25.5.2023 13:48

Τι είναι η HIPEC και γιατί αποτελεί καινοτομία στην αντιμετώπιση των καρκίνων του πεπτικού;

Η κυτταρομειωτική χειρουργική και η ενδοπεριτοναϊκή χημειοθεραπεία, γνωστή ως HIPEC αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στην καταπολέμηση του καρκίνου του πεπτικού συστήματος. Πότε προτείνεται η εφαρμογή της και σε ποιες περιπτώσεις θεωρείται αναποτελεσματική;

Πώς δημιουργείται η περιτοναϊκή μετάσταση;

Ο καρκίνος του πεπτικού συστήματος, μπορεί να δώσει μεταστάσεις με τρεις κύριους τρόπους:

  • Μέσω του φλεβικού αίματος

Τα καρκινικά κύτταρα μεταναστεύουν και γίνονται μάζες, δημιουργώντας μεταστάσεις σε άλλα όργανα, όπως για παράδειγμα το συκώτι και οι πνεύμονες.

  • Μέσω των λεμφαγγείων

Τα καρκινικά κύτταρα μεταναστεύουν σε ενδιάμεσους λεμφαδένες, δημιουργώντας νέες μάζες.

  • Μέσω της περιτοναϊκής κοιλότητας

Ελεύθερα καρκινικά κύτταρα μπορούν να οδηγηθούν στο εσωτερικό της περιτοναϊκής κοιλότητας, καλύπτοντας με εμφυτεύσεις πολλά από τα όργανα της κοιλιάς.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα χειρουργικής κυτταρομειωτικής και HIPEC;

Η Κυτταρομειωτική Χειρουργική και η HIPECεφαρμόζονται τα τελευταία σαράντα χρόνια στην αντιμετώπιση των καρκίνων του πεπτικού συστήματος. Σήμερα, διαθέτουμε σημαντικό αριθμό επιστημονικών μελετών οι οποίες αποδεικνύουν ότι η μέθοδος αυτή μπορεί να ενισχύσει σημαντικά τόσο τα ποσοστά επιβίωσης των ασθενών όσο και την μετέπειτα ποιότητα ζωής τους, εμφανίζοντας σημαντικά πλεονεκτήματα σε σύγκριση με άλλες μεθόδους.

Ποιος είναι ο ρόλος της θερμοκρασίας στην αντιμετώπιση της κακοήθειας;

Η απευθείας χορήγηση του χημειοθεραπευτικού φαρμάκου στο εσωτερικό της κοιλιάςσε συνδυασμό με την τοπική αύξηση της θερμοκρασίας, έχει ως αποτέλεσμα την ενίσχυση της τοπικής δράσης και της συνολικής αποτελεσματικότητας του χημειοθεραπευτικού φαρμάκου.

Μπορεί μέρος του φαρμάκου να απορροφηθεί από τον οργανισμό;

Mόνο ένα μικρό ποσοστό του χημειοθεραπευτικού φαρμάκου απορροφάται συστηματικά (από τον οργανισμό), με αποτέλεσμα να μπορούν να χορηγηθούν μεγαλύτερες δόσεις χημειοθεραπείας χωρίς την εμφάνιση των παρενεργειών της κλασικής χημειοθεραπείας.

Ορισμένοι τύποι καρκίνων, μεταξύ των οποίων και οι περισσότεροι καρκίνοι της περιτοναϊκής κοιλότητας, εμφανίζουν σημαντικές προκλήσεις ως προς την αντιμετώπισή τους. Παρά το γεγονός ότι σημειώνεται συνεχής πρόοδος στην χορήγηση χημειοθεραπευτικών φαρμάκων, φαίνεται πως αυτή η μέθοδος χορήγησης χημειοθεραπείας είναι λιγότερο αποτελεσματική για την αντιμετώπιση των καρκίνων της περιτοναϊκής κοιλότητας, για την οποία και προτείνεται η ρομποτική χειρουργική, ως βέλτιστη μέθοδος αντιμετώπισης.

Όταν ο καρκίνος εντοπίζεται μόνο στην επιφάνεια των οργάνων χωρίς να έχει επεκταθεί στην αιματική κυκλοφορία, η Κυτταρομειωτική Χειρουργική και η HIPEC αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή για τους ασθενείς με καρκίνο του πεπτικού συστήματος.

Η HIPECαποτελεί μια πρωτοποριακή μέθοδο, η οποία προσφέρει σημαντικές προοπτικές θεραπείας για τους ασθενείς με καρκίνο του πεπτικού συστήματος.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ