόγου, όπου επί αρκετή ώρα παρουσιάστηκαν οι  πολύπλευρες δράσεις  του Συλλόγου.

Κατόπιν των ανωτέρω, γίνεται κατανοητό ότι προκαλείται σοβαρό οικονομικό πρόβλημα στην διοργάνωση και μεγάλη αναστάτωση στο χωριό, καθώς πέρυσι, που ο Δήμος είχε επιχορηγήσει με το ποσό των 10.000 ευρώ, ο ΜΕΟΘ υποχρεώθηκε να καλύψει μέρος του κόστους της διοργάνωσης από τις άλλες δραστηριότητες τους, καθώς δεν επαρκούσε η χρηματοδότηση και οι χορηγίες, που συγκεντρώθηκαν, για να καλύψουν το κόστος της Μόστρας.

Ερωτάται ο κ. Δήμαρχος

Σε ποιες ενέργειες θα προβεί ο Δήμος Χίου, προκειμένου να επιλυθεί το σοβαρό ζήτημα που έχει προκληθεί στην διοργάνωση της Μόστρας;

 

Χίος, 20 Φεβρουαρίου 2024

Για τη Συμμαχία Αξιών

                                          Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι

 

                                          Κωνσταντίνος Τριαντάφυλλος

                                          Παντελής Στεφάνου

                                          Ειρήνη Μπουλά

                                          Μαρία Φαφαλιού

                                          Παντελής Μουχλής

 

                                         

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς

τον κ. Δήμαρχο Χίου

 

Θέμα: Προγραμματική σύμβαση μεταξύ Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ) και του Δήμου Χίου στο πλαίσιο της διαφημιστικής προβολής του Δήμου Χίου για το έτος 2023 – 2024.

Σύμφωνα με το επισυναπτόμενο δελτίο τύπου της από 14 Μαρτίου 2023 του Ε.Ο.Τ. (βλ. https://gnto.gov.gr/deltia_typou/eot-programmatiki-symvasi-me-to-dimo-chiou ) και την υπ.αρ.270/2023 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χίου έχει ψηφισθεί η υπογραφή προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Ε.Ο.Τ. και του Δήμου Χίου ποσού 500.000 ευρώ για την διαφημιστική προβολή του Δήμου για το έτος 2023-24.

Είχε προηγηθεί η χρηματοδότηση του ΕΟΤ, από το Υπουργείο Μετανάστευσης, με 2 εκατομμύρια ευρώ η τουριστική προβολή σε συνεργασία με τους Δήμους των νησιών της Χίου, Σάμου, Λέσβου, Κω και Λέρου, για το έτος 2022 και 2023 (βλ. https://migration.gov.gr/xekina-i-nea-toyristiki-kampania-gia-ta-5-nisia... ).

Με αφορμή δημοσιεύματα που αφορούν στη συνεδρίαση της Επιτροπής Τουριστικής Προβολής και στην προσπάθεια που πρέπει να κάνει  ο Δήμος μας για να μπορέσει να αναδειχθεί ως πόλος έλξης για επισκέπτες από το εξωτερικό αλλά και από άλλα μέρη της Ελλάδας και δεδομένου ότι είμαστε λίγο πριν την καλοκαιρινή τουριστική σεζόν,

Ερωτάται ο κ. Δήμαρχος

 

1.     Ποιες δράσεις έχουν γίνει από το Δήμο Χίου με τα παραπάνω ποσά;

2.     Τι ποσό απομένει και ποιες δράσεις μπορούν να γίνουν με αυτό;

Χίος, 20 Φεβρουαρίου 2024

Η ερωτώσα Δημοτική Σύμβουλος

Ειρήνη Μπουλά -Νικολού

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ