17.5.2024 14:17

Τι είναι ο παρβοϊός Β19 και τι προκαλεί;

Γράφει η Παιδίατρος Καλυμνιού Μαριαλένα, MD, MSc

Ο παρβοϊός Β19 (parvo B19) είναι μέρος μιας οικογένειας ιών που μπορούν να προκαλέσουν λοίμωξη και στον άνθρωπο. Οι περισσότεροι παρβοϊοί μολύνουν ζώα, όπως γάτες και σκύλους. Οι άνθρωποι δεν μπορούν να μολυνθούν με αυτούς τους παρβοϊούς ενώ οι σκύλοι και οι γάτες μπορούν να εμβολιαστούν για τα στελέχη που τους προσβάλλουν. Ο παρβοϊός Β19 μολύνει μόνο ανθρώπους. Μικρές επιδημίες παρβοϊού Β19 συμβαίνουν περίπου κάθε 3 έως 4 χρόνια, ιδίως στα τέλη του χειμώνα, την άνοιξη και τις αρχές του καλοκαιριού.
 

Πώς εκδηλώνεται ή λοίμωξη;

Λοιμώδες ερύθημα (πέμπτη νόσος)

Περίπου 2 στους 10 ανθρώπους που μολύνονται από αυτόν τον ιό δεν θα έχουν συμπτώματα.

Αν το παιδί σας έχει έντονα κόκκινα μάγουλα (σαν να έφαγε χαστούκι) αλλά δεν έχει παίξει σε εξωτερικούς χώρους στο κρύο, μπορεί να νοσεί από λοιμώδες ερύθημα. Αυτή η κοινή παιδική ασθένεια πήρε το όνομά της επειδή ήταν η πέμπτη ασθένεια σε έναν ιστορικό κατάλογο έξι εξανθηματικών νόσων στα παιδιά. Μερικές φορές ένα άλλο εξάνθημα που φαίνεται δαντελωτό εμφανίζεται λίγες μέρες αργότερα. Το δεύτερο εξάνθημα συχνά ξεκινά στον κορμό και εξαπλώνεται στα χέρια, τα πόδια, τα πέλματα των ποδιών μπορεί να έχουν φαγούρα, αλλά συνήθως υποχωρεί μετά από περίπου μία εβδομάδα.

Η ασθένεια συνήθως δεν είναι σοβαρή. Τα συμπτώματα της πέμπτης νόσου μπορεί να περιλαμβάνουν επίσης πυρετό, καταρροή, μυϊκούς πόνους, πρησμένες αρθρώσεις και πονοκέφαλο και εμφανίζεται συχνότερα σε μικρά παιδιά.

Πώς μπορώ να ξέρω αν το παιδί μου έχει λοιμώδες ερύθημα;
Η πέμπτη νόσος ξεκινά όπως πολλές άλλες ιογενείς λοιμώξεις, επομένως μπορεί να είναι δύσκολο να γνωρίζουμε με βεβαιότητα εάν το παιδί σας την έχει. Ο γιατρός σας θα εξετάσει το εξάνθημα και αν χρειάζεται μπορεί να κάνει εξετάσεις αίματος για να ελέγξει για αντισώματα στον ιό.

Πώς μεταδίδεται;
Η πέμπτη νόσος μεταδίδεται από άτομο σε άτομο μέσω σταγονιδίων του αναπνευστικού. Τα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως 4 έως 14 ημέρες μετά την έκθεση στον ιό, με το εξάνθημα στο μάγουλο να εμφανίζεται περίπου 4 έως 21 ημέρες μετά τη μόλυνση του παιδιού σας. Ένα παιδί είναι πιο μεταδοτικό πριν εμφανιστεί το εξάνθημα και δεν είναι μεταδοτικό μετά την εμφάνιση του εξανθήματος.

Πρόληψη
Η καλή υγιεινή των χεριών είναι ο καλύτερος τρόπος για την πρόληψη της εξάπλωσης, καθώς δεν υπάρχει εμβόλιο. Υπενθυμίστε στα παιδιά να πετάξουν τα χρησιμοποιημένα χαρτομάντιλα και βεβαιωθείτε ότι οι επιφάνειες και τα αντικείμενα που αγγίζουν καθαρίζονται και απολυμαίνονται τακτικά.

Επιπλοκές
Η λοίμωξη από τον παρβοϊό Β19 είναι συνήθως ήπια για παιδιά και ενήλικες που κατά τα άλλα είναι υγιείς. Ωστόσο, μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές στην υγεία που επηρεάζουν τα νεύρα, τις αρθρώσεις, τον καρδιακό μυ ή το αίμα. Έχει αποδειχθεί ότι προκαλεί σοβαρή αναιμία σε ορισμένους ασθενείς με αιματολογικές διαταραχές ή με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, σε ασθενείς με δρεπανοκυτταρική αναιμία και θαλασσαιμίες καθώς και στις έγκυες.

Τι γίνεται αν πάθω την πέμπτη νόσο όταν είμαι έγκυος;
Τις περισσότερες φορές, η πέμπτη νόσος δεν προκαλεί προβλήματα στις έγκυες γυναίκες και στα μωρά τους. Σπάνια, μπορεί να προκύψουν σοβαρά προβλήματα εάν ο ιός μεταδοθεί και δυσκολεύει το έμβρυο να παράγει ερυθρά αιμοσφαίρια. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή αναιμία που προκαλεί εμβρυϊκό ύδρωπα, μια συσσώρευση υγρού που μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή ανεπάρκεια ή θάνατο.

Επικοινωνήστε με τον/την Παιδίατρο αν σας προβληματίζει η κλινική εικόνα του παιδιού σας ή με τον/την Γυναικολόγο αν είστε έγκυος και εκτεθήκατε στον ιό.

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ