8.7.2021 0:22

Παιχνίδι στην άμμο: Γιατί κάνει καλό στα παιδιά μας

Το παιχνίδι στην άμμο μπορεί να είναι μια μεγάλη ευκαιρία για ελεύθερο παιχνίδι για τα παιδιά μας. Όπως και αν τη χρησιμοποιήσουν, για να φτιάξουν κάστρα, να σκάψουν, να κοσκινίσουν, να θάψουν μέσα πράγματα και να φτιάξουν σχέδια με καλούπια η άμμος μπορεί να έχει πολλές διαφορετικές μορφές, προσφέροντας έτσι ατελείωτες ευκαιρίες για διασκέδαση και μάθηση!

Αφήνοντας το παιδί σας να παίξει στην άμμο μόνος του και με άλλους βοηθάει να αναπτύξει εξαιρετικές κινητικές δεξιότητες όπως αυτές που είναι απαραίτητες για να χρησιμοποιήσει ένα μικρό φτυάρι, να τραβήξει ένα φορτηγό και να χτίσει ένα κάστρο ή μια τάφρο. Θάβοντας τον εαυτό τους στην άμμο και αισθανόμενοι τη θέση του σώματός τους μέσα στην άμμο, τα παιδιά εμπλέκουν την ιδιοδεκτική τους αίσθηση ή την αίσθηση του σώματός τους σε σχέση με τον χώρο. Το γράψιμο λέξεων στην άμμο προσφέρει την ευκαιρία να αναπτυχθούν γλωσσικές δεξιότητες. Οι γονείς μπορούν να κάνουν ερωτήσεις για να επωφεληθούν από το γλωσσικό παιχνίδι που μπορεί να συμβεί στην άμμο.

Το παιχνίδι μπορεί επίσης να βοηθήσει τα παιδιά να αναπτύξουν κοινωνικές δεξιότητες όπως το να μοιράζονται, να επιλύουν προβλήματα και να επικοινωνούν καλύτερα. Το παιχνίδι με άμμο προσφέρει περιορισμένο χώρο και παιχνίδια για να μοιραστούν τα παιδιά, ενώ επιτυγχάνουν στόχους που θέτουν για τον εαυτό τους, όπως το χτίσιμο ενός κάστρου μαζί.

Ένα από τα πλεονεκτήματα ενός περιορισμένου χώρου όπως ένα κουτί με άμμο είναι ότι ανάλογα με την ηλικία του παιδιού τους, οι γονείς μπορούν να επιβλέπουν τα παιδιά από μικρή απόσταση και να δημιουργούν μια ανεξάρτητη εμπειρία παιχνιδιού. Αυτός ο τύπος φυσικού και περιστασιακού διαχωρισμού μεταξύ γονέα και παιδιού μπορεί να οικοδομήσει εμπιστοσύνη. Όσο τα παιδιά συνεχίζουν να αισθάνονται ασφαλή και δεν έχουν την εντύπωση ότι τα έχουν αφήσει μόνα του, οι σύντομες ανεξάρτητες ευκαιρίες παιχνιδιού μπορούν να μειώσουν το άγχος του αποχωρισμού και να προωθήσουν την υγιή προσκόλληση γονέα-παιδιού.

Το παιχνίδι με άμμο είναι ιδιαίτερα ευεργετικό για την ανάπτυξη της αίσθησης της υφής. Όχι μόνο η άμμος είναι μια νέα και διαφορετική υφή για να νιώσουν τα παιδιά στο δέρμα τους, αλλά η αντίθεση που δημιουργεί με το πλαστικό, το πάτωμα, το γρασίδι, το χώμα και το ξύλο θα τονίσει την αίσθηση κάθε επιφάνειας.

Πριν από οποιαδήποτε υπαίθρια δραστηριότητα για παιδιά Activities for kids in Zurich, είναι απαραίτητο να λάβετε ορισμένες προφυλάξεις και έχουμε συγκεντρώσει μερικές συμβουλές ασφαλείας για το παιχνίδι με άμμο παρακάτω. Αν και υπάρχουν φυσικά λόγοι για να ανησυχείτε για την υγιεινή του παιχνιδιού με άμμο, τα πιθανά κοινωνικά και αναπτυξιακά θετικά του αδόμητου παιχνιδιού εξωτερικού χώρου, όπως στην παραλία ή σε ένα κουτί άμμου υπερτερούν των κινδύνων.

Συμβουλές ασφαλείας για το παιχνίδι με άμμο:

  • Επισκεφθείτε μια παραλία με μπλε σημαία που ξέρετε ότι είναι καθαρή και τηρούνται αυστηροί κανόνες που απαγορεύουν τα σκουπίδια.

  • Διερευνήστε εάν η άμμος παιχνιδιού λαμβάνεται από ποτάμια και παραλίες και αποφύγετε την άμμο που αποτελείται από ασβεστόλιθο και κρυσταλλική πυριτία. Η φυσική άμμος συνήθως δεν εκπέμπει σκόνη ή αφήνει ρούχα και χέρια σκονισμένα, σε αντίθεση με τη θρυμματισμένη ορυκτή άμμο που θέλετε να αποφύγετε.

  • Τα ασφαλέστερα κουτιά άμμου είναι συνήθως πλαστικά.

  • Εάν έχετε ένα κουτί με άμμο, καλύψτε το όταν δεν χρησιμοποιείται για να κρατήσετε τα ζώα μακριά.

  • Αποφύγετε την υγρή άμμο που μπορεί να αποτελέσει έδαφος αναπαραγωγής για παράσιτα και σκουλήκια.

  • Το σκάλισμα της άμμου τακτικά θα σας βοηθήσει να τη διατηρήσετε καθαρή, φρέσκια ​​και στεγνή.

  • Δώστε οδηγίες στα παιδιά να πλένουν τα χέρια τους αφού παίζουν στην άμμο.

  • Η άμμος και το νερό αντανακλούν τον ήλιο, έτσι να θυμάστε ότι τα παιδιά πρέπει να φορούν αντηλιακό όταν παίζουν σε εξωτερικούς χώρους για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ