29.7.2022 16:36

Τι είναι τα άλματα ανάπτυξης;

Περνώντας ένα άλμα ανάπτυξης, το μωρό σας θα αυξήσει το βάρος, το μήκος και την περιφέρεια του κεφαλιού πιο γρήγορα από το συνηθισμένο. Μπορεί επίσης να πετύχει ένα αναπτυξιακό ορόσημο ή να κατακτήσει μια καινούρια δεξιότητα. Συνήθως οι γονείς παρατηρούν ότι το μωρό θέλει να τρέφεται περισσότερο. Αν θηλάζει, ο θηλασμός μπορεί να διαρκεί περισσότερο από το συνηθισμένο ενώ αν τρέφεται με φόρμουλα, μπορεί να φαίνεται σαν να πεινάει ακόμα στο τέλος του ταΐσματος. Άλλο συχνό σημάδι είναι η αλλαγή στις συνήθειες του ύπνου, μπορεί δηλαδή να χρειάζεται περισσότερο ή λιγότερο ύπνο από το συνηθισμένο, ή να είναι ανήσυχο και κολλημένο πάνω στη μαμά.

Γράφει η Παιδίατρος Καλυμνιού Μαριαλένα, MD, MSc

 

Πότε συμβαίνουν τα άλματα ανάπτυξης και πόσο διαρκούν;

Τα άλματα μπορούν να συμβούν ανά πάσα στιγμή. Στα μικρά μωρά, συνήθως διαρκούν μία ή δύο ημέρες. Στα μεγαλύτερα μωρά, μπορεί να διαρκέσουν έως και μια εβδομάδα. Τα πιο κοινά χρονολογικά σημεία που μπορεί να συμβεί ένα άλμα είναι σε ηλικία:

5η εβδομάδα
8η και 9η
12η
15η μέχρι 19η
23η μέχρι 26η
29η & 30ή
34η μέχρι 37η
42η μέχρι 47η
51η μέχρι 54η
60ή μέχρι 64η
71η μέχρι 75η

Το μοτίβο ανάπτυξης κάθε μωρού είναι διαφορετικό, οπότε μην ανησυχείτε εάν το μωρό σας κάνει άλμα σε άλλες χρονολογικές ηλικίες. Μπορεί να κάνει περισσότερα άλματα από αυτά, λιγότερα ή να μην παρατηρήσετε και καμία διαφορά και όλα αυτά είναι φυσιολογικά.

 

 

Πέρα από την πείνα, ποια είναι τα άλλα σημάδια ενός άλματος ανάπτυξης;

Ύπνος

Λίγο πριν και κατά τη διάρκεια ενός άλματος, το μωρό σας μπορεί να φαίνεται πιο νυσταγμένο από το συνηθισμένο. Το να ξυπνάει λιγότερο τη νύχτα, να κοιμάται περισσότερες ώρες κατά τη διάρκεια της ημέρας, μπορεί να είναι σημάδια ότι διοχετεύει την ενέργειά του στην ανάπτυξη.

Μερικά μωρά φαίνεται να χρειάζονται λιγότερο ύπνο κατά τη διάρκεια ενός άλματος, επομένως μπορεί επίσης να παρατηρήσετε ότι το μωρό σας ξυπνάει πιο συχνά τη νύχτα ή παίρνει πιο σύντομους υπνάκους.

Αλλαγές στη συμπεριφορά

Κατά τη διάρκεια ενός άλματος, το μωρό σας μπορεί να είναι πιο ανήσυχο και κολλημένο πάνω σας από ότι συνήθως. Μπορεί να ζητάει παραπάνω αγκαλιά ή να κλαίει σε στιγμές που συνήθως είναι χαλαρό και ήρεμο.

Δεν είναι γνωστό ακριβώς τι προκαλεί αυτές τις αλλαγές στη συμπεριφορά. Μπορεί να οφείλονται στο ότι το μωρό σας αισθάνεται κουρασμένο ή καταπονημένο καθώς αφιερώνει την ενέργειά του στο τάισμα και την ανάπτυξη.

 

Τι πρέπει να κάνω κατά τη διάρκεια ενός άλματος ανάπτυξης;

Υπομονή! Ανταποκριθείτε στις ανάγκες του μωρού σας και προσπαθήστε να του δώσετε αυτό που χρειάζεται, είτε είναι επιπλέον ταΐσματα, ένας πρωινός υπνάκος ή ηρεμία και αγκαλιές, ειδικά δέρμα με δέρμα. Θυμηθείτε ότι η κατάσταση αυτή κρατάει για λίγες ημέρες μόνο.

Αν θηλάζετε, βοηθήστε την παραγωγή γάλακτος σας αφήνοντας το μωρό σας να τρέφεται όσο συχνά και για όσο καιρό θέλει, φροντίστε τον εαυτό σας τρώγοντας τακτικά γεύματα, πίνοντας πολλά υγρά. Αν το μωρό πίνει φόρμουλα, αυξήστε λίγο την ποσότητα αφού επικοινωνήσετε πρώτα με τον Παιδίατρό σας.

 

Είναι άλμα ή μήπως κάτι δεν πάει καλά;

Τα άλματα δεν είναι η μοναδική εξήγηση για αλλαγές στη συμπεριφορά και στον ύπνο. Λοιμώξεις, οδοντοφυΐα, κολικοί και πολλά άλλα μπορεί να προκαλέσουν παρόμοια εικόνα, ενώ η συνεχής πείνα θα μπορούσε να υποδηλώνει χαμηλή παροχή γάλακτος οπότε πολύ σημαντικό είναι αν παρατηρήσετε οποιαδήποτε αλλαγή στη συμπεριφορά να επικοινωνήσετε με τον Παιδίατρο ο οποίος μπορεί να αξιολογήσει τα συμπτώματα.

Αν παρατηρήσετε υπνηλία (το μωρό ξυπνάει δύσκολα), πυρετό, έμετο, πολύ έντονη ανησυχία, μειωμένες βρεγμένες πάνες, επικοινωνήστε άμεσα με τον Παιδίατρό σας.
 

Ο έντυπος «πολίτης» ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα! Συμπληρώστε την διεύθυνση σας εδώ.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας και στο Google News. Περιμένουμε τα σχόλια σας στο Facebook Page μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ