Υγεία

4/12/17 10:08

τελ. ενημ.: 4/12/17 10:08

Οι σύγχρονοι ήρωες δεν φοράνε κάπα, αλλά … χειρουργική στολή

Η χειλεοσχιστία (λαγόχειλο) και η υπερωιοσχιστία (λυκόστομα) αποτελούν εκ γενετής ανωμαλίες του άνω χείλους και της υπερώας (ουρανίσκου), οι οποίες στον δυτικό κόσμο αντιμετωπίζονται από τους πλαστικούς χειρουργούς σε βρεφική ηλικία (3 και 9 μήνες αντίστοιχα). Αυτός είναι και ο λόγος που η εικόνα ενός παιδιού με αυτές τις παραμορφώσεις δεν είναι οικεία ευτυχώς σε εμάς τους Έλληνες.

Παρόλα αυτά, στις χώρες του τρίτου κόσμου οι ασθενείς με σχιστίες ελλείψει εξειδικευμένων πλαστικών χειρουργών είναι καταδικασμένοι να ζήσουν τη ζωή τους με το κοινωνικό στίγμα μιας παραμόρφωσης στο πρόσωπό τους. Ένα 30% από αυτούς δεν θα καταφέρει καν να ενηλικιωθεί λόγω των προβλημάτων με τη σίτιση και την κατάποση, ενώ ορισμένοι “ακραίοι” πολιτισμοί θανατώνουν τα παιδιά αυτά θεωρώντας ότι κουβαλούν ένα είδος κατάρας.

Η αντιμετώπιση τους πραγματοποιείται στο πλαίσιο ανθρωπιστικών αποστολών οργανώσεων όπως η “Operation Smile” με εθελοντές γιατρούς και νοσηλευτές από όλο τον κόσμο. Ο πρώτος Έλληνας πλαστικός χειρουργός που έλαβε μέρος σε αποστολή της οργάνωσης Μυλωθρίδης Παναγιώτης εξηγεί ότι ένα χειρουργείο 1,5 ώρας μπορεί να αλλάξει μια ολόκληρή ζωή λύνοντας τόσο αισθητικά όσο και λειτουργικά προβλήματα.

Συνεχίζει ότι καμία χρηματική αμοιβή δεν μπορεί να συγκριθεί με το βλέμμα ενός ασθενή που έχει μόλις κοιτάξει στον καθρέφτη το καινούριο του πρόσωπο. Τι καλύτερο από το να δημιουργείς χαμόγελα, μεταφορικά αλλά και... κυριολεκτικά!

Σχόλια άρθρου: 0
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση