10.6.2024 13:31

Ακαθάριστα πάνω από τα μισά αγροκτήματα στις Καρυές

Μείον 270 στρέμματα δάσους άφησε πίσω της η πυρκαγιά

Στις υπεράνθρωπες προσπάθειες των επίγειων και εναέριων πυροσβεστικών μέσων, κατά τη διάρκεια της κατάσβεσης της Πυρκαγιάς των Καρυών, αναφέρθηκε μέσα από δηλώσεις του ο Διοικητής της Π.Υ. Χίου Σταύρος Καπελαρίδης.

Ο κ. Καπελαρίδης επεσήμανε ότι οι πυροσβεστικές δυνάμεις έδωσαν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να περιορίσουν την πυρκαγιά και να προστατεύσουν τα σπίτια και τις αποθήκες στο χωριό. Η συνολική καμένη έκταση ανέρχεται σε 270 στρέμματα δασικών και αγροτικών εκτάσεων, με ένα αρκετά μεγάλο τμήμα να έχει καεί από την πυρκαγιά του 1998.

Για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς κινητοποιήθηκαν άμεσα όλα τα διαθέσιμα πυροσβεστικά οχήματα. Σύμφωνα με τον κ. Καπελαρίδη, τα οχήματα από τα δύο κλιμάκια της περιοχής κινήθηκαν γρήγορα προς την περιοχή των Καρυών για να περιορίσουν τη φωτιά και να αποτρέψουν την επέκτασή της.

Επιπλέον, χρησιμοποιήθηκαν εναέρια μέσα για την καταπολέμηση της πυρκαγιάς, συγκεκριμένα ένα ελικόπτερο και πέντε αεροσκάφη. Περίπου στις τέσσερις το απόγευμα, η κατάσταση συντονίστηκε από τον Υπαρχηγό του σώματος ο οποίος συνέβαλε σημαντικά στη συντονισμένη δράση των εναέριων και επίγειων δυνάμεων.

Ο κ. Καπελαρίδης τόνισε τη σημασία της συνεχούς επιτήρησης της περιοχής για την αποτροπή αναζωπυρώσεων. Αυτή τη στιγμή, περίπου 40 άτομα με πέντε πυροσβεστικά οχήματα παραμένουν στην περιοχή για να εξασφαλίσουν ότι δεν θα υπάρξουν νέες εστίες πυρκαγιάς,  καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες αυξάνουν τον κίνδυνο.

Προληπτικά Μέτρα

Τέλος, ο Διοικητής υπογράμμισε την ανάγκη για καθαρισμό των εκτάσεων γύρω από τις κατοικίες και τους δρόμους των χωριών. Από τους ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν, διαπιστώθηκε ότι μόνο τα μισά από τα οικόπεδα κατά μήκος του δρόμου του χωριού ήταν καθαρά, ενώ τα υπόλοιπα παρέμεναν ακαθάριστα, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο πυρκαγιών.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ