25.10.2021 12:20

Τι σχέση έχει το κάταγμα ισχίου με την οστεοπόρωση;

Πώς μπορεί να συνδέεται το κάταγμα ισχίου με την οστεοπόρωση; Τι πρέπει να προσέξουμε και σε ποιες περιπτώσεις η οστεοπόρωση μπορεί να γίνει επικίνδυνη; 

Είναι γνωστό πως η οστεοπόρωση απασχολεί κυρίως ώριμα άτομα και ως επί το πλείστον γυναίκες, χωρίς αυτό να σημαίνει πως ο ανδρικός πληθυσμός είναι 100% ασφαλής από την συγκεκριμένη πάθηση. Βασικό χαρακτηριστικό της οστεοπόρωσης είναι το ότι κάνει τα οστά αδύναμα και εύθραυστα, τόσο εύθραυστα που μια πτώση ή ακόμη και ήπιες πιέσεις όπως μία κάμψη ή ο βήχας μπορεί να προκαλέσουν κάταγμα. Τα κατάγματα που σχετίζονται με την οστεοπόρωση εμφανίζονται συχνότερα στο ισχίο, τον καρπό ή τη σπονδυλική στήλη.

Ποια είναι τα αίτια και τα συμπτώματα της οστεοπόρωσης και τι πρέπει να προσέξουμε σχετικά με το κάταγμα ισχίου; 

Τι είναι η οστεοπόρωση;

Με τον όρο οστεοπόρωση περιγράφουμε την ευθραυστότητα των οστών που οδηγεί σε κατάγματα. Ως «οστεοπορωτικά κατάγματα» εννοούμε τα κατάγματα που συνέβησαν εξαιτίας της κακής ποιότητας των οστών και όχι λόγω κάποιου ατυχήματος. Συνήθως δεν υπάρχουν συμπτώματα στα αρχικά στάδια της πάθησης. Παρ’ όλα αυτά, από τη στιγμή που τα οστά αρχίσουν να εξασθενούν, μπορεί να εμφανιστούν συμπτώματα όπως πόνος στην πλάτη εξαιτίας κατάγματος σπονδύλου, απώλεια ύψους, κύρτωση και εύθραυστα κόκαλα.  

Τα οστά κατά τη διάρκεια της ζωής μας βρίσκονται σε μια συνεχή κατάσταση ανανέωσης. Στις μικρότερες ηλικίες το σώμα δημιουργεί νέα οστική μάζα γρηγορότερα από τη διάσπαση της παλιάς. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αυξάνεται η οστική μάζα. Με τον καιρό αυτή η διαδικασία επιβραδύνεται και οι περισσότεροι άνθρωποι φτάνουν στην κορυφαία οστική τους μάζα μέχρι την ηλικία των 30 ετών. Καθώς οι άνθρωποι γερνούν, η οστική μάζα χάνεται πιο γρήγορα από ό, τι δημιουργείται. Το πόσο πιθανό είναι να αναπτύξετε οστεοπόρωση εξαρτάται εν μέρει από το πόση οστική μάζα αποκτήσατε. Όσο υψηλότερη είναι η μέγιστη οστική σας μάζα, τόσο περισσότερο οστό έχετε «στην τράπεζα» και τόσο λιγότερο πιθανό είναι να αναπτύξετε οστεοπόρωση καθώς μεγαλώνετε.

Η οστεοπόρωση μπορεί να οδηγήσει σε εμφανή αλλαγή της στάσης του σώματος, του κέντρου βάρους αλλά και της ποιότητα της βάδισης και της ισορροπίας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την ακόμα μεγαλύτερη αύξηση των καταγμάτων από πτώσεις όπως είναι τα κατάγματα ισχίου λεκάνης και οδηγούν σε υποχρεωτική χειρουργική θεραπεία και σοβαρές επιπλοκές.

Η  συντήρηση και διαφύλαξη της υγείας των οστών έχει τεράστια σημασία και τα τελευταία χρόνια έχουν προστεθεί σημαντικότατα νέα όπλα στην καταπολέμηση της μυοσκελετικής  γήρανσης. Σίγουρα το ασβέστιο, η βιταμίνη D, η άσκηση και η αλλαγή του τρόπου ζωής μπορούν να συμβάλουν στον έλεγχο της κατάστασης. Όμως, πλέον υπάρχουν φάρμακα με τα οποία σε διάστημα τριών ετών τα οστά μπορούν να γίνουν πέντε χρόνια νεότερα, μειώνοντας την πιθανότητα κατάγματος μέχρι και 60% σε ένα έτος. Αυτό είναι πολύ σημαντικό καθώς τα κατάγματα ισχίου, τα οποία είναι οστεοπορωτικά κατάγματα, έχουν πολύ κακή πρόγνωση και απαιτούν ειδική και έγκαιρη θεραπεία.

Τι είναι το κάταγμα ισχίου;

Το κάταγμα ισχίου είναι γνωστό επίσης και ως κατάγματα γοφού ή λεκάνης. Βασικό αίτιο του κατάγματος ισχίου είναι η οστεοπόρωση. Ο μέσος όρος ηλικίας των ασθενών είναι τα 79 έτη χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει ότι δεν υπάρχει πιθανότητα να συμβεί και σε άτομα μικρότερης ηλικίας. Τα συμπτώματα του κατάγματος ισχίου είναι έντονος πόνος, αδυναμία βάδισης και σε πολλές περιπτώσεις εμφανής βράχυνση του μήκους του ποδιού με έξω στροφή. Η χειρουργική θεραπεία είναι εντελώς απαραίτητη. Εάν δεν αντιμετωπιστεί ένας ασθενής με κάταγμα ισχίου δεν θα μπορέσει να περπατήσει ποτέ ξανά. Είναι πολύ σημαντικό η χειρουργική επέμβαση για την αποκατάσταση του ισχίου να γίνει άμεσα, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος καταστροφικών επιπλοκών όπως θρόμβωση, λοιμώξεις, κατακλίσεις, διαταραχή του ψυχισμού κλπ. 

Η σημασία της ρομποτικής χειρουργικής

Η μέθοδος στην ρομποτική χειρουργική έχει φέρει επανάσταση στον χώρο της χειρουργικής. Το ρομποτικό σύστημα ΜΑΚΟ Stryker, το οποίο είναι το πρώτο και μοναδικό στον κόσμο σύστημα ρομποτικής υποβοήθησης στην Ορθοπαιδική, εγγυάται άριστα αποτελέσματα και απίστευτη ακρίβεια στις επεμβάσεις γόνατος και ισχίου. Πρόκειται για μία εντελώς ασφαλή μέθοδο που περιλαμβάνει λιγότερο χρόνο αποθεραπείας, ταχύτερη αποκατάσταση μικρότερες χειρουργικές τομές, ελάχιστη απώλεια αίματος και μικρότερη επιβάρυνση των μαλακών μορίων στις αρθρώσεις. Τέλος, οι μετεγχειρητικές επιπλοκές περιορίζονται σε απόλυτο βαθμό. 

Dr. Kosta Dretakis

Ορθοπεδικός Χειρουργός Αθήνα Γλυφάδα

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ