27.11.2019 14:03

«Άμεση ανάγκη διαφορετικής προσέγγισης του μεταναστευτικού»

Κοινή συνέντευξη Τύπου από «Χιακή Συμπολιτεία» και «Άλλο δρόμο»

Κοινή συνέντευξη Τύπου με αφορμή το προσφυγικό ζήτημα παραχώρησαν οι παρατάξεις «Χιακή Συμπολιτεία» και «Άλλος δρόμος» με τους Δημήτρη Αντωνόγλου και Στράτο Γεωργούλα να σημειώνουν ότι είναι ανάγκη μίας διαφορετικής προσέγγισης πάνω στο ζήτημα.

Ακολουθούν τα βασικά σημεία της Συνέντευξης

«Δημήτρης Αντωνόγλου: Ζούμε ήδη κατάσταση έκτακτης ανάγκης»

Αποφασίσαμε να καλέσουμε τη σημερινή συνέντευξη Τύπου γιατί πράγματι αυτή τη στιγμή το προσφυγικό ζήτημα βρίσκεται σε καμπή.  Και θέλουμε να δείξουμε ότι και από τους δύο βαθμούς αυτοδιοίκησης υπάρχουν δυνάμεις που ζητούν μια διαφορετική πολιτική στο προσφυγικό.

Μια διαφορετική πολιτική, τόσο για τους ίδιους τους κυνηγημένους ανθρώπους που ζουν ζωές σε αναστολή στα υπερπλήρη χοτσποτ των νησιών μας, όσο και για τις τοπικές κοινωνίες που καλούνται να αντιμετωπίσουν προκλήσεις πολύ πέρα των δυνατοτήτων τους.

Για τις κυβερνητικές εξαγγελίες

Η Χιακή Συμπολιτεία είναι κατηγορηματικά και ενεργά αντίθετη στη μετατροπή των νησιών σε «νησιά-φυλακές» και απορρίπτει οποιονδήποτε τέτοιο σχεδιασμό.

  • Πρώτη και κύρια υπεύθυνη για τη σημερινή κατάσταση στα νησιά με τους 39.000 εγκλωβισμένους ανθρώπους είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι εικόνες από τα πλημμυρισμένα καμπ, με παιδιά να παίζουν στις λάσπες, με τις θερινές σκηνές επάνω σε παλέτες, όπου ολόκληρες οικογένειες παλεύουν να βγάλουν τη μέρα, φέρουν τη σφραγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και αυτή η ευθύνη δεν παραγράφεται .
  • Η ελληνική κυβέρνηση με τη σειρά της, ακολουθεί πιστά το δόγμα της «Ευρώπης Φρούριο». Οι εξαγγελίες για δημιουργία τεράστιων κλειστών κέντρων είναι απάνθρωπες και  ανεδαφικές και θα επιδεινώσουν ακόμα περισσότερο τις συνθήκες διαβίωσης χιλιάδων ανθρώπων.  Δεν θα «λύσουν» κανένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι τοπικές κοινωνίες, που δεν πρέπει να ξεγελαστούν από τις κούφιες εξαγγελίες της κυβέρνησης.
  • Για τη Χίο ειδικά, η εξαγγελία του κέντρου των 5.000 plus φυλακισμένων σε ακόμη απροσδιόριστη περιοχή κοντά στο Πιτυός, μας βρίσκει κάθετα αντίθετους. Πώς θα φτιαχτεί ένα τέτοιο κέντρο, σε μια περιοχή μακριά από δίκτυα ρεύματος, ύδρευσης και αποχέτευσης, με δύσκολη πρόσβαση για τους εργαζόμενους, σε μακρινή απόσταση από στοιχειώδεις δομές όπως το νοσοκομείο;
  • Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση θέλει να φτιάξει μια «μαύρη τρύπα» για γυναίκες, άνδρες και παιδιά για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα. Θα στιγματίσει το νησί, θα μεταβάλλει την κοινωνία σε δεσμοφύλακα, θα γράψει μια ακόμη μαύρη σελίδα.

Κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Ωστόσο, το κρίσιμο, επείγον ζήτημα είναι η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που ήδη ζούμε.

Για να περιοριστώ στη Χίο, ήδη οι καταρρακτώδεις βροχές των τελευταίων ημερών έδειξαν ότι επίκειται ανθρωπιστική κρίση.  Πώς θα βγάλουν το χειμώνα αυτοί οι πεντέμιση χιλιάδες άνθρωποι, το εν τρίτο παιδιά;

Πώς θα επιβιώσουν χωρίς καμιά θέρμανση, χωρίς κανένα μέτρο υγιεινής, με μόνη προστασία μουσαμάδες και υποτυπώδεις σκηνές;

Αν η κυβέρνηση δεν θέλει θύματα, πρέπει να μετακινήσει άμεσα το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της ΒΙΑΛ στην ενδοχώρα, σε ανθρώπινες δομές μικρού μεγέθους, σε σπίτια, ξενοδοχεία και διαμερίσματα.

Αν η τοπική αυτοδιοίκηση – περιφέρεια και δήμος – δεν θέλουν θύματα, πρέπει να πιέσουν με κάθε τρόπο για την επείγουσα μετακίνηση αυτών των ανθρώπων.

Αν η ίδια η κοινωνία δεν θέλει θύματα, πρέπει κάθε φορέας, οργάνωση και συλλογικότητα να δείξει την έμπρακτη αλληλεγγύη της, πρέπει με κάθε μέσο να πιέσει κάθε αρμόδιο για να δοθεί λύση άμεσα.

Στράτος Γεωργούλας

Ο εκπρόσωπος του Άλλου Δρόμου αποδόμησε τα επιχειρήματα περιφερειακής αρχής και κυβέρνησης για τα «κλειστά κέντρα»: όλες οι διεθνείς μελέτες συμφωνούν ότι τα κλειστά κέντρα δεν μειώνουν τις ροές αλλά αυξάνουν τα κέρδη των διακινητών 

Το πρόβλημα ουσίας είναι ένα: ο γεωγραφικός εγκλωβισμός στα νησιά. Υποκρισία ότι η ΝΔ δεν συζητά την αλλαγή του νόμου 4555/2018

Το πρόβλημα το φαντασιακό (περί δήθεν εποικισμού κ.λπ.), τα ποσοτικά στοιχεία το διαψεύδουν. Αναπαράγεται και γιγαντώνεται για να συσκοτίσει την αλήθεια ότι νησιώτες και πρόσφυγες έχουν κοινά συμφέροντα. Αν το καταλάβουμε η δύναμη μας θα είναι μεγάλη.

Τα επόμενα βήματα: Όχι στο περιφερειακό συμβούλιο. Αποστολή απόφασης σε κυβέρνηση. Οργάνωση δράσεων στα νησιά που θα αποτρέψουν δημιουργία φυλακών /κλειστών κέντρων με συνδρομή περιφέρειας 

Επιβάλλεται να παρθούν αμέσως μέτρα για: Ανθρώπινες συνθήκες σε πρόσφυγες που ήδη υπάρχουν στα νησιά, γρήγορες διαδικασίες ασύλου, ταξιδιωτικά έγγραφα. 

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε Συνδρομητής

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ