7.3.2024 14:09

«Μέσω διαδικτύου και τηλεφώνου οι περισσότερες απάτες στη Χίο» (video)

«Στην πλειονότητα τα θύματα είναι μεγαλύτερης ηλικίας όμως αυτό δεν αποτελεί κανόνα καθώς οι απατεώνες εξελίσσονται συνεχώς βρίσκοντας νέες μεθόδους»

Την εποχή του διαδικτύου ακόμα και οι απάτες στρέφονται προς τα εκεί με τη μοναδική διαφορά ότι μπορεί το θύμα να είναι στη Χίο και ο θύτης στην καλύτερη των περιπτώσεων στην άλλη άκρη της Ελλάδας αλλά ακόμα και στο εξωτερικό.

Σε αυτό το πλαίσιο η Διεύθυνση Αστυνομίας Χίου έχει επιδοθεί σε ένα σαφάρι ενημέρωσης των πολιτών αφού το ένα περιστατικό απάτης, διαδέχεται το άλλο με τη λεία να κυμαίνεται από 500 ευρώ έως και πολλές δεκάδες χιλιάδες ευρώ ανά περίπτωση.

«Ξεγελούν ακόμα και τους πιο υποψιασμένους»

Ο «Π» συνάντησε τον Αστυνομικό Διευθυντή Χίου Γιάννη Αραμπατζή, ο οποίο σε δηλώσεις του επεσήμανε ότι μπορεί στην πλειονότητά τους τα θύματα να είναι ηλικιωμένοι συμπολίτες μας, αυτό όμως δεν είναι κανόνας αφού οι κάθε λογής απατεώνες, πλέον έχουν αναπτύξει πολλές τεχνικές και μεθόδους, τέτοιες ώστε να μπορούν να ξεγελάσουν και τον πιο υποψιασμένο.

«Όσο πιο γρήγορα, τόσο το καλύτερο»

«Κλειδί» στην περίπτωση που κάποιος αντιληφθεί ότι έχει πέσει θύμα απάτης είναι η άμεση αντίδραση. Και άμεση αντίδραση σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή Χίου είναι άμεση καταγγελία στην Αστυνομία αφού με αυτόν τον τρόπο μπορεί να υπάρξει «μπλοκάρισμα» της τραπεζικής συναλλαγής και τα χρήματα να δεσμευτούν από την ίδια την τράπεζα, πριν καταλήξουν σε λογαριασμό τρίτου.

«Ευτυχώς από προανακρίσεις έχουμε ταυτοποιήσει αρκετές φορές τους δράστες. Έχουμε πετύχει και περιπτώσεις που έχουμε βρει τα ποσά, λίγα δυστυχώς γιατί συνήθως ενημερωνόμαστε αργά. Υπήρχαν όμως και περιπτώσεις που προλάβαμε να βρούμε και το ποσό που είχε χαθεί. Ο βασικός κανόνας που πρέπει να εφαρμόζουμε όλοι είναι ότι αν κάποιος επικοινωνήσει μαζί μας για κάποιο θέμα που χρειάζεται να καταθέσουμε κάπου λεφτά, αν δεν τον ξέρουμε και προσποιείται ότι είναι κάποιος λογιστής ή από κάποιος φορέας ή συγγενής μας, καλό είναι να κλείνουμε το τηλέφωνο και να επικοινωνούμε εμείς αμέσως με αυτόν που υποτίθεται εκπροσωπεί ο επιτήδειος», επεσήμανε ο κ. Αραμπατζής.

«Στην κορυφή τηλεφωνικές και διαδικτυακές απάτες»

Περισσότερες πληροφορίες για τις απάτες στη Χίο, έδωσε Υπαστυνόμος της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Χίου Συμεών Ρισκάκης, λέγοντας ότι «στη Χίο ασχολούμαστε περισσότερο με τηλεφωνικές και διαδικτυακές απάτες».

Οι πιο διαδεδομένες, εξήγησε ο ίδιος, είναι αυτές που αφορούν κυρίως στις κρατικές επιδοτήσεις (Market Pass, Fuel Pass, κλπ.), όμως υπάρχουν επιτήδειοι, οι οποίοι παίρνουν τηλέφωνα ανυποψίαστους πολίτες και προσποιούμενοι ότι είναι είτε λογιστές, είτε με άλλες ιδιότητες ή υπάλληλοι άλλων φορέων, προσπαθούν να τους πείσουν και να εκμαιεύσουν στοιχεία και πληροφορίες ή λογαριασμούς ή κωδικούς Pin καρτών, προκειμένου να τους οδηγήσουν σε κάποιο ΑΤΜ ή με άλλο τρόπο να πάρουν χρήματα από τους λογαριασμούς τους.

Μια άλλου είδους απάτη, είπε ο κ. Ρισκάκης, η οποία πάλι μας έχει απασχολήσει σε κάποιο βαθμό εδώ στη Χίο είναι οι περιπτώσεις απάτης με αγγελίες.

«Υπάρχουν επιτήδειοι, οι οποίοι προσπαθούν να προσεγγίσουν ανυποψίαστους πολίτες με το πρόσχημα αγοραπωλησίας κάποιων προϊόντων μέσα από εφαρμογές (Facebook, κλπ.) και μ’ αυτόν τον τρόπο μεταφέρουν χρήματα ή ζητάνε χρήματα και το αποτέλεσμα είναι πολλές φορές να μην υπάρχει ανταπόκριση στην αγοραπωλησία αυτή», δήλωσε.

Τέλος αναφέρθηκε σε μία άλλη μεγάλη κατηγορία, με θύματα εμπόρους και καταστηματάρχες της χιώτικης κοινωνίας, οι οποίοι συνήθως είχαν συναλλαγές με το ελληνικό δημόσιο ή με οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης. «Οι συναλλαγές αυτές, ανέβαιναν στη Διαύγεια, επιτήδειοι έπαιρναν τις πληροφορίες αυτές από κει (ονοματεπώνυμο και λοιπά στοιχεία), έρχονταν σε επικοινωνία με τους εμπόρους και τους καταστηματάρχες, προσποιούμενοι ότι είναι υπάλληλοι από τους φορείς αυτούς, τους έπειθαν, τους έδιναν ή λογαριασμούς ή ακόμα και στοιχεία της ηλεκτρονικής τραπεζικής και μετέφερναν χρήματα. Σε περιπτώσεις που δεν κατάφερναν να τους πείσουν με αυτόν τον τρόπο, τους έστελναν κάποιο email με το οποίο τους ανάγκαζαν να πατήσουν σε κάποιο υπερσύνδεσμο και με αυτόν τον τρόπο τους έβαζαν να γράφουν τους κωδικούς (username και password της ηλεκτρονικής τραπεζικής) και έπαιρναν με αυτόν τον τρόπο τους κωδικούς και μετέφεραν χρηματικά ποσά καταφέρνοντας να αποκομίσουν το παράνομο όφελος», εξήγησε.

«Δεν απαντάμε σε αγνώστους»

Αναφερόμενοι στα μέτρα προστασίας των πολιτών οι κ. Αραμπατζής και Ρισκάκης, απηύθυναν έκκληση στους πολίτες να μην δίνουν στοιχεία σε περιπτώσεις όπου δέχονται κλήσεις από άγνωστο αριθμό καθώς και με αριθμό από απόκρυψη.

«Στην εποχή που ζούμε δε μοιράζει κανένας χρήματα, έτσι ώστε να ζητήσει από κάποιον να μεταφέρει χρήματα με πολύ εύκολο τρόπο, μέσω τηλεφώνου.

Επιπλέον, οι πολίτες δεν θα πρέπει να υποκύπτουν στις οδηγίες γιατί πολλές φορές οι απατεώνες εξαναγκάζουν τα θύματα να πάνε σε κάποιο ΑΤΜ και να τους μεταφέρουν κάποια χρήματα, προκειμένου να γίνει γρηγορότερα η συναλλαγή τους. Οι πολίτες πάνω στην πίεση ενδίδουν και μ’ αυτόν τον τρόπο μεταφέρονται τα χρήματα.

Τέλος, δεν αποθηκεύουμε ούτε δίνουμε κωδικούς και στοιχεία από την ηλεκτρονική τραπεζική σε άτομα τα οποία δεν τα γνωρίζουμε. Σε κάθε περίπτωση, επειδή το αντικείμενο είναι ιδιαίτερα δύσκολο και θέλουμε να το αντιμετωπίσουμε κι εδώ στη Χίο ως Υ.Α. Χίου, θέλουμε όλοι οι πολίτες ακόμα και σε περιπτώσεις απόπειρας απάτης να έρχονται να μας ενημερώνουν. Προσπαθούμε με τους δικούς μας τρόπους, μέσω δικογραφιών να βρούμε τους δράστες, όσο δύσκολο κι αν είναι αυτό», κατέληξαν.  

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ