Ζωή

18/1/18 18:12

τελ. ενημ.: 20/2/18 19:06

150 νέες στολές φτιάχνει ο ΜΕΟΘ για τη Μόστρα, 500 με τις παλιές μεταποιημένες

Σε ρυθμούς Μόστρας, Ταλιμιού,  Καρναβαλιού έχουν μπει πλέον τα Θυμιανά και τα μέλη του Μ.Ε.Ο.Θ. δίνουν ρεσιτάλ δουλειάς.  Οι μέρες του κατεβάσματος της Μόστρας την Τυρινή Παρασκευή και της παρέλαση των αρμάτων και του κόσμου στη Μόστρα είναι το επιστέγασμα μιας ολόκληρης εργώδους διαδικασίας. Συνήθως τα φώτα πέφτουν στην κατασκευή και την παρέλαση των αρμάτων και των καρναβαλιστών, αλλά υπάρχουν οι σχεδόν καθόλου προβεβλημένες διαδικασίες και αφανείς ήρωες. Είναι οι εθελοντές που δουλεύουν εντατικά όλο αυτό το διάστημα για να  γίνουν όλα στην εντέλεια, να τα απολαύσουμε εμείς, να προβληθεί το χωριό τους και στο τέλος να απολαύσουν και αυτοί  τα καλά αποτελέσματα του κόπου τους. Ανάσα δεν έχουν πάρει,  ακόμη δεν έχουν «απογαλακτιστεί» από την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς και δουλεύουν για τις Απόκριες και τη Μόστρα.

Κόβουν – ράβουν

Στην αίθουσα του Συλλόγου επικρατεί οργασμός δουλειάς, μικροί και μεγάλοι κόβουν, ράβουν πολύχρωμα υφάσματα, τούλια.  

Yπεύθυνη σχεδιάστρια και συντονίστρια των κατασκευών η Δέσποινα Πολίτη και από κοντά της όλοι οι υπόλοιποι, όπως η «γραμματέας» Ζωή Ζορμπά.

Ο Ευχούλης        

Τώρα ακόμη είναι στην αρχή των νέων  κατασκευών, αλλά όπως πάντα θα χρησιμοποιηθούν και  αρκετές παλιές, τις οποίες μετατρέπουν ανάλογα με την θεματολογία κάθε σεζόν.

«Φέτος έχουμε τους Ευχούληδες, εφεύρημα από ένα κουκλάκι παλιό που έπαιζαν τα παιδιά. Θέλουμε να δώσουμε ένα αισιόδοξο τόνο, μια ευχάριστη διάθεση στον κόσμο», λένε και οι δύο.

Φορεσιές, υφάσματα, βελόνες και κλωστές, πολύχρωμος καμβάς, μηχανές ραψίματος, μαλλιά και άλλα υλικά κατασκευής και εργαλεία, στα χέρια των εθελοντών μετατρέπονται σε … Καρναβάλι.

Θυμιανά έχεις ταλέντο  

Μαζί με τον Ευχούλη θα ντύσουν και το άρμα με  τους καρναβαλιστές του θέματος «Θυμιανά έχεις ταλέντο». Τα θέματα είναι πολλά, αλλά δεν θέλουν ακόμη να τα αποκαλύψουν όλα, γιατί πιθανά κάποια  θα αλλάξουν.

Συμμετοχές

Κάθε χρόνο έχουν υπάρχουν γύρω στις 500 συμμετοχές. «Το σημαντικό είναι ότι έχουν αρχίσει να έρχονται παιδιά και θα υπάρχουν συνεχιστές του εθίμου», επισημαίνει η Δ. Πολίτη. Τονίζει βέβαια ότι θα μπορούσε να είναι πολύ περισσότερες αλλά  στο ΜΕΟΘ διακρίνονται για την επιμονή και την υπομονή τους.

Το ωράριο είναι σκληρό, οι εργατοώρες πολλές και «παράσημα» έχουν μόνο την επιβράβευση του έργου τους από τον κόσμο.

Η Δέσποινα κάνει υπερωρίες, αφού συνήθως δουλεύει και τις πρωινές ώρες. Πρέπει να παραδώσουν τις φορεσιές στις 15 Φεβρουαρίου για να προλάβουν στη συνέχεια να ντύσουν και τα άρματα, τα οποία θα είναι γύρω στα δέκα.

Η Δέσποινα τονίζει ότι στόχος τους είναι να έχουν περισσότερα γκρουπ, χωρίς άρματα, ως απλούς καρναβαλιστές, αν και θα πρέπει να δουλέψουν ακόμη περισσότερο για να φτιάξουν περισσότερες στολές.

 

Σχόλια άρθρου: 0

Δείτε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
300x250
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση