30.4.2019 9:49

Τα Ψαρά 8 χρόνια έμειναν στάσιμα

Ο υποψήφιος δήμαρχος Ψαρών Ανδρέας Καραγιώργης αναλύει τις σκέψεις του για το μέλλον του νησιού του

Είναι ο νεώτερος ηλικιακά δήμαρχος που διεκδικεί τον  δήμο Ψαρών αλλά η ηλικία όπως χαρακτηριστικά λέει λίγη σημασία έχει όταν υπάρχει διάθεση για προσφορά. Ο 32χρονος Ανδρέας Καραγιώργης , τα τελευταία εννέα χρόνια ζει μόνιμα στα Ψαρά και γνωρίζει όσο κανένας τη δύσκολη καθημερινότητα των κατοίκων. « Είμαι γεννημένος και μεγαλωμένος στην Αθήνα αλλά μετακόμισα στα Ψαρά μόλις ολοκλήρωσα τις σπουδές μου μετά από πρόταση του νυν δημάρχου να συνεργαστούμε. Εργάστηκα από το 2010 ως 2014 ως ειδικός σύμβουλος δημάρχου αλλά μόλις ολοκλήρωσε την προηγούμενη  δημαρχιακή του θητεία και επανεκλέγει εγώ αποχώρησα», σημειώνει ο υποψήφιος Δήμαρχος Ψαρών.

Η διαφορετική θεώρηση των πραγμάτων έφερε τη ρήξη με τον Βρατσάνο

Η αποχώρηση του από τα καθήκοντα του ειδικού συμβούλου ήταν επεισοδιακή αλλά όπως εξηγεί δεν μπορούσε να συνεχίσει να είναι συνεργάτης ενός δημάρχου δίχως όραμα  για τον τόπο του. «Υπήρχε μια στασιμότητα και εμένα δεν μου άρεσε. Θεωρούσα ότι έπρεπε να αλλάξουν πράγματα αλλά εκείνος μου έλεγε να μην μιλάω. Μετά τις εκλογές ήρθε η οριστική ρήξη επειδή πίστευε ότι  η οικογένειά μου δεν τον στήριξε».

Στασιμότητα οκταετίας

«Στα οκτώ χρόνια της δημοτικής θητείας Βρατσάνου, τα Ψαρά δεν εκμεταλλεύτηκαν ούτε ένα ευρωπαϊκό πόρο. Τα μοναδικά λεφτά που απορροφήθηκαν σε έργο ήταν αυτά της επισκευής του Αγίου Νικολάου.  Ο δήμαρχος δεν κουνούσε από το γραφείο του.  Όλα πίστευε ότι θα γινόταν μαγικά. Όμως δεν είναι έτσι. Αν δεν βγεις εκτός Ψαρών να δεις τι κάνουν σε άλλα νησιά, να επισκεφτείς την έδρα της περιφέρειας σου και να απαιτήσεις πράγματα για τον τόπο σου, να διεκδικήσεις καλύτερη συγκοινωνιακή κάλυψη, να πας στα υπουργεία, ακόμη και στις Βρυξέλλες. Χρειάζεται εγρήγορση και όχι επανάπαυση. Ο δήμαρχος ήταν επαναπαυμένος με όσα του έδιναν και δεν διεκδικούσε».

 Βασικό μέλημα η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου

Ο υποψήφιος δήμαρχος Ψαρών υπογραμμίζει ότι η οικονομία των Ψαρών πρέπει να προσανατολιστεί στον τουρισμό και τον πρωτογενή τομέα. «Τα Ψαρά είναι πολύ κοντά στην Αθήνα αναλόγως με τα υπόλοιπα νησιά του Βορείου Αιγαίου . απέχουν μόλις 6 ώρες. Αυτό δεν το έχουμε εκμεταλλευτεί.  Έχουμε εγκλωβιστεί σ ε μια τουριστική περίοδο 20 ημερών από 20 Ιουλίου-15 Αυγούστου με αποτέλεσμα όλες οι κλίνες που διαθέτουμε να είναι γεμάτες για ένα 20ημερο και τους υπόλοιπους μήνες εντελώς άδειες. Τα Ψαρά είναι ένα ιστορικό νησί με πλούσια ιστορία 4000 ετών. Είναι κρίμα όλη αυτή η ιστορία και η παρθένα φυσική ομορφιά να μένουν ανεκμετάλλευτες. Στο τρένο του τουρισμού δυστυχώς αργήσαμε να μπούμε αλλά ποτέ δεν είναι αργά. Αρκεί να συνειδητοποιήσουμε ότι ο τουρισμός είναι το κλειδί της ανάπτυξής μας. Αν βελτιώσουμε τη σύνδεσή ας με τη Χίο και μειώσουμε τον χρόνο τότε τα Ψαρά μπορούν να γίνουν άνετα προορισμός μονοήμερος ή διήμερος.».

Ο ιδιώτης για να επενδύσει θέλει τον δήμο σύμμαχο

«Η ιδιωτική πρωτοβουλία για να έρθει στο νησί χρειάζεται έναν δήμο αρωγό και σύμμαχο. Που να κατανοεί τις ανάγκες της σύγχρονης οικονομίας  και κοινωνίας. Ο δήμος μέσα από μία στοχευμένη τουριστική πολιτική μπορεί και πρέπει να προσελκύσει τουρίστες. Επίσης με μια σειρά υποδομών και πολιτικών θα πείσει και τον δύσπιστο επενδυτή να επενδύσει στο νησί.».

Μεγάλο κεφάλαιο η αξιοποίηση του πρωτογενή τομέα

Ο υποψήφιος δήμαρχος Ψαρών Ανδρέας Καραγιώργης θεωρεί ότι οι νέοι εκτός από τον τουρισμό απαιτείται να στραφούν και στον πρωτογενή τομέα, στον οποίο το νησί έχει μεγάλη παράδοση. « Ο πρωτογενής τομέας δίνει ευκαιρίες ανάπτυξης αρκεί να ξέρεις να τις εκμεταλλευτείς. Εγώ για παράδειγμα μόλις ήρθα στο νησί παράλληλα με τη δουλειά στον δήμο ξεκίνησα και τη δική μου μελισσοκομική επιχείρηση. Όμως προσπάθησα και τελικά κατήργησα τον τενεκέ και πουλούσα το μέλι μου σε όμορφα βάζα. Έτσι κατάφερα το Ψαριανό μέλι που παρήγαγα να κοσμεί τα delicatessen και να εξάγεται και σε χώρες του εξωτερικού. Εξίσου διαφορετικό και ιδιαίτερο είναι και το τυρί που παράγεται στα Ψαρά. Αν αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες που μας δίνει η γη των Ψαρών τα πράγματα θα γίνουν πολύ καλύτερα».

Η επόμενη ημέρα ως δήμαρχος

«Επιθυμώ μια ανοικτή διακυβέρνηση όσο παρεξηγημένη και αν είναι αυτή η λέξη. Θέλω οι Ψαριανοί να είναι ενεργοί δημότες. Εγώ δεσμεύομαι ότι θα βρίσκομαι συνέχεια ανάμεσα τους, θα είμαι παρών στην καθημερινότητα τους, δεν θα είμαι κλεισμένος στο γραφείο μου αλλά θα πηγαίνω στα υπουργεία και στην περιφέρεια και θα διεκδικώ. Δεν θα αποφασίσω μόνος μου. Μέσα από άτυπες συνελεύσεις θα αφουγκράζομαι τις ιδέες των συγχωριανών μου και θα προσπαθώ όσες μπορώ να τις υλοποιήσω.

Ακόμη και ως αντιπολίτευση θα εργαστώ για το καλό του τόπου μου

«Απεύχομαι να είμαι στην αντιπολίτευση. Όμως αν είμαι το νησί επιτέλους θα έχει αντιπολίτευση. Γιατί ο Βρατσάνος ήταν μόνος του και τα 8 χρόνια. Ο ρόλος της αντιπολίτευσης είναι σημαντικός. Η αντιπολίτευση ελέγχει, προτείνει, επισημαίνει λάθη και παραλείψεις.».

 

Το έμβλημά του συνδυασμού είναι  ένα κόκορας. Ένας κόκορας που φωνάζει στα Ψαρά να ξυπνήσουν.

 

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε Συνδρομητής

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ