20.3.2022 11:49

ΣΕΣΝΟΧ - 4ωρη στάση εργασίας το πρωί της Δευτέρας 21/3

Δύο χρόνια πέρασαν από την πανδημία του κορονοϊού και όλοι εμείς που εργαζόμαστε στα νοσοκομεία και στην πρωτοβάθμια υγεία, δίνουμε τον καλύτερο εαυτό μας για την προστασία της υγείας και της ζωής των ασθενών μας.

Δύο χρόνια τώρα δουλεύουμε κάτω από αντίξοες συνθήκες, με απανωτές βάρδιες, χωρίς άδεια και ρεπό, εξουθενωμένοι για να κρατήσουμε το δημόσιο σύστημα Υγείας όρθιο. Η πανδημία αξιοποιήθηκε για να περάσουν μία σειρά αντεργατικά και κατασταλτικά μέτρα σε βάρος του λαού. Ο εμβολιασμός από όπλο της επιστήμης, αξιοποιήθηκε για απολύσεις, εκβιασμούς, διαίρεση των εργαζομένων και ενίσχυση των ιδιωτικών διαγνωστικών εργαστηρίων.

Αγώνας για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους !

Την ίδια ώρα  χιλιάδες συμβασιούχοι (επικουρικοί, ΣΟΧ, ΟΑΕΔ) εργάζονται στα νοσοκομεία, καλύπτοντας ένα σημαντικό μέρος από τις μεγάλες ελλείψεις, με μειωμένα δικαιώματα σε σχέση με τους μόνιμους.  Η κυβέρνηση τους κρατάει σε ομηρία δίνοντας μόνο μια ολιγόμηνη παράταση, εξαιρώντας ωστόσο από αυτή  τους συμβασιούχους ΣΟΧ που εργάζονται σε φύλαξη και εστίαση των νοσοκομείων γιατί σχεδιάζει τις υπηρεσίες αυτές να τις παραδώσει σε εργολαβικές εταιρίες.  Η κυβέρνηση λοιπόν  αντί να αξιοποιήσει την πολύτιμη εμπειρία που έχουν αποκτήσει όλα αυτά τα χρόνια και να τους μονιμοποιήσει χωρίς όρους και προϋποθέσεις, γνωρίζοντας  ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες , οδηγεί ένα μεγάλο μέρος αυτών των εργαζομένων στην απόλυση!!!

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η παράδοση της υπηρεσίας καθαριότητας και των πλυντηρίων του Νοσοκομείου της Χίου,  όπου η διοίκηση  με την σύμφωνη και ομόφωνη γνώμη του διοικητικού συμβουλίου τις παρέδωσαν στους εργολάβους, ανοίγοντας το δρόμο για την επιστροφή του εργασιακού Μεσαίωνα στο Νοσοκομείο μας.  Ήταν τέτοια η βιασύνη τους να επαναφέρουν τις εργολαβικές εταιρείες, που η διοίκηση – με τη στήριξη της ηγεσίας  του υπουργείου Υγείας και τις ευλογίες του τοπικού κυβερνητικού βουλευτή    - επίσπευσε τις διαδικασίες και δεν αξιοποίησε ούτε τη δυνατότητα  για παράταση της σύμβασης μετά τις 31/12/2021,  επικαλούμενη κατεπείγουσες ανάγκες και επέλεξε το δρόμο των απευθείας αναθέσεων σε ιδιώτη ανάδοχο, οδηγώντας  τους εργαζόμενους είτε στην ανεργία, είτε στο «βούρδουλα» του εργολάβου.

Οι σχεδιασμοί για επέκταση των ιδιωτικοποιήσεων και λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, με ότι αυτό συνεπάγεται για τους ασθενείς και τους εργαζόμενους ΔΕΝ οφείλονται σε «νεοφιλελεύθερη ιδεοληψία» της κυβέρνησης της ΝΔ.  Αποτελούν συνειδητή επιλογή όλων ως τώρα των κυβερνήσεων  για την υλοποίηση της στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μείωση των κρατικής χρηματοδότησης για την υγειονομική περίθαλψη των λαϊκών οικογενειών και μετατροπή των δημόσιων νοσοκομείων σε «αυτοτελείς επιχειρηματικές μονάδες».

Βασικό χαρακτηριστικό του «νέου ΕΣΥ» είναι η λειτουργία των μονάδων υγείας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, με βάση τις κατευθύνσεις του ΟΔΙΠΥ Α.Ε με κριτήρια «Κοστολόγησης Ομοιογενών Διαγνωστικών Κατηγοριών» (DRGs), βασική απαίτηση των ασφαλιστικών εταιρειών, για να διαμορφωθούν παρόμοιοι όροι λειτουργίας μεταξύ δημόσιων νοσοκομείων και ιδιωτικών κλινικών.

Στο νοσοκομείο – επιχείρηση που σχεδιάζουν το κόστος λειτουργίας θα καλύπτεται από τις πληρωμές των ασθενών – πελατών, με όσο το δυνατό μικρότερη κρατική χρηματοδότηση.

Δεδομένου ότι στο κόστος λειτουργίας συμπεριλαμβάνεται και η μισθοδοσία του προσωπικού, για να μπορεί το νοσοκομείο – επιχείρηση να είναι «αποδοτικό» και «ανταγωνιστικό» με τις αντίστοιχες ιδιωτικές κλινικές, ώστε να «κλείνει συμφωνίες» με τις ασφαλιστικές εταιρείες και τον ΕΟΠΥΥ (που σχεδιάζεται να λειτουργεί  ως ιδιωτική ασφαλιστική) θα πρέπει να έχει όσο το δυνατό λιγότερο και φθηνότερο προσωπικό.

Για αυτό συνεχίζεται και η διαιώνιση των μεγάλων ελλείψεων προσωπικού και η επέκταση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων.

Γι’ αυτό απορρίπτεται, από όλες τις κυβερνήσεις, το αίτημα μας για μονιμοποίηση των συμβασιούχων συναδέλφων, και ήδη σε δεκάδες νοσοκομεία, είναι σε εξέλιξη, διαγωνισμοί για την ανάθεση της καθαριότητας, της φύλαξης και της σίτισης σε εργολαβικές εταιρείες.

Ταυτόχρονα, επιμένουν να διατηρούν «παγωμένους» τους βασικούς μισθούς μας – ενώ η ακρίβεια «θερίζει» - και αρνούνται την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού, ενώ σχεδιάζουν περικοπές ή και κατάργηση του ανθυγιεινού επιδόματος για χιλιάδες εργαζομένους.

Καλούμε όλους τους συμβασιούχους συναδέλφους να πάρουν την υπόθεση του αγώνα στα δικά τους χέρια, απομονώνοντας όσους προσπαθούν να καλλιεργήσουν τον εφησυχασμό, τη μοιρολατρία και το διαίρει και βασίλευε μεταξύ μονίμων και συμβασιούχων.

 

Συνεχίζουμε τον αγώνα με μαζική συμμετοχή στην 24ωρη ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ –

ΤΕΤΑΡΤΗ 6 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

 

  • Να ανακληθούν οι αναστολές εργασίας και να επιστρέψουν οι συνάδελφοι μας, με τήρηση όλων των αναγκαίων μέτρων προστασίας για όλους τους εργαζόμενους στις μονάδες υγείας & πρόνοιας και να τους καταβληθεί η αναλογία της «έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης» που αντιστοιχεί στο χρόνο εργασίας τους, πριν τεθούν σε αναστολή εργασίας.
  • Να καταργηθεί η υποχρέωση των εργαζομένων, που δεν έχουν λάβει την αναμνηστική δόση εμβολιασμού, να διενεργούν εργαστηριακό έλεγχο με δική τους επιβάρυνση
  • Να αποδεσμευθούν τα νοσοκομεία από τη λειτουργία των εμβολιαστικών κέντρων .
  •  Ενίσχυση των δημόσιων μονάδων υγείας και πρόνοιας με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με επείγουσες διαδικασίες και μονιμοποίηση των συμβασιούχων
  • Επέκταση ανθυγιεινού επιδόματος και ένταξη στα ΒΑΕ όλων όσων εργάζονται σε αντίστοιχες συνθήκες
  • Άμεσα μέτρα προστασίας της υγείας στους χώρους δουλειάς, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, τα σχολεία και τις σχολές.
  • Αυξήσεις στους μισθούς μας. Επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού
  • Κατάργηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης και της Ειδικής Εισφοράς για το ΤΠΔΥ.
  • Κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα και του ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ