13.3.2018 12:41

Τον Ιούλιο στη Σύρο το 4o Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο «Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και ΜΜΕ»

Η  Γαλλική Πρεσβεία Αθηνών φιλοξένησε προ ολίγων ημερών την επίσημη παρουσίαση του 4ου Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου με τίτλο . «Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και ΜΜΕ» που φέτος θα πραγματοποιηθεί στη Σύρο με θέμα «Το λάθος στη γλώσσα και την επικοινωνία.».

Η δράση που οργανώνει το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων – Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών σε συνεργασία με το Centre Culturel Hellénique του Παρισιού και το Γαλλικό Τμήμα του Ομίλου Ευρωπαϊκού Τύπου (Club de la Presse Européenne, Paris), τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκοπίου Παυλοπούλου, ο οποίος και θα τιμήσει το φετινό ακαδημαϊκό πρόγραμμα με την παρουσία και συμμετοχή του.

 Το 4ο Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο διευθύνεται από την Επίκουρη Καθηγήτρια Γλωσσολογίας του Π.Τ.Ν. του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Νικολέττα Τσιτσανούδη – Μαλλίδη, η οποία μαζί με τον Γιάννη Μαμάη, εκδότη και ειδικό σύμβουλο του προγράμματος παρουσίασαν στη Γαλλική Πρεσβεία τις ακαδημαϊκές και πολιτιστικές πτυχές και όψεις ενός έργου που συνεχίζεται με μεγάλη επιτυχία για τέταρτη χρονιά. Το πρόγραμμα, για τρία χρόνια πραγματοποιούνταν στην Άνδρο αλλά φέτος θα μεταφερθεί στη Σύρο από τις 8-15 Ιουλίου.

Το 4ο Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο φέρει τον ειδικότερο τίτλο: «Το λάθος στη γλώσσα και την επικοινωνία. Η προσφορά και η δυναμική της παρέκκλισης»

 Θα καλύψει μεταξύ άλλων τις ακόλουθες θεματικές:

-Γλωσσικά και ορθογραφικά λάθη. Η Επιστήμη της Γλωσσολογίας απέναντι στο λάθος.

-Η ορθογραφία ως φορέας γλωσσικής μνήμης.

-Τα συνηθέστερα γραμματικά λάθη στον προφορικό και γραπτό λόγο των φυσικών ομιλητών της κοινής Νέας Ελληνικής.

-Τα λάθη του σήμερα «κανόνες» του αύριο;

-Τα συνήθη λάθη στην πολιτική επικοινωνία και η επίδρασή τους σε πολυσχιδή ακροατήρια.

-Δημοσιογραφικός λόγος και γλωσσικά/ορθογραφικά λάθη. Η επίδραση των ΜΜΕ στη γλώσσα των αποδεκτών. Η παιδευτική λειτουργία του δημοσιογραφικού λόγου. Η περίπτωση των fake news.

-Η έννοια του λάθους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

-Η δυναμική και η προσφορά του λάθους στην εξέλιξη της γλώσσας.

  Το πρόγραμμα, στο οποίο θα διδάξουν κορυφαίοι Έλληνες και ξένοι Καθηγητές Γλωσσολογίας αλλά και άλλων συγγενών γνωστικών αντικειμένων, προσφέρει πιστοποιητικά αναγνώρισης συμμετοχής, καθώς και εκπαιδευτικό υλικό στους συμμετέχοντες. Επιπλέον, περιλαμβάνει πλούσιες πολιτιστικές δραστηριότητες και εκπαιδευτικές εκδρομές.

 

*Πληροφορίες και υποβολή βιογραφικών/αιτήσεων εγγραφών: κ. Νικολέττα Τσιτσανούδη – Μαλλίδη, Επιστημονικώς Υπεύθυνη Έργου, nitsi@cc.uoi.gr και στην ιστοσελίδα του προγράμματος http://summerschool.ac.uoi.gr

 

Ειδήσεις σήμερα

Γίνε Συνδρομητής στον Έντυπο «π». Αποστολή σε όλη την Ελλάδα με 25€/εξάμηνο

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ