11.12.2019 11:00

Πόσο επηρεάζουν τελικά την υπογονιμότητα οι πολυκυστικές και η ενδομητρίωση;

Υπογόνιμη γυναίκα ή υπογόνιμος άνδρας; Μάλλον και οι δύο χαρακτηρισμοί είναι λάθος καθώς έρευνες δείχνουν ότι όταν ένα ζευγάρι είναι υπογόνιμο, έχει αποδειχθεί ότι οι πιθανότητες είναι 50-50 ανάμεσα στα δύο φύλα ως προς την αιτία, με άλλα λόγια η γονιμότητα σε ένα ζευγάρι είναι το άθροισμα της γονιμότητας των δύο!

Αν θέλουμε να εστιάσουμε στην γυναίκα, θα διαπιστώσουμε ότι υπάρχουν πολλές παθήσεις ή ανατομικές ανωμαλίες που μπορούν να ενοχοποιηθούν για την ανδρική & γυναικεία υπογονιμότητα και την ανάγκη θεραπείας για την επίτευξη της εγκυμοσύνης. Η ενδομητρίωση και οι πολυκυστικές ωοθήκες (ή το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών) είναι δύο από αυτές τις παθήσεις που χρειάζονται διερεύνηση.

Ενδομητρίωση

Υπολογίζεται ότι το 40% των γυναικών με ενδομητρίωση θα έχει δυσκολίες στην σύλληψη. Αν και δεν έχει δοθεί ακριβής απάντηση ως προς το πώς επηρεάζει η ενδομητρίωση την υπογονιμότητα, ωστόσο πιστεύεται ότι στον μηχανισμό συμμετέχουν πολλοί παράγοντες. Οι συμφύσεις, οι κύστεις γύρω από τις σάλπιγγες αλλά και οι μεγάλες εστίες ενδομητρίωσης στις ωοθήκες, μπορεί να επηρεάσουν την γονιμότητα.

Από την πάθηση, επίσης μπορεί να μην αναπτύσσονται φυσιολογικά τα ωοθυλάκια και έτσι να μην μπορεί να εμφυτευτεί το έμβρυο. Ακόμα κι αν γίνει η εμφύτευση είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν αποβολές.

Πολυκυστικές ωοθήκες

Οι γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, ελάχιστες φορές έχουν ωορρηξία μέσα στο έτος, άρα είναι λογικό να «αποδίδουν τις ελπίδες τους» σε έναν γόνιμο σύντροφο. Η γυναίκα δηλαδή δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα στο να συλλάβει, άρα η εγκυμοσύνη μπορεί να επιτευχθεί με ιατρική υποβοήθηση!

Ειδικά για τις γυναίκες με πολυκυστικές, αλλά χωρίς διαταραχή κύκλου, υπάρχει ένα πλούσια απόθεμα ωοθηκών, άρα οι πιθανότητες αυξάνονται.

Αν χρειαστεί ιατρική παρέμβαση για να μείνει μία γυναίκα με πολυκυστικές έγκυος, αυτή μπορεί να είναι φαρμακευτική ή χειρουργική. Επίσης υπάρχει περίπτωση να υπάρχει αποτέλεσμα ακόμα και σε μία απλή αλλαγή στον τρόπο ζωής.

Περισσότερα στην ιστοσελίδα τουNeogenesis.

 

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε Συνδρομητής

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ