ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ

21.8.2019 13:30

Πόσο αντέχει μια καρδιά να ανακαλεί αναμνήσεις;

Οι Ανιχνευτές του 1ου Συστήματος Προσκόπων Χίου ταξίδεψαν στην Ίμβρο

Στην φετινή Μεγάλη Δράση Υπαίθρου, οι Ανιχνευτές του 1ου Συστήματος Προσκόπων Χίου ταξίδεψαν στην Ίμβρο και την Σαμοθράκη. Μετά τη Ρόδο, το ακριτικό Καστελόριζο και τη νήσο Ρω που έφθασαν πέρσι, φέτος επέλεξαν για άλλη μία φορά μέρη σπουδαία. Οργάνωσαν ένα ταξίδι και έζησαν οχτώ μέρες γεμάτες φύση και  ιστορία.


Στην Ίμβρο, επισκέφθηκαν σχεδόν όλα τα χωριά του νησιού, όπου η υποδοχή από τους Έλληνες ήταν συγκινητική. Γνώρισαν τη σύγχρονη ιστορία του νησιού από τις αφηγήσεις και τα βιώματα κατοίκων. Έφθασαν στην Παναγιά, στα Αγρίδια, στο Γλυκύ, ενώ περπάτησαν και βίωσαν την καταστροφή και την εγκατάλειψη του μεγαλύτερου χωριού της Τουρκίας και των Βαλκανίων μέχρι το 1960, το Σχοινούδι. Στους Αγίους Θεόδωρους, το χωριό από το οποίο κατάγεται ο Οικουμενικός Πατριάρχης, Βαρθολομαίος, εκτός από τους πρόσχαρους κατοίκους, και τον πάτερ Αστέριο, συναντήθηκαν με τον Πρόεδρο του Συλλόγου των Αγίων Θεοδώρων κ. Δημήτρη Ζορλό(ο οποίος διετέλεσε για αρκετά χρόνια καθηγητής στο Γυμνάσιο Καρδαμύλων), αλλά και με τον Πρόεδρο του Συλλόγου Ιμβρίων της Αθήνας κ. Στέλιο Πούλαδο, ενώ επισκέφθηκαν και το μουσείο του Πατριάρχη, που έχει μία μεγάλη συλλογή από αντικείμενα από τη ζωή του Πατριάρχη, δώρα που του έχουν προσφέρει, καθώς και πλούσιο φωτογραφικό υλικό. Οι Ανιχνευτές, χωρισμένοι σε δύο ομάδες, πραγματοποίησαν έρευνες για δύο θέματα: «Η ζωή των κατοίκων της Ίμβρου»και «Παραδόσεις, Ήθη και Έθιμα της Ίμβρου».Όλοι απάντησαν στις ερωτήσεις που είχαν ετοιμάσει, περιέγραψαν τα γεγονότα, εξέφρασαν στα παιδιά τη μεταστροφή της Τουρκίας, από τα δύσκολα και μαύρα χρόνια της τρομοκρατίας και του αφελληνισμού του νησιού, σε ένα οργανωμένο κράτος με ισότιμη αντιμετώπιση σε όλους, ανεξαρτήτως εθνότητας.Στα πλαίσια της γνωριμίας με την κουλτούρα των Τούρκων, δοκίμασαν ανατολίτικες συνταγές και πραγματοποίησαν ψυχαγωγικά παιχνίδια!Στον επίλογο της παρουσίας τους στην Ίμβρο, επισκεφθήκαν τον Μητροπολίτη Ίμβρου και Τενέδου, κ.κ. Κύριλλο, ένα ζωντανό παράδειγμα ιεράρχη, όπου με τον απλό και ταπεινό του λόγο κατάφερε να κερδίσει τα χαμόγελα και τις ψυχές των παιδιών. Μετέφερε το σπουδαίο έργο της Μητρόπολης και της θρησκευτικής και κοσμικής ζωής του νησιού, αλλά και τις θρησκευτικές ελευθερίες και την αρμονική συμβίωση χριστιανών και μουσουλμάνων. Οι Ανιχνευτές στην Ίμβρο επισκέφθηκαν τον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στα Αγρίδια και τον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στο Γλυκύ.

Γράφει η Ανιχνεύτρια Ευτέρπη Στουπάκη για την Ίμβρο…

Τι να πρωτοθυμηθώ απ’ την Ίμβρο;

Τα πετρόχτιστα σπίτια… τα γραφικά χωριά

τον ελληνικό αέρα που γέμιζε συνεχώς τα πνευμόνια μου

τα όμορφα καφενεδάκια, τις ιδιαίτερες Εκκλησίες

ή τους ανθρώπους με το κρυφό παράπονο στο βλέμμα

που όσα χρόνια κι αν περάσαν

όσο κι αν προσπαθήσαν

παραμένει εκεί

να σιγοκαίει μες τις ψυχές που έζησαν...που βασανίστηκαν....

που διώχθηκαν από το ίδιο τους το σπίτι...

Πώς να ξεχάσω το τρέμουλο της κυρίας Μαρίας

όταν μας έλεγε την δικιά της ιστορία…

Ήμουν 36 χρονών μόνη...με ένα 12χρονο παιδί...

Μας ανάγκασαν να φύγουμε… πήγαμε στην Αθήνα...

και εκεί συνεχώς περίμενα... ένα γράμμα...μια απάντηση...

Πώς να ξεχάσω τα βουρκωμένα μάτια του κυρίου Διαμαντή...

Ήμουν 19 όταν πληρώσαμε έναν ψαρά για να φύγουμε στη Θεσσαλονίκη…

Δεν ήμουν ήσυχο παιδί...

Θυμάμαι να περνούν στα στενά του χωριού...

και να πατούν δυνατά τις βαριές αρβύλες τους...

Θέλαν σαματά...θέλαν χαμό...θέλαν να βλέπουν... να νιώθουν το φόβο μας...

Και τώρα θα απορείς...

Και μετά από όλα αυτά...Τι έγινε...

Μετά από όλα αυτά γυρίσαν...

Γιατί ποιος μπορεί να διαγράψει το σπίτι του απ’ την καρδιά του...

Και τώρα τι κάνουν όλοι αυτοί..

Τώρα...Τώρα συνεχίζουν..

Μεγαλώνουν... Ζουν... Χωρίς να βλέπουν το παρελθόν...

Τώρα ζουν για το τώρα...

Γιατί πόσο αντέχει μια καρδιά να ανακαλεί αναμνήσεις...


Οι Ανιχνευτές εισέπραξαν από την Ίμβρο πρωτόγνωρα συναισθήματα! Είναι μοναδική ευκαιρία σε αυτή την ηλικία (είναι πρόσκοποι ηλικίας Λυκείου) να βρίσκεσαι στον τόπο που έγιναν τα γεγονότα και να ακούς την ιστορία από τους πρωταγωνιστές της. Η «Μεγάλη Δράση Υπαίθρου 2019 Ίμβρος Σαμοθράκη», εκτός από την Ίμβρο, είχε επίσκεψη στην Τροία, την Αλεξανδρούπολη και τη μοναδική καταπράσινη Σαμοθράκη, όπου Ανιχνευτές περπάτησαν στην πανέμορφη φύση (Φαράγγι Φονιά και Βάθρες Γριάς), επισκέφθηκαν το τυροκομείο Παπανικολάου, την χώρα του νησιού, καθάρισαν παραλία στην Καμαριώτισσα, ενώ βρέθηκαν και στο Ιερό των Μεγάλων Θεών, όπου τελούνταν τα Καβείρια Μυστήρια και απ’ όπου αρπάχθηκε το περίφημο γλυπτό της Νίκης της Σαμοθράκης που βρίσκεται στο Λούβρο, για το οποίο πραγματοποιήσαν έρευνα.

__________________

Info: Επικοινωνήστε με το 1ο Σύστημα Προσκόπων Χίου, στο τηλέφωνο: 699-848-33-37 ή πληκτρολογώντας στο facebook/ instagram: 1spchios.  Βρίσκεται στην οδό Δωροθέου Πρωΐου 19 (ισόγειο). Οι προεγγραφές για όλες τις ηλικιακές ομάδες έχουν ξεκινήσει!

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε Συνδρομητής

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ