8.7.2019 15:23

Στόχος όλων μας πρέπει να είναι η τουριστική ανάπτυξη

Η ιδιωτική πρωτοβουλία έχει να δώσει πολλά στον τουρισμό

Είναι γεννημένος στις ΗΠΑ αλλά από την ηλικία των 14 ετών ζει μόνιμα στη Χίο με ένα μικρό διάλειμμα σπουδών. Από νεαρή ηλικία ανακατεύτηκε με τον χώρο των επιχειρήσεων μέχρι έως ότου καταλήξει στον Τουρισμό που τόσο αγαπάει και υπηρετεί 15 χρόνια τώρα πιστά.

Ο προσωρινός πρόεδρος του Ιδιωτικού Φορέα Τουρισμού, Αυγουστής Νεαμονίτης μιλάει στον «π» για την τουριστική στατικότητα που βιώνει το νησί μας ενώ ξετυλίγει τις βασικές προτεραιότητες που θέτει ο νεοσύστατος Φορέας Τουρισμού.

Η γέννηση στις ΗΠΑ και τα παιδικά χρόνια

 • Γεννήθηκα στις ΗΠΑ το 1980. Οι γονείς μου Παντελής και Μαρία έφυγαν οικονομικοί μετανάστες σε νεαρή ηλικία από την Ελλάδα και την Κύπρο.
 • Μέχρι την ηλικία των 14ετών έζησα στη Ν Υόρκη όπου και φοίτησα στο Ελληνικό σχολείο.

Η επιστροφή στην Ελλάδα-οι σπουδές στη Λάρισα

 • Το 1994 αποφασίσαμε να επιστρέψουμε οικογενειακώς στη Χίο και εδώ στο νησί ολοκλήρωσα τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
 • Το 1998 έφυγα για σπουδές στη Λάρισα στο τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων.

Πρώτη επαγγελματική ενασχόληση 24ωρο video club

 • Το 2002 επέστρεψα στη Χίο όπου και ξεκίνησα η επιχειρηματική μου δραστηριότητα. Στα 22 μου άνοιξα το πρώτο 24ωρο video club.
 • Από τα πρώτα μου κιόλας βήματα έβλεπα την προοπτική του τουρισμού και τη θεώρησα ευκαιρία για επαγγελματική αποκατάσταση. Έτσι ξεκίνησα τις μελέτες και την ανοικοδόμηση της ξενοδοχειακής μονάδας στο χωριό μου τα Αυγώνυμα δημιουργώντας το «Avgonima All Season Hotel». Παράλληλα εργάστηκα και ως διευθυντής του « Pearl Bay Hotel».

Οι δυνατότητες ανάπτυξης στην πόλη και στο χωριό είναι ίδιες

 • Μετά από 15 χρόνια ενασχόλησης μου με τον Τουρισμό και αξιολογώντας δύο επιχειρήσεις που λειτουργούν όλο αυτό τον καιρό στην περιφέρεια θεωρώ ότι οι μονάδες που λειτουργούν είτε στα χωριά, είτε στην πόλη έχουν της ίδιες δυνατότητες εξέλιξης και ανάπτυξης.

Ο κόσμος θέλει το διαφορετικό

Παγκοσμίως ο τουρισμός είναι δομημένος το ίδιο, ο κόσμος αναζητάει τη διαφορετικότητα ,κάτι το ιδιαίτερο , κάτι το παραδοσιακό, που σίγουρα θα του κεντρίζει το ενδιαφέρον.
Η Χίος είναι ένα από τα ομορφότερα νησιά, με μοναδικά σε αρχιτεκτονική χωριά όπως για παράδειγμα το Πυργί με τα ξυστά του όπου ο οποιοσδήποτε το δει σε φωτογραφία θέλει να το επισκεφθεί. Έχοντας επισκεφτεί στη ζωή μου πολλά τουριστικά θέρετρα παγκοσμίως έχω να δηλώσω με σιγουριά ότι δεν έχουμε να ζηλέψουμε τίποτα σε σχέση με άλλα νησιά που βουλιάζουν από τουρισμό.

 

Έχοντας επισκεφτεί στη ζωή μου πολλά τουριστικά θέρετρα παγκοσμίως έχω να δηλώσω με σιγουριά ότι δεν έχουμε να ζηλέψουμε τίποτα σε σχέση με άλλα νησιά που βουλιάζουν από τουρισμό.


 Τόσα χρόνια ακούω τους πολλούς να δικαιολογούν την έλλειψη τουριστών στο ότι ο Χιώτης δεν θέλει Τουρισμό. Πιστεύω ακριβώς το αντίθετο ο Χιώτης θέλει τον τουρίστα

 Να αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί σαν κοινωνία το θέμα της τουριστικής ανάπτυξης.

Το λιμάνι και το αεροδρόμιο δεν φταίνε για την τουριστική μας οπισθοδρόμηση
 

 • Οι περισσότεροι θεωρούν ότι το πρόβλημα μας είναι το μικρό μας αεροδρόμιο και το λιμάνι. Σε άλλα μέρη λοιπόν χωρίς καν αεροδρόμιο και με μικρότερο λιμάνι βουλιάζουν από τουρισμό. Για να γίνω πιο συγκεκριμένος η Σαντορίνη έχει ένα λιμάνι-προβλήτα στο μέγεθος όψης του Rex και μονίμως πέντε πλοία περιμένουν έξω από το νησί.
  Χωρίς λοιπόν να θέλω να παρεξηγηθούν τα λόγια μου σίγουρα η επέκταση του αεροδρομίου θα βοηθούσε αλλά την δεδομένη στιγμή δεν είναι έτοιμο και πρέπει να γίνουν κάποιες διορθωτικές κινήσεις στο τρόπο που αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί σαν κοινωνία το θέμα της τουριστικής ανάπτυξης.
 • Τα ζητήματα που θέλουμε και πρέπει να βελτιώσουμε είναι πολλά και σημαντικά. Για αυτό ασχολούμαι ενεργά και είμαι ένα από τα ιδρυτικά μέλη του φορέα Τουρισμού. Η ιδιωτική πρωτοβουλία θεωρώ ότι έχει να δώσει πολλά.

Ο Χιώτης θέλει τον τουρισμό

 • Τόσα χρόνια ακούω τους πολλούς να δικαιολογούν την έλλειψη τουριστών στο ότι ο Χιώτης δεν θέλει Τουρισμό. Πιστεύω ακριβώς το αντίθετο ο Χιώτης θέλει τον τουρίστα έχει να του προσφέρει πολλά και έχει να επωφεληθεί από αυτόν. Κλασσικό παράδειγμα ο Τουρισμός από τη γειτονική Τουρκία όπου ήταν και η αφορμή να ανοίξουν πλέον τα μάτια μας και να αναζητάμε Τουρισμό.

Ο Ιδιωτικός Φορέας Τουρισμού θα βοηθήσει στην τουριστική ανάπτυξη του νησιού

 • Ο Φορέας Τουρισμού λοιπόν μπορεί να συμβάλει στο μέγιστο σε ζητήματα όπου Δήμος και Περιφέρεια, λόγω γραφειοκρατίας και άλλων θεμάτων δυσκολευόταν. Πλέον θα χαράξουν κοινή πορεία και σε συνεργασία με τους φορείς του τόπου μας ο στόχος όλων θα είναι ένας «ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ».


Βασικός στόχος μου η οργάνωση

 • Προτεραιότητές μου ως προσωρινός πρόεδρος του Φορέα θα είναι η οργάνωση, η διαχείριση και άμεση διεκπεραίωση θεμάτων, όπως η στοχευμένη προβολή στα social media και το σωστό marketing. Ομαδική εργασία από Χιώτες που και θέλουν και μπορούν να συμβάλλουν ώστε να ξεκινήσουμε την πορεία μας για τουριστική ανάπτυξη!

  Τέλος λοιπόν θα ήθελα για αρχή να κάνουν όλοι οι Χιώτες ένα follow στο Instagram chios_cto και ένα like στο Facebook.com/chioscto Επίσης καλώ όλους τους επιχειρηματίες που θέλουν να γίνουν μέλη να επισκεφθούν το site του φορέα www.cto.gr.

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ